Dapatkan pelbagai tips kehamilan dan parenting secara PERCUMA

5 Petua Popular Mandian Untuk Anak Demam, Batuk Dan Selsema

5 Petua Popular Mandian Untuk Anak Demam, Batuk Dan Selsema

Dari zaman dahulu lagi jika anak demam, mak atau nenek kita akan beri pelbagai petua untuk menurunkan suhu anak selain daripada ubat yang diberi oleh klinik. Berikut adalah antara petua paling popular yang melibatkan mandian atau air jerlum. Ianya masih kekal popular dari dulu sampai zaman sekarang. Jerlum anak dengan air asam jawa Tidak diketahui sejauh mana keberkesanan petua ini, tapi inilah yang selalu dibuat oleh mak saya sendiri. Demam je terus ramas asam jawa dengan air suam. Terus dilumurkan ke satu badan saya dan adik beradik lain yang demam. Mungkin faktor susah dapat ubat tahun 1980 an dulu, menyebabkan mak …

Anak Sukar Tidur, Suka Menangis dan Berjaga Malam

Anak Sukar Tidur, Suka Menangis dan Berjaga Malam

Saya sangat takut untuk melalui satu lagi proses mengandung, bersalin dan melahirkan anak. Diantara ketiga fasa ini, fasa melahirkan anak paling banyak meninggalkan kenangan pahit dalam sejarah hidup saya membesarkan 3 orang anak lelaki. Kadang ianya meninggalkan trauma yang berterusan bila melihat baby baru lahir yang sedang menangis. Anak saya yang sulong boleh menangis 3 jam terus tanpa henti masa dalam pantang. Tangisannya bukan tangisan biasa, ia tangisan macam kena cubit tu. Tangisan hingga meyebabkan dia hilang suara dan menyebabkan perutnya kembung dan banyak angin. Rujuk doktor, katanya anak kembung, rujuk ustaz katanya kena sawan tangis. Banyak dah jumpa ustaz, doktor …

Ingatkan anak kena sawan, tapi bukan sawan

Ingatkan anak kena sawan, tapi bukan sawan

Ummi nak tanya pernah tak anak mommy menangis sehingga pengsan? Menjadi kejang sementara? Biru? atau tiba-tiba terdiam? Inilah fasa yang ummi lalui dengan anak kedua ummi yang mempunyai Breath Holding Spells. Apa itu Breath Holding Spells? Menurut Dr. Sarah Roddy, Profesor dari Sekolah Perubatan Universiti Loma Linda dari California, ia boleh berlaku pada kira-kira 4 ke 5% kanak-kanak di seluruh dunia.Sebelum ummi terang apa itu Breath Holding Spells ni, ummi ceritakan dulu macam mana kami suami isteri perasan yang anak perempuan kami ni ada Breath Holding Spells. Ummi ingat kali pertama Widyan Mayamin jadi adalah pada tahun lepas sekitar bulan Mac …

Sabreen Perfume Rose Aromaterapi dan Organik

Sabreen Perfume Rose Aromaterapi dan Organik

Berbual lama juga tadi dengan Founder Tasneem Puan Haridah Sahri . Tergoda saya dengan perfume wangian rose ni. Sabreen by Tasneem. Nama yang cukup menyentuh hati saya. Sabreen, nama diambil sempena nama ibu kepada Palestinian Nurse dan aktivis, Rouzan Al Najjar who was killed by Israel Defense Forces, June last year. Dan rasa terharu saya tak terhingga apabila Puan Haridah juga manamakan satu lagi perfume keluaran Tasneem dengan nama Rouzan. Ada personal touch pada saya dengan pemilihan nama-nama ini. Wangian rose yang nyaman seolah-olah membawa saya mengingati 2 wanita hebat ini. Berjuang hingga akhir hayat. Moga Syurga buat mu. Terima kasih …

Anak Suka Menangis, Berjaga Malam dan Payah Tidur

Anak Suka Menangis, Berjaga Malam dan Payah Tidur

Menjadi ibubapa kepada anak soleh dan solehah memang menjadi impian setiap manusia di bumi tercinta ini. Tapi tidak semudah itu menjadi ibubapa terbaik untuk anak- anak. Terutama di waktu selepas lahir dan waktu kecil anak. Setiap anak yang dilahirkan ada kenangan terindah yang kita akan ingat sampai bila- bila. Antara masalah yang paling mendatangkan ‘stress’ bagi mak ayah ialah anak yang menangis tak tahu punca sewaktu bayinya. Kenikmatan melihat anak dilahirkan hilang dengan mak ayah sendiri tidak cukup tidur demi menjaga anak tersayang. Mari kita baca pengalaman ibubapa yang sudi berkongsi cerita mengenai anak mereka semasa kecilnya. Moga jadi panduan pada …

Air Gula Sedap Buat Ibu Mengandung

Air Gula Sedap Buat Ibu Mengandung

Seperti yang sedia maklum, boleh dikatakan semua ibu mengandung di Malaysia kena melalui proses MGTT yang mana secara ringkasnya dikenali dengan ayat minum air gula. Dari mulut ke mulut, ramai yang mengatakan keseraman mereka dengan air gula yang super duper manis itu. Apakah itu Ujian MGTT? MGTT ((modified glucose tolerance test) adalah ujian bagi mengukur respon badan seseorang kepada glukos (gula). Kebiasaanya ibu yang mempunyai berat badan berlebihan atau mempunyai keturunan yang mengidap diabetes akan diminta melalui ujian ini. Kegunaan Ujian MGTT Ujian MGTT digunakan bagi tujuan mengenalpasti pesakit pre-diabetis, diabetis dan diabetis semasa mengandung. Persediaan sebelum minum air gula Untuk …

Balm Trub Tasneem Naturel untuk kembung perut bayi dan anak

Balm Trub Tasneem Naturel untuk kembung perut bayi dan anak

T-RUB produk tasneem naturel yang ketiga popular selepas CF-RUB dan Calm Time sepanjang setahun K.Amy menjual produk ini. Mungkin sebab mintak telon banyak di pasaran agaknya, jadi pilihan untuk pelanggan memilih T-RUB tu agak tipis. Tapi yang sangat istimewanya T-RUB ni.. bukan minyak telon sebarang telon, banyak sangat kegunaannya dan antara BALM KEGEMARAN K.AMY. Nak tahu sebab apa K.Amy sangat suka balm ini? Sebab K.Amy ada anak yang berumur 5 tahun namanya Ehsan yang ada picky eater , bila budak terlalu memilih makanan akan ada masalah penghadaman selain kerap muntah kerana perut mudah masuk angin. Puncanya sebab terlalu memilih makanan dan …

Susu Penuh krim Puremil, Susu Tambah Berat Dan Memenuhi Keperluan Nutrisi Anak Anda

Susu Penuh krim Puremil, Susu Tambah Berat Dan Memenuhi Keperluan Nutrisi Anak Anda

Minggu lepas adik kena pergi lagi ke klinik. Berat badan adik asyik bawah line kuning. Ibu dah usaha ikut pakar pemakanan cakap dah. Masukkan lemak dalam makanan anak, kasi minyak zaitun la, hari- hari makan roti sapi marjerin, tapi berat adik tetap bawah garisan kuning. Pening ibu tiap bulan kena bawa anak timbang berat. Kebelakangan ini ibu buat asyik google apa tak kena dengan diet anak ibu. Aha! terjumpa 1 point penting. Adik kena juga diberi susu, walaupun adik dah nak masuk 3 tahun. Sejak adik putus susu badan 5 bulan yang lepas, adik dah jarang sangat minum susu sebab dia …

Bisnes Online Mudah dan Kekal Lama

Bisnes Online Mudah dan Kekal Lama

Anda ada 2 benda ni, anda dah boleh buat bisnes online tau. InternetOnline banking Sekarang hanya perlu memilih produk yang mana dirasakan sesuai. Untuk bisnes online tanpa modal anda boleh mencuba kaedah affilliate atau mencari suplier yang boleh offer dropship/ ejen secara percuma. Saya pernah hadiri kelas bisnes dan pengajar itu mengatakan niche bayi dan kanak- kanak adalah menjadi trending sehingga tahun 2028. Jadi nasihat saya pada yang tercari- cari bisnes apa nak buat boleh cari bisnes dalam niche tersebut. Selain itu, latarbelakang syarikat dan sistem yang digunakan perlu kita kaji supaya perjalanan bisnes kita lebih sistematik. Contohnya macam suplier balm …

Senarai Barang Persediaan Bersalin Sebelum Ke Hospital

Senarai Barang Persediaan Bersalin Sebelum Ke Hospital

Kandungan sudah mencecah 38 minggu. Bila- bila masa sahaja si ibu boleh bersalin. Di sini saya senaraikan apa persediaan untuk bersalin dan untuk bayi baru lahir. Letak dalam kereta siap- siap! Persediaan untuk bayi BAJU BAYI Bawalah 3,4 pasang baju berlengan dan berseluar. Jangan lupa sarung tangan, stokin dan penutup kepala. Jangan bawa baju tebal atau baju yang susah di pakai seperti jumpsuit. Kadang- kadang nurse hanya pakaikan baju dan bedung sebab saiz anak yang kecil. Baju saja pun dah labuh hingga kaki. KAIN BEDUNG, BABY WIPES, NEWBORN DYPERS Ada hospital yang sediakan tapi tak bolehlah bawa balik. Hari pertama lepas …

1
Your Cart