5 Petua Popular Mandian Untuk Anak Demam, Batuk Dan Selsema

Dari zaman dahulu lagi jika anak demam, mak atau nenek kita akan beri pelbagai petua untuk menurunkan suhu anak selain daripada ubat yang diberi oleh klinik. Berikut adalah antara petua paling popular yang melibatkan mandian atau air jerlum. Ianya masih kekal popular dari dulu sampai zaman sekarang.

Jerlum anak dengan air asam jawa

Tidak diketahui sejauh mana keberkesanan petua ini, tapi inilah yang selalu dibuat oleh mak saya sendiri. Demam je terus ramas asam jawa dengan air suam. Terus dilumurkan ke satu badan saya dan adik beradik lain yang demam. Mungkin faktor susah dapat ubat tahun 1980 an dulu, menyebabkan mak kami menggunakan petua traditional ini dahulu. Jika demam berlarutan barulah mak rujuk kami pada klinik yang jaraknya hampir setengah jam dari rumah kami dalam felda.

Mandi dengan air perahan lemon

mandian lemon

Ini petua paling popular dari dulu sampai sekarang. Lemon dihiris nipis- nipis dan diperah ke dalam air suam. Rendamkan anak dalam air suam tersebut. Ini kerana vitamin C daripada buah lemon dipercayai dapat menurunkan suhu badan anak. Disamping itu apabila anak tersumbat hidung, lemon juga mampu mencairkan kahak dan melegakan hidung tersumbat.

Mandi air daun inai

Petua ini amat popular di negeri utara tanahair. Daun inai diambil sekali batangnya. Kemudian dibersihkan daripada semut atau kotoran. Kemudian direbus dalam periuk besar sampai air berubah menjadi perang pekat. Biarkan air sehingga suam kemudian mandikan anak tanpa bilas dengan air lain.

Daun bunga raya

Petua ini juga biasa digunapakai oleh nenek moyang kita zaman dulu juga. 1 malaysia biasa pakai yang ni disebabkan dulu kita ada banyak pokok bunga raya yang ditanam di keliling rumah.Selain sebagai hiasan laman rumah, daunnya juga berguna untuk digunakan ketika anak demam. Daunnya diramas sehingga keluar lendir dalam air sejuk. Kemudian guna air lendir tersebut untuk dilap pada badan anak, celah ketiak dan celah peha untuk turunkan suhu badan anak.

Epsom Salt

Petua ini biasa dikongsi daripada emak era moden ini. Rendamkan anak dengan air garam atau magnesium sulphate. Jenama yang biasa guna ialah Epsom salt. Caranya sama juga dengan lemon tadi, ambil 3 sudu epsom salt dan larutkan bersama air suam. Kemudian rendam anak di dalam air tersebut selama 10 hingga 15 minit. Keluarkan anak dari tempat mandi tanpa bilas.Selain dari berfungsi untuk menurunkan suhu anak, air garam ini dipercayai juga dapat merilekkan saraf anak yang menegang sebab kurang sihat tadi.

Mandian Tasneem

mandian anak selesema

Pada era moden ini, banyak petua lama dikomersialkan demi memudahkan ibu dan ayah yang sibuk. Ibu dan ayah tidak perlu lagi membuang masa dengan menyediakan bahan dan merebus itu ini.

Tasneem antara jenama bayi dan kanak- kanak yang dipercayai ibu ayah di Malaysia mempunyai mandian CF Bath untuk membantu menurunkan suhu demam. Mencairkan kahak serta melegakan batuk. Essential oil dalam mandian ini ada lemon, orange, tea tree, cypress dan frankinsence yang mana semua ini menyumbang kepada penuruhan suhu secara alami.

Boleh terus klik whatapp dibawah untuk order mandian Tasneem.

Apapun petua yang kita gunakan pastikan suhu badan anak sentiasa dipantau. Sediakan termometer suhu yang boleh digunakan pada bila- bila masa sahaja. Suhu badan anak jangan melebihi 39 degree dan jangan melebihi 3 hari demamnya. Batuk dan selsema biasa ambil masa sikit untuk sembuh sepenuhnya.

Anak Sukar Tidur, Suka Menangis dan Berjaga Malam

Saya sangat takut untuk melalui satu lagi proses mengandung, bersalin dan melahirkan anak. Diantara ketiga fasa ini, fasa melahirkan anak paling banyak meninggalkan kenangan pahit dalam sejarah hidup saya membesarkan 3 orang anak lelaki. Kadang ianya meninggalkan trauma yang berterusan bila melihat baby baru lahir yang sedang menangis.

Anak saya yang sulong boleh menangis 3 jam terus tanpa henti masa dalam pantang. Tangisannya bukan tangisan biasa, ia tangisan macam kena cubit tu. Tangisan hingga meyebabkan dia hilang suara dan menyebabkan perutnya kembung dan banyak angin.

Rujuk doktor, katanya anak kembung, rujuk ustaz katanya kena sawan tangis. Banyak dah jumpa ustaz, doktor dan orang- orang lama, namun anak ini berterusan tangisannya hingga usianya mencecah 6 bulan. Bila dia menangis apa yang boleh kami buat ialah, dukung dan bawa dia naik kereta atau berarak dalam rumah. Saya penat, diganti oleh ayahnya pula.

Lahir anak kedua, perkara yang sama berulang, tapi kali ni dia menangis siang saja. dan boleh hentikan tangisan itu dengan tidur dalam buaian. Anak ke 3 tangisannya makin kurang. Mungkin sebab kami pun dah mahir cara pegang, cara pemilihan baju, masa mana perlu mandi dan lain- lain.

Alhamdulillah, anak ke 4 saya baru lahir 2 bulan lepas, tiada lansung masalah menangis dan payah tidur sewaktu dalam pantang hingga sekarang. Lega akhirnya saya tidak stress dalam pantang. Bila tiada stress tiadalah kemurungan, bengkak susu atau masalah- masalah lain. Fasa pantang saya laluinya dengan seronok dan gembira.

Apa yang saya sediakan ialah persekitaran yang tak panas. Perlis sangat panas, jadi saya hanya sediakan baju lubang- lubang untuk baby newborn. Tiada baju tebal atau baju romper. Kadang siang hari pun hanya pakaikan dypers saja. Kemudian saya sediakan minyak urut bayi. Minyak urut ni sangat membantu kasi bayi bertenang dan rileks. Biasanya baby akan mudah tertidur bila kita urut bayi. Jenama minyak urut baby saya tentunya Resty Oil by Tasneem naturel.

baby massage oil

Kemudian saya sediakan kit kecemasan anak. Dalamnya ada all balm dari tasneem dan ada termometer cek suhu anak. Saya pula elakkan makan makanan yang boleh sebabkan baby kembung atau tak sedap perut macam pedas sangat atau jamu.

tasneem naturel  balm

Tasneem naturel adalah jenama tempatan yang saya percayai keberkesanannya. Ia bersifat semulajadi dan organik. Tiada bahan pengawet kimia atau paraben atau SLS dalam kandungan setiap produk tasneem. Seperti dalam gambar saya gunakan setiap balm tasneem untuk baby saya. Calm balm sebenarnya sangatlah membantu anak untuk duduk diam dan bertenang.

T-rub pula memang khas untuk kembung, colic atau pun sembelit. Saya memang sapu kerap di perut baby supaya tiada masalah kembung. Boleh dapatkan semua produk tasneem kat sini ye.

Ingatkan anak kena sawan, tapi bukan sawan

Ummi nak tanya pernah tak anak mommy menangis sehingga pengsan? Menjadi kejang sementara? Biru? atau tiba-tiba terdiam? Inilah fasa yang ummi lalui dengan anak kedua ummi yang mempunyai Breath Holding Spells.

Apa itu Breath Holding Spells?

Menurut Dr. Sarah Roddy, Profesor dari Sekolah Perubatan Universiti Loma Linda dari California, ia boleh berlaku pada kira-kira 4 ke 5% kanak-kanak di seluruh dunia.Sebelum ummi terang apa itu Breath Holding Spells ni, ummi ceritakan dulu macam mana kami suami isteri perasan yang anak perempuan kami ni ada Breath Holding Spells.

Ummi ingat kali pertama Widyan Mayamin jadi adalah pada tahun lepas sekitar bulan Mac 2017. Ummi kurang ingat. Dia tengah main dan kemudian mainan dari tangannya diambil oleh abangnya dan tak semena mena dia menangis dan menjerit jerit melepaskan geram, tuuppppp… dia terus collapse seperti kekejangan.

Ummi? Allah… terus panik dan ummi menjerit macam orang gila. Walid yang sedang membaca Quran pada waktu ini terus berhenti dan pergi angkat Widyan Mayamin sambil menepuk2 muka dia yang mata dah ke atas. Dan Wallahi memang biru muka dia! Dan dia terus pejamkan mata dia dan ummi memang ingat anak ummi dah mati. Allah dan walid masih berusaha menyedarkan Widyan Mayamin sambil walid laung Allahuakbar sebab memang dia mengeras (Ok…ummi typing this with tear dah..huhu) …dan akhirnya dia sedar sambil matanya memandang walid dan ummi. Terpinga-pinga keadaannya.

Terus ummi ambil dia dari walid, dukung dan ummi ketuk dinding ketuk tingkap… nak rangsang dia sambil ummi sebut juga dinding warna putih.. TV warna hitam.

Syukur! Waktu kejadian ni walid ada. Sebab kelemahan ummi adalah ummi cepat panik.

Walid dan ummi plan untuk bawa Widyan Mayamin jumpa specialist sebab risau if ada something yang berkaitan otak dia ke yang buat dia jadi macamtu. Tapi waktu ni ujiannya pula ialah alahan ummi pregnant Uzma Hunaynah adalah sangat teruk. Jadi asyik bertangguh. Jangan contohi ummi na. Sepatutnya bawa terus jumpa Dr taw.

Dalam bulan Julai 2017, Nidhal Mudrik warded sebab chicken pox di hospital dan sekali lagi Widyan Mayamin jadi macam tu tapi kalini di hospital. Dia geram tak dapat ikut ummi bawa abang dia nak pergi fisio. Dia mengamuk dan apa lagi. Biru dan nak collapse. Walid terus baringkan dia… (Rupanya walid ada baca dah di web pasal Breath Holding Spells.)

Ummi? Macam biasalah. Menjerit dan berlari keluar dari bilik Nidhal Mudrik warded tu sambil jerit NURSE NURSE!!!!!!! Ya Allah, semua nurse lari ke bilik Nidhal sebab ingatkan Nidhal Mudrik rupanya Widyan Mayamin! Siap ada nurse bawa apa tah macam bantuan oksigen kot. Sama macam haritu, tanpa bantuan oksigen tu pun Widyan Mayamin dah sedar sendiri.

Dan paedtrician yang cek Nidhal Mudrik terus cek Widyan Mayamin sekali dan di sinilah ummi tahu yang anak dara ummi ni ada BREATH HOLDING SPELLS. Senyum je Paed tu tengok ummi jenis cepat gelabah!

Dia pesan pada ummi first you perlu buat bila anak jadi macam ni adalah YOU MESTI RELAX DAN TENANG! Malu betul ummi time ni. Hahaha. Ya Allah, sejenis cepat gelabah ummi ni. Panik apatah lagi.

Sekarang, Widyan Mayamin masih lagi jadi tapi tak kerap. Bertabahlah walid dan ummi sehingga usianya 7 tahun sebab kata doktor breath holding spell akan baik dengan sendirinya sekitar usia 6-7 tahun.

Terdapat dua jenis breath holding spell bergantung kepada perubahan warna kanak-kanak. Episod cyanosis(biru) tercetus apabila kanak-kanak itu marah atau kecewa. Biasanya kanak-kanak akan menangis kuat selama kurang dari 15 saat, kemudian menjadi senyap, berhenti bernafas dan dengan pantas muka bertukar menjadi biru. Kebiasaannya mereka akan menjadi lembik dan pengsan.

Kadang-kadang badan mereka boleh mengeras seolah-olah mereka mendapat sawan. Tidak lama selepas itu mereka akan menarik nafas yang dalam, bernafas seperti biasa dan mula sedarkan diri namun mungkin akan kelihatan penat selepas episod breatholding spell tersebut.

Selain dari cyanosis (biru) kanak-kanak atau bayi boleh mendapat serangan pucat yang selalu tercetus oleh kesakitan atau ketakutan. Sebagai contoh seorang kanak-kanak berlari, tiba-tiba terjatuh dan kepala terhantuk. Ini boleh mencetus breath holding spell bukan kerana kecederaan di kepala tetapi lebih kepada sakit yang tidak dijangka dan berlaku secara tiba-tiba.

Kanak-kanak tersebut akan berteriak sekejap, betukar menjadi pucat seterusnya pengsan dan mungkin kelihatan sedikit kebiruan. Acap kali badan mengeras atau menggigil seolah-olah mendapat serangan sawan dan berlaku tidak sampai 1-2 minit. Selepas itu mereka akan sedarkan diri namun mungkin akan kelihatan letih dan tidur untuk beberapa jam. Episod ini dipanggil Reflex Anoxic Seizure di dalam bahasa perubatan.

Jika anak anda terkena Breath Holding Spells, apa yang anda perlu lakukan?

Sebaiknya jika kali pertama anak anda terkena, anda bawalah berjumpa dengan doktor untuk pastikan punca anak anda jadi begitu adalah disebabkan penyakit itu sendiri (Breath holding Spell) atau disebabkan epilepsi (sawan) atau jantung atau behavior anak itu sendiri (Kelakuan).

Bagi yang dah tahu apa punca anak, jika terjadi 4 langkah ini yang anda perlu lakukan :

• Pertama sekali sememangnya perlu bertenang! bertenang dan bertenang!
Panik memang hanya akan merumitkan lagi keadaan. Alhamdulillah lah Allah izin setiap kali jadi pada anak sehingga kini, walid ada. Ummi masih cuba untuk suruh diri ni bertenang.

• WAJIB baringkan dan mengerengkan anak di lantai/tilam.
Mengapa? Sebab ini dapat membantu mempercepatkan pengaliran darah ke kepala supaya anak ini akan segera sedar.

• BANTU SEDARKAN ANAK
Bantu dengan usap usap kepala anak. Gosok badan dia. Kita kena bantu dia sedar.

• Jika anak masih tak respon, buat CPR!
Proses ini berbeza di antara bayi dan kanak-kanak. Pastikan anda belajar tentang ilmu CPR bagi kedua-dua kumpulan ini. Masih belajar juga ummi ni walaupun walid pandai. Tapi risau jika Allah uji jadi time suami di tempat kerja.

Perkongsian ikhlas dari FB Hidayah Azir