All Posts By Pn Aminah Hussain

CARA BUAT HAND SANITIZER DIRUMAH

Dengan kesukaran untuk mendapatkan hand sanitizer sekarang ini, seorang pegawai kesihatan tampil dengan cara mudah untuk membuat ‘homemade hand sanitizer’ sendiri.

Bahan asas yang diperlukan:

  1. Sterile Water
  2. Dettol Antiseptic Disinfectant

Kaedah:

  • Campurkan 20% Dettol kepada 80% Sterile Water.
  • Kalau nak buat 100ml hand sanitizer guna sukatan: 20ml Dettol, 80ml sterile water.
  • Kalau nak buat 50ml hand sanitizer guna sukatan: 10ml Dettol, 40ml sterile water.
  • Letak dalam botol spray.

PERINGATAN!!!
FORMULA NI HANYA SESUAI UNTUK ORANG DEWASA DAN KANAK2 UMURNYA 10 TAHUN KE ATAS JE TAU. INI DISEBABKAN ATAS FAKTOR KETEBALAN KULIT.

Dettol effect agak kuat jugak. Takut ada effect dekat kulit kanak2 yang umurnya bawah 10 tahun.

Kalau kita cerita kos pulak, tak mahal sangat.

500ml sterile water: RM6.90
50ml Dettol: RM4.80
Total: RM11.70

Dengan kos RM11.70 boleh buat 5 botol 50ml hand sanitizer.

Kalau dengan harga semasa RM8.00 sebotol 50ml hand sanitizer. Jumlah kos 5 botol, RM40. Tapi buat sendiri pakai formula Dettol + Water ni, boleh lah JIMAT RM28.30!

Dari tak ada langsung. OK jugak lah option ni.

Sumber: IR Abdul Rahman Bahasa

5 Petua Popular Mandian Untuk Anak Demam, Batuk Dan Selsema

Dari zaman dahulu lagi jika anak demam, mak atau nenek kita akan beri pelbagai petua untuk menurunkan suhu anak selain daripada ubat yang diberi oleh klinik. Berikut adalah antara petua paling popular yang melibatkan mandian atau air jerlum. Ianya masih kekal popular dari dulu sampai zaman sekarang.

Jerlum anak dengan air asam jawa

Tidak diketahui sejauh mana keberkesanan petua ini, tapi inilah yang selalu dibuat oleh mak saya sendiri. Demam je terus ramas asam jawa dengan air suam. Terus dilumurkan ke satu badan saya dan adik beradik lain yang demam. Mungkin faktor susah dapat ubat tahun 1980 an dulu, menyebabkan mak kami menggunakan petua traditional ini dahulu. Jika demam berlarutan barulah mak rujuk kami pada klinik yang jaraknya hampir setengah jam dari rumah kami dalam felda.

Mandi dengan air perahan lemon

mandian lemon

Ini petua paling popular dari dulu sampai sekarang. Lemon dihiris nipis- nipis dan diperah ke dalam air suam. Rendamkan anak dalam air suam tersebut. Ini kerana vitamin C daripada buah lemon dipercayai dapat menurunkan suhu badan anak. Disamping itu apabila anak tersumbat hidung, lemon juga mampu mencairkan kahak dan melegakan hidung tersumbat.

Mandi air daun inai

Petua ini amat popular di negeri utara tanahair. Daun inai diambil sekali batangnya. Kemudian dibersihkan daripada semut atau kotoran. Kemudian direbus dalam periuk besar sampai air berubah menjadi perang pekat. Biarkan air sehingga suam kemudian mandikan anak tanpa bilas dengan air lain.

Daun bunga raya

Petua ini juga biasa digunapakai oleh nenek moyang kita zaman dulu juga. 1 malaysia biasa pakai yang ni disebabkan dulu kita ada banyak pokok bunga raya yang ditanam di keliling rumah.Selain sebagai hiasan laman rumah, daunnya juga berguna untuk digunakan ketika anak demam. Daunnya diramas sehingga keluar lendir dalam air sejuk. Kemudian guna air lendir tersebut untuk dilap pada badan anak, celah ketiak dan celah peha untuk turunkan suhu badan anak.

Epsom Salt

Petua ini biasa dikongsi daripada emak era moden ini. Rendamkan anak dengan air garam atau magnesium sulphate. Jenama yang biasa guna ialah Epsom salt. Caranya sama juga dengan lemon tadi, ambil 3 sudu epsom salt dan larutkan bersama air suam. Kemudian rendam anak di dalam air tersebut selama 10 hingga 15 minit. Keluarkan anak dari tempat mandi tanpa bilas.Selain dari berfungsi untuk menurunkan suhu anak, air garam ini dipercayai juga dapat merilekkan saraf anak yang menegang sebab kurang sihat tadi.

Mandian Tasneem

mandian anak selesema

Pada era moden ini, banyak petua lama dikomersialkan demi memudahkan ibu dan ayah yang sibuk. Ibu dan ayah tidak perlu lagi membuang masa dengan menyediakan bahan dan merebus itu ini.

Tasneem antara jenama bayi dan kanak- kanak yang dipercayai ibu ayah di Malaysia mempunyai mandian CF Bath untuk membantu menurunkan suhu demam. Mencairkan kahak serta melegakan batuk. Essential oil dalam mandian ini ada lemon, orange, tea tree, cypress dan frankinsence yang mana semua ini menyumbang kepada penuruhan suhu secara alami.

Boleh terus klik whatapp dibawah untuk order mandian Tasneem.

Apapun petua yang kita gunakan pastikan suhu badan anak sentiasa dipantau. Sediakan termometer suhu yang boleh digunakan pada bila- bila masa sahaja. Suhu badan anak jangan melebihi 39 degree dan jangan melebihi 3 hari demamnya. Batuk dan selsema biasa ambil masa sikit untuk sembuh sepenuhnya.

Anak Sukar Tidur, Suka Menangis dan Berjaga Malam

Saya sangat takut untuk melalui satu lagi proses mengandung, bersalin dan melahirkan anak. Diantara ketiga fasa ini, fasa melahirkan anak paling banyak meninggalkan kenangan pahit dalam sejarah hidup saya membesarkan 3 orang anak lelaki. Kadang ianya meninggalkan trauma yang berterusan bila melihat baby baru lahir yang sedang menangis.

Anak saya yang sulong boleh menangis 3 jam terus tanpa henti masa dalam pantang. Tangisannya bukan tangisan biasa, ia tangisan macam kena cubit tu. Tangisan hingga meyebabkan dia hilang suara dan menyebabkan perutnya kembung dan banyak angin.

Rujuk doktor, katanya anak kembung, rujuk ustaz katanya kena sawan tangis. Banyak dah jumpa ustaz, doktor dan orang- orang lama, namun anak ini berterusan tangisannya hingga usianya mencecah 6 bulan. Bila dia menangis apa yang boleh kami buat ialah, dukung dan bawa dia naik kereta atau berarak dalam rumah. Saya penat, diganti oleh ayahnya pula.

Lahir anak kedua, perkara yang sama berulang, tapi kali ni dia menangis siang saja. dan boleh hentikan tangisan itu dengan tidur dalam buaian. Anak ke 3 tangisannya makin kurang. Mungkin sebab kami pun dah mahir cara pegang, cara pemilihan baju, masa mana perlu mandi dan lain- lain.

Alhamdulillah, anak ke 4 saya baru lahir 2 bulan lepas, tiada lansung masalah menangis dan payah tidur sewaktu dalam pantang hingga sekarang. Lega akhirnya saya tidak stress dalam pantang. Bila tiada stress tiadalah kemurungan, bengkak susu atau masalah- masalah lain. Fasa pantang saya laluinya dengan seronok dan gembira.

Apa yang saya sediakan ialah persekitaran yang tak panas. Perlis sangat panas, jadi saya hanya sediakan baju lubang- lubang untuk baby newborn. Tiada baju tebal atau baju romper. Kadang siang hari pun hanya pakaikan dypers saja. Kemudian saya sediakan minyak urut bayi. Minyak urut ni sangat membantu kasi bayi bertenang dan rileks. Biasanya baby akan mudah tertidur bila kita urut bayi. Jenama minyak urut baby saya tentunya Resty Oil by Tasneem naturel.

baby massage oil

Kemudian saya sediakan kit kecemasan anak. Dalamnya ada all balm dari tasneem dan ada termometer cek suhu anak. Saya pula elakkan makan makanan yang boleh sebabkan baby kembung atau tak sedap perut macam pedas sangat atau jamu.

tasneem naturel  balm

Tasneem naturel adalah jenama tempatan yang saya percayai keberkesanannya. Ia bersifat semulajadi dan organik. Tiada bahan pengawet kimia atau paraben atau SLS dalam kandungan setiap produk tasneem. Seperti dalam gambar saya gunakan setiap balm tasneem untuk baby saya. Calm balm sebenarnya sangatlah membantu anak untuk duduk diam dan bertenang.

T-rub pula memang khas untuk kembung, colic atau pun sembelit. Saya memang sapu kerap di perut baby supaya tiada masalah kembung. Boleh dapatkan semua produk tasneem kat sini ye.

Ingatkan anak kena sawan, tapi bukan sawan

Ummi nak tanya pernah tak anak mommy menangis sehingga pengsan? Menjadi kejang sementara? Biru? atau tiba-tiba terdiam? Inilah fasa yang ummi lalui dengan anak kedua ummi yang mempunyai Breath Holding Spells.

Apa itu Breath Holding Spells?

Menurut Dr. Sarah Roddy, Profesor dari Sekolah Perubatan Universiti Loma Linda dari California, ia boleh berlaku pada kira-kira 4 ke 5% kanak-kanak di seluruh dunia.Sebelum ummi terang apa itu Breath Holding Spells ni, ummi ceritakan dulu macam mana kami suami isteri perasan yang anak perempuan kami ni ada Breath Holding Spells.

Ummi ingat kali pertama Widyan Mayamin jadi adalah pada tahun lepas sekitar bulan Mac 2017. Ummi kurang ingat. Dia tengah main dan kemudian mainan dari tangannya diambil oleh abangnya dan tak semena mena dia menangis dan menjerit jerit melepaskan geram, tuuppppp… dia terus collapse seperti kekejangan.

Ummi? Allah… terus panik dan ummi menjerit macam orang gila. Walid yang sedang membaca Quran pada waktu ini terus berhenti dan pergi angkat Widyan Mayamin sambil menepuk2 muka dia yang mata dah ke atas. Dan Wallahi memang biru muka dia! Dan dia terus pejamkan mata dia dan ummi memang ingat anak ummi dah mati. Allah dan walid masih berusaha menyedarkan Widyan Mayamin sambil walid laung Allahuakbar sebab memang dia mengeras (Ok…ummi typing this with tear dah..huhu) …dan akhirnya dia sedar sambil matanya memandang walid dan ummi. Terpinga-pinga keadaannya.

Terus ummi ambil dia dari walid, dukung dan ummi ketuk dinding ketuk tingkap… nak rangsang dia sambil ummi sebut juga dinding warna putih.. TV warna hitam.

Syukur! Waktu kejadian ni walid ada. Sebab kelemahan ummi adalah ummi cepat panik.

Walid dan ummi plan untuk bawa Widyan Mayamin jumpa specialist sebab risau if ada something yang berkaitan otak dia ke yang buat dia jadi macamtu. Tapi waktu ni ujiannya pula ialah alahan ummi pregnant Uzma Hunaynah adalah sangat teruk. Jadi asyik bertangguh. Jangan contohi ummi na. Sepatutnya bawa terus jumpa Dr taw.

Dalam bulan Julai 2017, Nidhal Mudrik warded sebab chicken pox di hospital dan sekali lagi Widyan Mayamin jadi macam tu tapi kalini di hospital. Dia geram tak dapat ikut ummi bawa abang dia nak pergi fisio. Dia mengamuk dan apa lagi. Biru dan nak collapse. Walid terus baringkan dia… (Rupanya walid ada baca dah di web pasal Breath Holding Spells.)

Ummi? Macam biasalah. Menjerit dan berlari keluar dari bilik Nidhal Mudrik warded tu sambil jerit NURSE NURSE!!!!!!! Ya Allah, semua nurse lari ke bilik Nidhal sebab ingatkan Nidhal Mudrik rupanya Widyan Mayamin! Siap ada nurse bawa apa tah macam bantuan oksigen kot. Sama macam haritu, tanpa bantuan oksigen tu pun Widyan Mayamin dah sedar sendiri.

Dan paedtrician yang cek Nidhal Mudrik terus cek Widyan Mayamin sekali dan di sinilah ummi tahu yang anak dara ummi ni ada BREATH HOLDING SPELLS. Senyum je Paed tu tengok ummi jenis cepat gelabah!

Dia pesan pada ummi first you perlu buat bila anak jadi macam ni adalah YOU MESTI RELAX DAN TENANG! Malu betul ummi time ni. Hahaha. Ya Allah, sejenis cepat gelabah ummi ni. Panik apatah lagi.

Sekarang, Widyan Mayamin masih lagi jadi tapi tak kerap. Bertabahlah walid dan ummi sehingga usianya 7 tahun sebab kata doktor breath holding spell akan baik dengan sendirinya sekitar usia 6-7 tahun.

Terdapat dua jenis breath holding spell bergantung kepada perubahan warna kanak-kanak. Episod cyanosis(biru) tercetus apabila kanak-kanak itu marah atau kecewa. Biasanya kanak-kanak akan menangis kuat selama kurang dari 15 saat, kemudian menjadi senyap, berhenti bernafas dan dengan pantas muka bertukar menjadi biru. Kebiasaannya mereka akan menjadi lembik dan pengsan.

Kadang-kadang badan mereka boleh mengeras seolah-olah mereka mendapat sawan. Tidak lama selepas itu mereka akan menarik nafas yang dalam, bernafas seperti biasa dan mula sedarkan diri namun mungkin akan kelihatan penat selepas episod breatholding spell tersebut.

Selain dari cyanosis (biru) kanak-kanak atau bayi boleh mendapat serangan pucat yang selalu tercetus oleh kesakitan atau ketakutan. Sebagai contoh seorang kanak-kanak berlari, tiba-tiba terjatuh dan kepala terhantuk. Ini boleh mencetus breath holding spell bukan kerana kecederaan di kepala tetapi lebih kepada sakit yang tidak dijangka dan berlaku secara tiba-tiba.

Kanak-kanak tersebut akan berteriak sekejap, betukar menjadi pucat seterusnya pengsan dan mungkin kelihatan sedikit kebiruan. Acap kali badan mengeras atau menggigil seolah-olah mendapat serangan sawan dan berlaku tidak sampai 1-2 minit. Selepas itu mereka akan sedarkan diri namun mungkin akan kelihatan letih dan tidur untuk beberapa jam. Episod ini dipanggil Reflex Anoxic Seizure di dalam bahasa perubatan.

Jika anak anda terkena Breath Holding Spells, apa yang anda perlu lakukan?

Sebaiknya jika kali pertama anak anda terkena, anda bawalah berjumpa dengan doktor untuk pastikan punca anak anda jadi begitu adalah disebabkan penyakit itu sendiri (Breath holding Spell) atau disebabkan epilepsi (sawan) atau jantung atau behavior anak itu sendiri (Kelakuan).

Bagi yang dah tahu apa punca anak, jika terjadi 4 langkah ini yang anda perlu lakukan :

• Pertama sekali sememangnya perlu bertenang! bertenang dan bertenang!
Panik memang hanya akan merumitkan lagi keadaan. Alhamdulillah lah Allah izin setiap kali jadi pada anak sehingga kini, walid ada. Ummi masih cuba untuk suruh diri ni bertenang.

• WAJIB baringkan dan mengerengkan anak di lantai/tilam.
Mengapa? Sebab ini dapat membantu mempercepatkan pengaliran darah ke kepala supaya anak ini akan segera sedar.

• BANTU SEDARKAN ANAK
Bantu dengan usap usap kepala anak. Gosok badan dia. Kita kena bantu dia sedar.

• Jika anak masih tak respon, buat CPR!
Proses ini berbeza di antara bayi dan kanak-kanak. Pastikan anda belajar tentang ilmu CPR bagi kedua-dua kumpulan ini. Masih belajar juga ummi ni walaupun walid pandai. Tapi risau jika Allah uji jadi time suami di tempat kerja.

Perkongsian ikhlas dari FB Hidayah Azir

Sabreen Perfume Rose Aromaterapi dan Organik

Berbual lama juga tadi dengan Founder Tasneem Puan Haridah Sahri . Tergoda saya dengan perfume wangian rose ni. Sabreen by Tasneem. Nama yang cukup menyentuh hati saya. Sabreen, nama diambil sempena nama ibu kepada Palestinian Nurse dan aktivis, Rouzan Al Najjar who was killed by Israel Defense Forces, June last year.

Dan rasa terharu saya tak terhingga apabila Puan Haridah juga manamakan satu lagi perfume keluaran Tasneem dengan nama Rouzan. Ada personal touch pada saya dengan pemilihan nama-nama ini.

Wangian rose yang nyaman seolah-olah membawa saya mengingati 2 wanita hebat ini. Berjuang hingga akhir hayat. Moga Syurga buat mu.

Terima kasih Puan Haridah atas semua perkongsian hari ini. Perfume ini sangat bermakna untuk saya dan MasyaAllah wangiannya tembus menimpa-menimpa perasaan saya.

Kenali Sabreen Perfume

Wangian ini bersifat lebih moden dan elegan. Adunan 2 bahan utama iaitu ros dan vanilla menghasilkan bau yang sangat mewah dan menenangkan.
Pada peringkat awal, kesegaran ros dapat dirasai. ianya manis berlemak. Pada pertengahan dan hujung aroma Patchoulli mula memainkan peranannya sebagai ejen penenang dalam wangian ini

Keunikan perfume Sabreen ini telah menjadikan ia sesuai digunakan setiap hari dab semburan sebelum tidur dapat menghilangkan ketegangan di kepala selepas penat seharian bekerja.

Kini semua boleh beramal dengan membeli wangian Sabreen kerana setiap RM5 hasil jualan akan diinfaqkan terus kepada MyCare iaitu satu badan yang menguruskan sumbangan untuk peralatan medikal khas untuk warga Palestin.

Boleh terus whatapp saya untuk belian perfume natural dan organik ini.

Anak Suka Menangis, Berjaga Malam dan Payah Tidur

Menjadi ibubapa kepada anak soleh dan solehah memang menjadi impian setiap manusia di bumi tercinta ini. Tapi tidak semudah itu menjadi ibubapa terbaik untuk anak- anak. Terutama di waktu selepas lahir dan waktu kecil anak. Setiap anak yang dilahirkan ada kenangan terindah yang kita akan ingat sampai bila- bila.

Antara masalah yang paling mendatangkan ‘stress’ bagi mak ayah ialah anak yang menangis tak tahu punca sewaktu bayinya. Kenikmatan melihat anak dilahirkan hilang dengan mak ayah sendiri tidak cukup tidur demi menjaga anak tersayang.

Mari kita baca pengalaman ibubapa yang sudi berkongsi cerita mengenai anak mereka semasa kecilnya. Moga jadi panduan pada kita supaya bersedia menghadapi benda yang sama dan kita boleh bersedia dari segi mental dan fizikal demi membesarkan anak tersayang.

Anak baru lahir saya menangis setiap petang dan malam

‘ Awal lahir anak saya tak banyak meragam, banyak tidur kemungkinan sebab penyakit kuning yang berpanjangan. Namun setelah 2 bulan, anak saya akan menangis pada setiap petang sehingga maghrib. Perut dah cek tiada kembung. Puas juga kami berubat ke klinik dan juga kepada perawat islam, tapi anak masih sama.

Malam juga tidurnya tidak sempurna, 2 pagi- 5 pagi anak akan berjaga menangis, ayahnya kena bangun dan bawa anak meronda 1 rumah, barulah anak itu diam dan tertidur dengan sendiri. 6 bulan anak saya berterusan begini ‘- Puan Min

Anak saya payah tidur malam dan mengigau

‘Anak sulung saya dalam fasa tantrum kerana saya tengah sarat mengandungkan anak kedua. Boleh bersalin bila- bila masa sahaja. Tantrum ni saya boleh kawal lagi sehinggalah anak kedua lahir. Anak sulong saya mula tidak tidur siang. Malam pula dia boleh berjaga sehingga 12 tengah malam. Jika tertidur pun anak ini akan bangun jam 4 pagi dan mengigau, menangis dan mengamuk.

Saya keletihan, mana nak jaga anak no 1 dan no 2 jika mengamuk sekaligus. Suami pula bekerja jauh. Keadaan ini berterusan sampai saya trauma bila malam menjelang, stress sangat’- Puan Munirah

Anak eczema dan menangis tak boleh tidur

‘Anak saya ada eczema dari lahir. Saya memang tengah depression sebab anak kedua saya yang menghidap kronik eczema, tiap-tiap malam akan bangun mengamuk sambil menggaru seluruh badan kegatalan sampai ke pagi. Saya dan suami setiap hari tak cukup tidur. Hampir 2 tahun lamanya kami tak dapat tidur yang sempurna.- Puan Fatin

Cukup 3 cerita di atas, saya harap para pembaca sekalian boleh bersedia kuatkan mental dan fizikal jika bakal mendapat anak. mak ayah juga boleh bersedia dengan pelbagai produk alami yang berada di pasaran sekarang, yang mana terbukti boleh menyelesaikan masalah anak menangis dan payah tidur ini.

Salah satunya balm essential oil jenama tasneem naturel. Boleh baca di sini

Tasneem juga ada keluarkan 1 produk yang sangat mesra pengguna dan senang dibawa ke mana sahaja. Mak ayah boleh bawa sleep pillow mist ni jika nak travel dengan anak kecil.

pillow mist bantu anak tido lena

Boleh terus dapatkan pillow mist ini di sini.


Air Gula Sedap Buat Ibu Mengandung

Seperti yang sedia maklum, boleh dikatakan semua ibu mengandung di Malaysia kena melalui proses MGTT yang mana secara ringkasnya dikenali dengan ayat minum air gula. Dari mulut ke mulut, ramai yang mengatakan keseraman mereka dengan air gula yang super duper manis itu.

Apakah itu Ujian MGTT?

MGTT ((modified glucose tolerance test) adalah ujian bagi mengukur respon badan seseorang kepada glukos (gula). Kebiasaanya ibu yang mempunyai berat badan berlebihan atau mempunyai keturunan yang mengidap diabetes akan diminta melalui ujian ini.

Kegunaan Ujian MGTT

Ujian MGTT digunakan bagi tujuan mengenalpasti pesakit pre-diabetis, diabetis dan diabetis semasa mengandung.

Persediaan sebelum minum air gula

Untuk prosedur, ibu-ibu akan diminta puasa bermula jam 10 malam pada hari sebelum temujanji di klinik.

Pagi keesokan harinya,kebiasaannya sebelum pukul 8 pagi di klinik, darah kira-kira 5-10 ml akan diambil buat pertama kali untuk diuji kandungan glukosa. Ibu-ibu kemudian perlu minum air glukosa yang disediakan – 75 mg glukosa dalam 200 ml air kosong.

Dua jam kemudian, darah akan diambil sekali lagi untuk melihat tahap toleransi ibu-ibu pada gula (penghasilan insulin atau tidak) dan kandungan glukos dalam darah.

Secara umumnya bacaan yang biasa di ambil untuk ibu mengandung di Malaysia adalah seperti berikut :

FBS (Fasting Blood Sugar) – Bacaan pertama yang diambil pada sampel darah yang di ambil ketika kita sampai di klinik. Normal : 3.0 mmol/L – 5.5 mmol/L

2 Jam selepas – Bacaan yang di ambil pada sampel darah selepas 2 Jam ibu hamil minum air glukos/air gula. Normal : < 7.8 mmol/L

Reference Range

Normal : < 7.8 mmol/L

Impaired : 7.8 mmol/L – 11.0 mmol/L

Diabetic : 11.1 mmol/L

Biasanya ibu-ibu yang punya bacaan yang berhampiran atau pada borderline akan di minta melakukan ujian sekali lagi. Manakala ibu-ibu yang mempunyai bacaan lebih dari 7.8 mmol/L akan di rujuk untuk melakukan ujian BSP dan seterusnya mendapat nasihat doktor.

Air Gula Sedap

Saya pula setiap kali mengandung kena lalui ujian ini 2 kali. Masa usia kandungan 13 weeks dan kandungan 28 weeks. Ini kerana mak dan ayah mempunyai penyakit kencing manis semasa hayat mereka. Kebiasaannya saya minum air gula ini di klinik kesihatan terdekat, air gula perisa oren dibancuh secara suam. Selepas itu perut akan bergelora nak muntah.

Namun kandungan ke 4 ini, saya cuba cari penyelesaian bagaimana caranya tak muntah bila minum air gula. Rupa- rupanya ada air gula yang tak semanis air gula yang daripada serbuk itu. Tapi hanya boleh didapati di sesetengah farmasi atau klinik swasta sahaja.

Tahun ni baru tau ada air gula best ni. Tapi jarang farmasi ada. Boleh beli air gula ni dan bawa ke klinik kesihatan terdekat untuk mgtt. Tapi farmasi kat perlis ni jenuh cari takde, so pergilah buat mgtt kat klinik swasta.

Alhamdullilah boleh telan dengan sedapnya. Sejuk lagi sebab doktor keluarkan dari peti ais depan mata kite

Rasa macam air soda gitu, ada gas sikit dan tak manis melampau. Cas MGTT kat private perlis RM50 sahaja.

Balm Trub Tasneem Naturel untuk kembung perut bayi dan anak

T-RUB produk tasneem naturel yang ketiga popular selepas CF-RUB dan Calm Time sepanjang setahun K.Amy menjual produk ini. Mungkin sebab mintak telon banyak di pasaran agaknya, jadi pilihan untuk pelanggan memilih T-RUB tu agak tipis.

Tapi yang sangat istimewanya T-RUB ni.. bukan minyak telon sebarang telon, banyak sangat kegunaannya dan antara BALM KEGEMARAN K.AMY.

Nak tahu sebab apa K.Amy sangat suka balm ini? Sebab K.Amy ada anak yang berumur 5 tahun namanya Ehsan yang ada picky eater , bila budak terlalu memilih makanan akan ada masalah penghadaman selain kerap muntah kerana perut mudah masuk angin.

Puncanya sebab terlalu memilih makanan dan tak suka makan. Bila terlewat sikit siapkan makanan dia, mulalah perut dia buat perangai. Cepat masuk angin dan sukar buang air besar. Sangat merisaukan kalau Ehsan mula berhari-hari tak buang air. Pada fikiran K.Amy, mungkin perut dia tak tahu nak buang apa dari badan dia, semua meresap jadi tenaga. Jadi, perut cepat lapar.

Dulu, sebelum jumpa T-rub, K.Amy memang tak buat apa-apa, Cuma peka pada masa makan Ehsan je. Bila dah jumpa T-rub, K.Amy pun cubalah sapu T-rub seperti yang disyorkan, tapi lain jadinya. Ehsan tidur nyenyak.

Eh, kenapa pula Ehsan tertidur? K.Amy terus search fungsi essential oil ni kat MR GOOGLE. Oh, ada lavender rupanya, salah satu perangsang mood relaks dan tidur. Okay, take noted. Mungkin balm ini sudah mula ‘bekerja’.
Sebaik sahaja Ehsan terjaga, Ehsan buang air besar dengan sangat banyak. Alhamdulillah…syukur.

Percaya atau tidak, sejak peristiwa ini, sehingga sekarang Ehsan dah tak muntah lagi dan bila sehari Ehsan mula tak buang air besar, cepat-cepat K.Amy sapu T-rub. Paling cepat selepas 30 minit Ehsan mesti membuang.

Selain Ehsan, K.Amy pun kerap menggunakan T-rub, berat pun dah turun, ia berkesan nak turunkan berat badan selain ia juga dapat mengeluarkan toksin dalam badan.
Menarik kan??

Pertama kali Ehsan guna balm trub tasneem

Jom K.Amy cerita sikit apa kandungan bahan semulajadi yang ada di dalam balm ini beserta fungsinya:

Junipers : mempunyai ciri-ciri anti bakteria dan anti kulat yang boleh mencegah jangkitan bakteria pada salur kencing selain membantu merangsang enzim pencernaan dan menyerap protein, lemak dan nutrient daripada makanan.

Tangerine : dapat membantu sistem perkumuhan dan penyingkiran toksin dalam badan selain ia membantu menyembuhkan luka jika ada di dalam perut.

Fennel: membantu mencegah dan melegakan kembung perut. Ia juga terkenal sebagai antimaspodic yang dapat mengurangkan kesakitan gastrik, senak perut, loya dan sendawa.

Patchoulli : berkesan bagi mengurangkan keradangan dan kemurungan. Ia juga bersifat antiseptik yang menghalang jangkitan pada luka.

Ginger: antara yang biasa kita dengar dan arif dapat membantu buang angin dalam perut. Ia juga bertindak membuang toksin dalam badan.

Lemongrass : ia membantu menurunkan suhu badan yang tinggi, mengekalkan fungsi sistem penghadaman dan meningkatkan pembuangan air kecil.

Lavender: ia dapat memperlahankan aktiviti sistem saraf, memberi rasa relaks dan meningkatkan mood selain dapat meningkatkan kualiti tidur serta mood yang lebih stabil.

Wildmill : ia dapat membantu mengendurkan otot usus, membuang angin dan membantu masalah penghadaman.

Kebaikan T-rub pada bayi pula:

  • Ia membantu melegakan kembung perut bayi
  • Menyelesaikan masalah sembelit.
  • Mengurangkan kuning bayi sekiranya jaundice.
  • Melegakan Cirit-birit dan muntah-muntah.
  • Cara sapuan bagi pengguna T-rub adalah dengan melakukan sapuan berbentuk “I LOVE U” iaitu meletakkan kedua ibu hari pada pusat bayi dan menggerakkan jari-jari lain dengan membuat bentuk LOVE. Kemudian, sapu di kedua telapak kaki.
  • Selain T-rub, kesemua balm keluaran Tasneem Naturel sememangnya menjadi pilihan K.Amy sebagai persediaan waktu perlu.

Keistimewaan Balm keluaran Tasneem Naturel pula ialah:

  • Setiap Essential Oil yang terdapat pada balm mempunyai Material Safety Data Sheet (MSDS)
  • Beeswax
  • Shea Butter
  • Minyak Kelapa Dara

Sekitar Klang, Selangor yang berdekatan dengan Kg Delek boleh hubungi saya 0136843692 (Maryam)

Susu Penuh krim Puremil, Susu Tambah Berat Dan Memenuhi Keperluan Nutrisi Anak Anda

Minggu lepas adik kena pergi lagi ke klinik. Berat badan adik asyik bawah line kuning. Ibu dah usaha ikut pakar pemakanan cakap dah. Masukkan lemak dalam makanan anak, kasi minyak zaitun la, hari- hari makan roti sapi marjerin, tapi berat adik tetap bawah garisan kuning. Pening ibu tiap bulan kena bawa anak timbang berat.

Kebelakangan ini ibu buat asyik google apa tak kena dengan diet anak ibu. Aha! terjumpa 1 point penting. Adik kena juga diberi susu, walaupun adik dah nak masuk 3 tahun. Sejak adik putus susu badan 5 bulan yang lepas, adik dah jarang sangat minum susu sebab dia tak berapa nak lalu.

Tapi adik makan nasi atau makanan lain banyak juga. Tapi susu kurang. Jadi ibu terus membaca. Rupanya untuk naikkan berat anak kena beri anak suus penuh krim. Ohh, sebelum ini ibu hanya beli aje susu ducth lady tu, tak perasan pula susu penuh krim atau susu biasa. Ada 1 jenama susu yang penuh krim bagus untuk anak.

SUSU FULL CREAM PUREMIL

susu full cream

Susu Puremil adalah susu tepung penuh krim dengan khasiat 13 jenis vitamin dan 10 jenis garam mineral. Kaya dengan DHA+EPA, Omega 3, kalsium dan protein yang tinggi.

Fakta Ringkas Susu Puremil :

  • Bahan : Susu tepung full cream, serbuk malt coklat (Puremil Coklat) dan DHA
  • Komposisi susu Puremil Coklat hanya 20% penggunaan serbuk malt coklat. Selebihnya adalah susu full cream.
  • Dihasilkan dari formulasi susu lembu terbaik
  • Dihasilkan oleh kilang bumiputera Islam di Perak
  • Mendapat piawaian Islamic Manufacturing Practice (IMP)
  • Sijil Halal daripada JAKIM
  • Untuk bayi atau kanak-kanak berumur 1 tahun dan ke atas
  • Sesuai diminum oleh orang dewasa, ibu menyusu dan ibu hamil
  • Tanpa gula tambahan. Gula (boleh menyebabkan kanak-kanak menjadi hyperaktif)
  • Tanpa krimer. Krimer bukan tenusu (tidak elok untuk jantung)
  • Tanpa maltodextrin. Maltodextrin (tiada manfaat kesihatan)
  • Tanpa pemekat / penstabil. Supaya bancuhan nampak sekata dan stabil dalam masa yang lama, kesan sampingan ialah kembung perut kerana perut kanak-kanak masih belum matang untuk mencernakan bahan tersebut
  • Tanpa pengawet
  • Tanpa anticaking agent iaitu ejen penyerap wap udara supaya susu tidak membeku, antara punca kembung perut

Susu Puremil ada 2 perisa iaitu :

  1. Perisa Asli
  2. Perisa Coklat

Bahan Istimewa Dalam Susu Puremil :

Susu ini ditambahbaik dengan DHA+EPA dan Omega 3 daripada sumber minyak ikan jenama terbaik dunia iaitu MEG-3 yang mendapat pengiktirafan daripada IFOS (The International Fish Oil Standards).

7 Kelebihan dan Kebaikan Susu Puremil

  1. Menambah selera makan anak-anak.
    Vitamin B12 dan zink berfungsi untuk menambah selera makan anak-anak. Anak-anak yang bergantung kepada susu sahaja akan mula berselera untuk makan makanan lain seperti nasi, sayur dan buah-buahan.
  2. Ditambahbaik dengan DHA+EPA dan Omega 3.
    DHA+EPA dan Omega 3 terbukti sangat baik untuk kesihatan jantung, otak dan mata.
  3. Anak-anak juga bebas daripada masalah gigi cepat rosak.
    Susu Puremil tidak mengandungi gula tambahan seperti Sukrosa (sumber gula tebu, ataupun gula putih).
  4. Anak-anak juga lebih kenyang dan tidak kerap meminta susu .
    Ini kerana anak-anak mendapat nutrisi yang mencukupi dan terhindar dari masalah kekurangan nutrisi (malnutrition) atau “lapar tersembunyi”.
  5. Menjimatkan kos ibu bapa membeli susu.
    Hanya 3 skop sahaja diperlukan untuk setiap bancuhan. Minum 3 kali sehari sahaja sudah cukup untuk memenuhi keperluan nutrisi anak-anak anda. 25 bancuhan dapat dibuat bagi setiap kotak Susu Puremil. 1 kotak Susu Puremil dapat bertahan selama 8 hari jika mengikut sukatan susu yang ditetapkan iaitu 3 skop bagi setiap bancuhan, 3 kali minum sehari.
  6. Sesuai diminum oleh orang dewasa, ibu menyusu dan ibu hamil.
    Susu Puremil mengandungi DHA+EPA dan Omega 3 yang baik untuk otak, Kalsium yang tinggi untuk mencegah osteoporosis ,Vitamin D membantu penyerapan kalsium yang lebih efektif, Vitamin B untuk kecantikan kulit dan juga Vitamin C untuk meningkatkan sistem imun dalam badan.
  7. Boleh dibancuh dengan sangat mudah.
    Susu Puremil mudah larut dan senang dibancuh tanpa menggunakan air panas atau air suam. Untuk membasuh juga sangat senang dan cepat kerana Susu Puremil tidak melekat pada puting dan botol susu.
susu tanpa bahan peluntur

Cara bancuhan susu: 3 skop Susu Puremil + 180ml air

Sila lihat gambar fakta nutrisi Susu Puremil untuk info lanjut jumlah kandungan Protein, Kalsium, DHA, Omega 3, vitamin dan mineral di dalamnya.

susu formula tanpa pengawet
susu omega 3

Susu Puremil adalah READY STOCK. Tarikh luput adalah 1 tahun 3 bulan dari tarikh ia dibuat.

Berat sekotak 500 gram

Harga sekotak RM 35

Harga sekarton (12 kotak ) RM 360 FREE POSTAGE
Ada jimat RM 60 bagi setiap pembelian per karton.

Kos pos semenanjung
1 kotak RM8
2 hingga 11 kotak RM12

Kos pos Sabah dan Sarawak
1 kotak RM12 (poslaju)
12 kotak RM50 (pos parcel/domestik)

susu tambah berat anak belian borong

Maklumat tambahan

Pengambilan susu yang dicadangkan adalah seperti yang tertera di kotak bagi umur 1-3 tahun. Pihak kami tidak menggalakkan pengambilan susu secara berlebihan kerana dikhuatiri anak akan bergantung sepenuhnya dengan susu. Ia juga untuk menggalakkan kanak-kanak mengambil makanan lain yang pelbagai dan berkhasiat.

[Bayi yang sudah mula makan atau kanak-kanak tidak boleh bergantung sepenuhnya kepada susu untuk keperluan nutrisi harian. Sebaiknya makanan mereka haruslah seimbang dengan pengambilan nasi, daging (ikan/ayam), buah-buahan dan sayur-sayuran. Buah-buahan dan sayuran tinggi dengan vitamin dan mineral, manakala nasi untuk karbohidrat (tenaga) dan daging sebagai sumber protein (tumbesaran tubuh badan). Susu penuh krim adalah sebagai pelengkap kepada nutrisi harian mereka.]

3 skop susu untuk 3x minum hampir melengkapi nutrisi yang diperlukan mengikut RNIM (Recommended Nutrient Intakes Malaysia). Kebiasaan pada umur ini anak-anak memilih dan kurang makan makanan berkhasiat/picky eater.

Untuk anak berumur 4 tahun ke atas, boleh minum 1-2x sehari (4 skop per serving) kerana pada umur ini anak sudah tidak memilih makanan dan banyak dapatkan makanan bernutrisi. Tidak perlu mengikut sukatan di kotak lagi.

Bancuhan 180ml air sekadar cadangan. Boleh tambah atau kurangkan air bergantung kepada selera anak.

Rasa sebenar bancuhan Susu Puremil adalah seperti susu segar (bukan susu kotak) iaitu lemak berkrim. Bagi mengekalkan rasa sedap ini, bancuh dengan air kosong (air putih/air biasa) atau air sejuk. Bancuhan dengan air suam akan kurang sedikit rasa berlemak. Elakkan bancuh dengan air panas bagi mengekalkan nutrisi susu. Susu Puremil senang larut di dalam air suhu biasa kerana diproses secara “spray dry”.

Bagi memastikan kesegaran susu gunakan dalam tempoh 3 minggu selepas dibuka. Simpan di tempat yang kering dan elakkan daripada pancaran cahaya matahari secara langsung. Cara penyimpanan ini terdapat di kotak susu dan pastikan anda ambil perhatian.

Antara sebab susu Puremil tidak dipasarkan dengan meluas di outlet/kedai adalah pengeluaran susu dibuat secara berperingkat dan mengikut permintaan bagi menjaga kualiti susu. Tempoh expired susu tidak lama iaitu 1 tahun 3 bulan dari tarikh dikeluarkan.

MAKLUMBALAS PENGGUNA/ TESTIMONI SUSU PUREMIL

Bagi yang mahu mendapatkan secara online dengan kos pos yang lebih rendah, sila buat pembelian Susu Puremil di Shopee >>>

Sebarang pertanyaan boleh hubungi kami di 011-1943 6286.

Untuk maklumat lanjut berkaitan Susu Puremil boleh lawati laman kami di https://mypuremil.com/

Bisnes Online Mudah dan Kekal Lama

Anda ada 2 benda ni, anda dah boleh buat bisnes online tau.

  1. Internet
  2. Online banking

Sekarang hanya perlu memilih produk yang mana dirasakan sesuai. Untuk bisnes online tanpa modal anda boleh mencuba kaedah affilliate atau mencari suplier yang boleh offer dropship/ ejen secara percuma.

Saya pernah hadiri kelas bisnes dan pengajar itu mengatakan niche bayi dan kanak- kanak adalah menjadi trending sehingga tahun 2028. Jadi nasihat saya pada yang tercari- cari bisnes apa nak buat boleh cari bisnes dalam niche tersebut.

Selain itu, latarbelakang syarikat dan sistem yang digunakan perlu kita kaji supaya perjalanan bisnes kita lebih sistematik. Contohnya macam suplier balm tasneem. Syarikat tasneem adalah brand baru, tapi sudah kukuh jenamanya sebagai salah satu syarikat pengeluar produk untuk bayi yang semulajadi setanding jenama antarabangsa.

Selain itu, sistem ejen yang digunakan adalah sangat sistematik. Kita tak perlu pos barang, tak perlu simpan stok dirumah atau keluarkan modal beribu untuk beli stok yang belum ada jaminan habis dijual. Kita hanya perlu submit order di website dan HQ akan setelkan semua dari packing hinggalah ke pos.

Paling best mengenai bisnes yang saya ceburi ini ialah kita boleh mencapai margin tertinggi yang syarikat offer iaitu 50% dan lagi best kita boleh mempunyai ejen atau dropship kita sendiri. Semuanya teratur cantik dalam sistem dan kita boleh buat monitoring dengan hanya klik pada website sahaja.

Syarikat juga menjalankan iklan tanpa henti. Tasneem telah bekerjasama dengan produksi TV al hijrah, TV9 dan team produksi omarhana, kartun kegemaran kanak- kanak. Selain itu berpuluh billboard juga berdiri gah sepanjang highway PLUS dengan tagline yang best. Balm- balmkan anakmu. Semua pengiklanan ini sangat memberi impact pada semua ejen tasneem di seluruh negara.

Sehinggakan ada yang dapat panggilan untuk buat cash on delivery/ cod tanpa henti. Ada juga yang menerima panggilan untuk letakkan balm tasneem di kedai bayi atau farmasi kerana ramai pelanggan yang tanya mengenai balm untuk bayi ini.

Pemilihan team juga sangat penting untuk kita berada dalam circle binses yang setiasa menyokong antara satu sama lain. Itu yang kami amalkan di teamIDK. Saling menyokong antara satu sama lain, ajar cara membuat sale, ajar cara closed sale dan pelbagai perkongsian lagi sentiasa mewarnai teamidk setiap hari.

Dengan kelahiran bayi purata 200,000 ribu setahun, tidak hairanlah pengajar tadi memberitahu yang bisnes mengenai bayi dan kanak- kanak ini sangat releven sehingga tahun 2018. Jadi apa tunggu lagi, jom bina team hanya dengan mendaftar ejen tasneem hari ini juga. Boleh klik whatapp di bawah untuk terus hubungi saya.

0
Your Cart