All Posts By Pn Aminah Hussain

Agent Tasneem Naturel Rawang dan Bukit Beruntung

Assalamualaikum.

Saya Siti Rosni Benjamin merupakan pengedar sah Tasneem Naturel. Saya tinggal di Bukit Beruntung dan juga seorang isteri dan ibu yanag bekerja di luar rumah. Berumur 30 tahun dan dikurniakan 3 orang anak yang masih kecil Alhamdulillah.

Pengalaman membesarkan anak sulung agak mencabar apabila anak saya diserang batuk berkahak seawal usianya 4 bulan. Doktor pula hanya menyarankan untuk teruskan menyusu badan kerana anak masih kecil untuk diberikan ubat. Saya gigih mengamalkan petua seperti minyak zaitun dan bawang putih, wap air, mandi lemon dan sebagainya. Tapi ia mengambil masa untuk sembuh.

Hinggalah pada tahun 2018, saya dapati ramai kenalan Facebook saya menceritakan tentang Balm Tasneem Naturel. Namun, saya tidak ambil cakna tentang produk Tasneem kerana saya sangka produk ini sama sahaja dengan produk yang sedia ada di pasaran.

Disebabkan ramai yang sudah cuba memakai Balm Tasneem, sehingga balm ni terkenal sebagai balm viral, saya pon cuba beli satu balm iaitu Balm Cfrub untuk lihat apa yang ‘istemewanya’ balm ini sehingga menjadi bualan ramai.

Nak tahu hasilnya? Masyaallah……Inilah saat pertama kali saya mula jatuh cinta dengan Balm Tasneem sebelum saya jatuh cinta berkali-kali!

Bila anak-anak saya selesema, hingusnya cepat kering. Alhamdulillah

Saya boleh sapu balm pada bayi saya yang baru berusia 3 bulan, kerana batuk. Tiada lagi perasaan susah hati kerana tiada ‘ubat’ untuk diberikan pada bayi☑

Anak-anak saya cepat turun suhu badan kalau demam bila saya sapu balm lepas mandi

Bila balm ini memberikan impak yang positif kepada anak-anak saya, pastinya saya gembira dan saya sudah tidak risau untuk tinggalkan anak-anak saya pada pengasuh. Kecintaan saya pada produk ini semakin mekar apabila anak-anak saya serasi bila guna Balm Sleep untuk masalah tidur dan Balm Calm untuk tempoh Wean Off (putus susu)

Keistimewaan balm ini menyebabkan saya membuat keputusan untuk menjadi agen Tasneem Naturel yang sah. Saya juga mahu ibu-ibu di luar sana merasa manfaat balm ini. Kerana saya faham perasaan ibu bila anak sakit, anak meragam, anak sukar tidur, anak ada masalah kulit dan sebagainya, pasti emosi ibu-ibu juga terganggu.

Percayalah, ibu-ibu akan dapat manfaat balm ni secara maksimum. Selain dapat manfaat, ibu-ibu juga boleh jadikan Tasneem Naturel tempat menjana pendapatan. Saya tidak menjanjikan bulan dan bintang, tapi setiap usaha yang konsisten, insyaallah ada hasilnya.

Sekiranya ibu-ibu berminat mahu bersama saya menjana pendapatan ataupun ingin mendapatkan balm bayi ini, ibu-ibu boleh hubungi saya di talian :

whatsapp www.wasap.my/60179899397/balmblog
https://www.facebook.com/alfaizinsouq/

Atau boleh walk inn :
🤩Farmasi Kuala Kubu.
🤩Farmasi Batang Kali.
🤩Kedai Mama Baby Clever di Sungai Buaya
🤩Baby Colours di Tanjung Malim
🤩Elzar Mart Gombak

Seindah usapan ibu. Terima kasih

Agent balm Tasneem Tanjung Malim, Perak

Assalamualaikum,

hai mommies hebat semua..
saya Anizhidayu binti Mohd Nazri, mudah mesra panggil je k.niz.

k.niz adalah pengedar balm tasneemnaturel balm baby no 1 di Malaysia.

Kenapa k.niz memilih balm tasneem untuk anak- anak?

NATURAL: ianya 100% menggunakan bahan semulajadi (minyak pati tumbuhan) , jadi k.niz tak risau kalau sapu selalu, xde dah isu overdose..

👍 MUDAH & MEMUDAHKAN: Mudah nak guna..sapu2 je.. tak perlu dah nak potong2 lemon bagai (sblm ni mmg potong lemon la kalau anak demam 🤭) ..mudah juga nak bawak travel.

👍 ADA KKM : selamat untuk anak2..dari newborn boleh guna tau..

👍 WANGI & SELESA : Tak memedihkan dan tak panas macam minyak telon yang lain. jadi, xdelah isu kulit baby tak tahan kan..

So, mommies yang nak dapatkan balm tasneem meh roger k.niz. di pelbagai channel pon hado.

🚴‍♂ COD: AREA UPSI TANJUNG MALIM .

🖱FB: Anizhidayu Mohd Nazri (https://www.facebook.com/tulip.biru.92)

🖥 FB PAGE: Kiddy Edutoys & Babykit (https://www.facebook.com/kiddyedutoys)

💈SHOPEE : https://shopee.com.my/aniznazri

www.wasap.my/60125144413/balmtasneem

Agent Balm Tasneem Naturel Melaka

Assalamualaikum dan salam mesra mommies semua.

Saya Sarah Belweel pengedar sah balm Tasneen Naturel area Melaka Tengah. ummi kepada 2 puteri kembar.

Perkongsian untuk semua…sesuai untuk semua peringkat umur:

Selalunya anak-anak bawah 2 tahun atau bayi, bila batuk dan selesama doktor tak bagi ubat sebab tiada ubat selesama/ batuk yang selamat untuk bawah 2 tahun

Penyelesaian yang mampu membantu ibu ayah dalam mengurangkan penggunaan ubat pada bayi dan anak-anak.

Tummy time – ikhtiar untuk membantu sakit perut, kembung perut, cirit birit, sembelit, period pain dan alahan ibu hamil.


Calm time – membantu untuk bayi yang meragam,anak yang suka mengamuk, sukar tidur dan membantu mengurangkan masalah kulit.


Coughflu- membantu untuk mengurangkan batuk berkahak, selsema, athma dan mengurangkan suhu ketika demam.


Sleep time- membantu untuk memudahkan anak tidur, mendapatkan tidur yg nyenyak serta berkualiti.


Skeenz -membantu menyelesaikan masalah kulit, eczema, alahan, gigitan serangga dan lain- lain.

COD dan postage available. berminat boleh direct whatsapp link di bawah:
www.wasap.my/60126163455

fb page :https://m.facebook.com/pages/category/Health-Beauty/Ikhtiar-Anak-Meragam-1270029926452560/

instagram : https://instagram.com/ikhtiaranakmeragam?utm_source=ig_profile_share&igshid=1f260a6jb6jie

Trusted seller
TN000755

Agent balm Tasneem Naturel di Kok Lanas & Ketereh, Kelantan

Assalamualaikum warahmatullah..

Saya merupakan salah seorang Pengedar Sah produk bayi berasaskan Essential Oil iaitu Tasneem Naturel.

Nama saya Nur ‘Atikah Abdul Rahman, berusia 31 Tahun pada January 2019. Alhamdulillah saya dikurniakan 4 orang permata hati.

Saya mula terkesan dengan Tasneem Naturel pada ketika saya melahirkan anak saya yang ke 4 dan berhadapan dengan masalah anak menangis tanpa henti. Balm pertama yang saya cuba adalah Balm Calm Time untuk meredakan tangisan anak dan memberi kesan tenang serta relax.

Sebagai suri rumah sepenuh masa, saya mengambil inisiatif meningkatkan potensi diri dengan berniaga secara atas talian dan membina Legasi Bisness sendiri iaitu Legasi Musleh Glory.

Saya adalah seorang Leader yang membantu sesiapa sahaja yang ingin menjana pendapatan melalui perniagaan online dan offline. Saya gemar mendapatkan ramai kenalan dan menghubungkan pertalian baru dengan cara ini.

Bagi saya, perniagaan bukanlah sekadar menjadi jalan menjana pendapatan semata-mata. Malah ia juga adalah suatu cara untuk menambah nilai di dalam diri sendiri.

Apa yang menarik tentang Produk yang saya tawarkan adalah, ianya sangat dikenali dengan keunikan tersendiri dalam membantu ibu-ibu muda menyelesaikan masalah-masalah utama berkaitan bayi dan anak-anak kecil. Produk Tasneem Naturel adalah berasaskan Minyak Pati Tumbuhan yang telah di dilute dengan nisbah yang sesuai dan sedia digunakan tanpa risau.

Produk kami telahpun dikenali ramai melalui media seperti program television, majalah Pa&Ma, dan juga papan iklan di sepanjang laluan lebuhraya Selatan ke Utara. Kami juga telahpun berkoliberasi dengan icon Omar & Hana dan muncul dengan wajah baru.

aya sangat sarankan penggunaan Balm Tasneem Naturel kepada semua ibu bapa muda. Terutamanya yang mengadapi masalah berkaitan Bacaan Kuning yang tinggi semasa kelahiran, menangis tanpa henti, meragam akibat kembung perut dan berangin, bayi susah tidur, masalah pernafasan yang tidak lancar akibat selsema atau mukus, atau mengalami masalah kulit yang sensitif.

InsyaAllah Produk kami adalah natural dan tanpa kimia yang memudaratkan. Setiap produk yang kami ada sudahpun diiktiraf dan mendapat kelulusan KKM.

Sekiranya berminat menyertai saya menjana pendapatan dalam perniagaan Balm Bayi ataupun ingin mendapatkan Produk Tasneem Naturel, boleh hubungi saya untuk mendapat konsultasi secara Percuma.

Page : www.facebook.com/muslehglory
Shopee : www.shopee.com/muslehglory www.wasap.my/60134033694/BalmTasneem_MG

Agen Tasneem Naturel Sepang, Salak Tinggi dan Nilai.

Assalamualaikum.

Saya Aida, menjalankan bisnes barangan keperluan bayi. Saya adalah agen Tasneem Naturel bagi kawasan Sepang, Salak Tinggi dan Nilai.

Kenapa saya suka produk Tasneem Naturel?

  1. Produk berasaskan 100% bahan semulajadi (natural). Tanpa bahan kimia seperti paraben, sls, alkohol dan sebagainya.
  2. Mudah digunakan. Produk melibatkan sapuan luaran sahaja. Sapu-sapu inshaaAllah selesai masalah.
  3. Travel friendly. Saiz produk yang kompak adalah sangat sesuai untuk dibawa ke mana sahaja.

Sama-sama kita gunakan produk berasaskan bahan semulajadi untuk anak-anak kita.

Saya adalah pemilik FB Page Tasneem Naturel di Salak Tinggi, Sepang dan Nilai.
Saya menggunakan nama qaseh.anh di instagram.
Boleh follow Shopee saya iaitu qaseh_ANH

Bagi penduduk sekitar Sepang, boleh dapatkan produk Tasneem Naturel di kedai bayi :

Little Pearl Heart (sebelah zai bridal)
Lot 748-B, jalan Haji Kaspan, Kampung Giching Hulu Salak Tinggi, 43900 Sepang Selangor

Waktu Operasi :
Isnin-Jumaat (10 pagi – 6 petang)
Sabtu (10 pagi – 3 petang)
Ahad (tutup)

Untuk sebarang pertanyaan boleh whatssap saya di talian http://www.wasap.my/60192159927/infoTasneemNaturel

Agent Balm Tasneem Natural Kuala Lumpur dan sekitar Lembah Klang.

Assalamualaikum…

Saya Noraini binti Zakaria berumur 32 tahun. Mama kepada dua orang puteri dan seorang putera.

Saya adalah pengedar Balm Tasneem Natural Kuala Lumpur dan sekitar Lembah Klang.

Sebagai seorang mama kepada 3 orang anak..Semestinya pelbgai ragam anak yang saya lalui..Meragam,kembung perut,susah tidur,batuk ,selsema…maka terjumpalah balm Tasneem Natural ni

Setelah serasi dengan anak-anak..saya seronok ingin berkongsi kebaikan balm ini dengan semua ibu bapa di luar sana.

Balm ni selamat kerana dibuat dari essential oil ,tiada paraben dan SLS

Saya sedia membantu ibu-ibu yang berada di Kuala Lumpur dan sekitar Lembah Klang.

Boleh WhatsApp saya di 019-4482314 https://bit.ly/2VQJOTW

Pos seluruh Malaysia.

Balm Tasneem atasi masalah kembung dan sembelit pada anak

Balm T-Rub cukup digemari oleh ibu-ibu kerana balm ini selamat dan boleh menggantikan minyak telon. Ibu-ibu pasti akan teruja setiap kali mengurut dan menyapu balm ini ke perut bayi kerana balm ini boleh melegakan perut kembung, sembelit dan membuang angin berlebihan.

cara atasi sembelit bayi

Ibu bapa boleh sapukan balm ini di tapak kaki dan perut. Untuk sapuan di bahagian perut, ibu bapa disarankan supaya membuat urutan seperti urutan ‘I Love You’ bagi memastikan si manja anda lebih selesa.

Essential Oil dalam Trub balm

Selain itu, T-Rub turut membantu masalah penghadaman dengan adanya Fennel, Ginger, Lemongrass, dan Anise sebagai bahan utama dalam pembuatan balm ini. Bahan lain yang digunakan adalah semulajadi dan tiada lansung mempunyai paraben atau SLS.

– Membuang angin dalam perut

– Bantu melegakan kembung perut

Bantu melegakan perut sebu

Apa kata pengguna tasneem?

” lepas sapu trub kat anak buah, tak sampai setengah jam anak buah terus berak. 5 hari dia tak berak, kesian.”

” Selepas guna tasneem anak saya dah kurang sembelit dan mudah sangat buang air besar”

” Baby kentut je buang angin, demam kuning pun tiada. Lega saya sis”

Boleh terus dapatkan balm trub untuk bayi anda di sini

Boleh terus whatapp mami min untuk sembang mengenai balm.

10 Cara Atasi Sembelit Anak dan Orang Dewasa

Jika anak atau orang dewasa tidak membuang air besar selama 3 hari, bersedialah untuk berhadapan dengan sembelit yang teruk. Sembelit ini normal tapi jika dibiarkan anda akan mengalami kesakitan yang teruk terutama semasa meneran. Lubang dubur boleh koyak dan boleh menyebabkan buasir juga. 

Begitu juga anak- anak, jangan biarkan anak tidak membuang air besar lebih 3 hari terutama anak yang sudah makan makanan yang berkarbohidrat tinggi seperti nasi, susu tepung dan sebagainya. Dibawah ada 10 cara mudah bagi atasi sembelit anak dengan segera.

1. Atasi sembelit dengan minum air kelapa

Air kelapa perlulah yang segar dari buahnya. Bukan yang dibeli dikedai yang ada tambahan gula. Seeloknya bagi anak setengah cawan – 1 cawan sebelum mula makan makanan berat yang lain.

2. Atasi sembelit dengan buah betik

Untuk anak atas 6 bulan yang belum ada gigi, boleh lenyek betik masak dan jadikan puri. Beri anak makan puri betik dulu sebelum beri bubur nasi atau susu botol.

makanan alami untuk sembelit
Buah betik masak

3. Atasi sembelit dengan minum banyak air putih

Walaupun anak minum susu tepung, anak haruslah diberi air putih juga. Anak usia 1- 3 tahun memerlukan antara 1 liter air putih setiap hari. Orang dewasa pula memerlukan paling minimum 3 liter sehari.

4. Balm/ Minyak Ubat

Selain makanan ada juga balm atau minyak ubat yang boleh melegakan sembelit dengan segera. bahan dalam balm atau minyak ubat ini perlulah mempunyai bahan yang bagus untuk perut seperti tangerine, serai dan bergamot. Pilihan saya ialah balm T-RUB dari tasneemnaturel. Sapu balm dan dengan sedikit urutan, ia mampu memberikan kesan segera pada perut. Boleh klik sini untuk dapatkan balm ini dengan segera.

ubat kembung bayi

5. Minum jus nanas

Sediakan buah nanas yang sudah masak, untuk atasi sembelit hanya perlu meminum jusnya sahaja, seratnya perlu ditapis dan dibuang. jadikan amalan 2 kali sehari untuk pembuangan air besar yang lancar. Untuk anak pula hati- hati beri jus nanas dibimbangi anak akan sakit perut dan cirit birit pula.

6. Amalkan minyak zaitun

Setiap malam sebelum tidur boleh minum 1 sudu minyak zaitun. Untuk anak kecil boleh juga beri minyak zaitun sesudu kecil setiap malam. Minyak zaitun akan rasa tidak sedap, tapi sangat membantu melancarkan penghadaman dalam tubuh. Najis jadi lembut dan mudah untuk kita membuang.

7. Kunyit

Kunyit boleh buat jus atau makan begitu sahaja. Antioksidan yang ada di dalam kunyit mampu menjaga dan melindungi usus. Selain itu jika rasa sakit kerana sembelit vitamin daripada kunyit boleh meredakan rasa sakit itu.

8. Jauhi makanan segera

Jangan amalkan makanan segera selalu walaupun hanya kentang goreng. Bahan pengawet dalam makanan segera memang boleh menyebabkan sembelit kerap berlaku.

9. Makan makanan yang banyak mengandungi prebiotik dan probiotik

Makanan yang mempunyai kandungan prebiotik yang tinggu ialah arabic gum, pisang, bawang dan bijirin. Manakala probiotik ialah yogurt, budu, dan makanan yang diperap seperti kimchi dan jeruk.

10. Bersenam

Senaman yang mudah ialah kayuh basikal. Untuk anak kecil boleh buat senaman gerakkan kaki anak seperti sedang mengayuh basikal. Selain itu boleh mulakan aktiviti berjalan kaki selama 20 minit setiap hari.

Perkembangan Anak Dari Lahir Hingga 3 Bulan

Selalunya kita pergi tengok bayi yang baru lahir, dia asyik tidur je kan? Biasa maknya cakap anak saya tidur lena siang hari, menangis dan berjaga pada malam hari. Bayi bukan tahu setakat menangis saja tau, sebenarnya ada 7 bahagian lagi dalam carta perkembangan anak- anak. Jom semak!

1. Motor Kasar

Pada umur 1 bulan bayi bertindakbalas apabila pipi dan mulutnya disentuh. Dari lahir jari jemari bayi biasanya menggenggam. Mak ayahkena buka genggaman dan cuci daki pada celah jari bayi tau. Penggunaan mittentak digalakkan sangat kecuali kuku anak panjang dan tajam.

Anak suka dan pandai menghisap dan mudah terkejut. Sebab itu ada mak ayah yang suka bedung bayi. Untuk elakkan anak terkejut diluar kawalan.

Pada umur 3 bulan pula bayi sudah dapat menggerakkan kaki dan tangan serta boleh mengawal kepalanya sendiri.

 

2. Motor Halus

Bayi dari lahir sudah boleh memandang ibu dan ayah dengan pandangan yang buat kita cair manakala bayi 3 bulan sudah boleh fokus pada objek yang dekat seperti mainan gantung yang ada pada kelambu anak.

3. Penglihatan

Semasa berjaga mata bayi 1 bulan akan berkedip- kedip memandang cahaya manakala pada umur anak 3 bulan, mata anak boleh mengikut objek yang bergerak dan anak boleh fokus pada objek yang dekat dengannya. 

4. Pendengaran

Anak dari bayi mudah sangat terkejut tapi jika tengah tidur lena badannya saja akan terkejut sehinggalah usia anak 2-3 bulan. Selepas itu barulah anak akan menunjukkan respon terhadap bunyi. Anak tidak terkejut dengan bunyi yang konsisten dan kuat seperti bunyi vakum tapi anak mudah terkejut dengan bunyi yang sekali sahaja seperti bunyi cicak di malam hari yang sunyi sepi.

5. Pertuturan dan bahasa

Bayi dari pantang hingga 2 bulan kerjanya menangis sahaja. Yang membezakan bayi yang sakit atau tidak sakit ialah tangisannya lama atau sekejap. Bayi yang menangis jika kita dukung atau pujuk akan menangis sekejap sahaja, tapi bayi yang sakit seperti kembung perut akan menangis lama dan kuat.

Mulai 3 bulan ke atas anak sudah mula mengeluarkan bunyi yang lembut berulang kali seperti mmm.

6 . Emosi

2 cara sahaja bayi menunjukkan emosinya iaitu menangis dan suka senyum.  Kita akan boleh melihat bayi menangis atau senyum walaupun dia tengah tidur tetapi bayi 3 bulan sudah mula membalas senyuman mak ayah.

7. Kognitif

Bayi dapat membezakan rasa melalui ekspresi muka untuk rasa manis, masam dan pahit. Selain itu, bayi akan mengerlipkan mata apabila tangan ditepuk dihadapan mukanya. Nak masuk 3 bulan anak suka membelek jarinya sendiri dan sudah pandai memasukkan objek ke dalam mulutnya.

7 bahagian perkembangan anak ini sangat perlu diambil berat oleh mak ayah. Selain daripada dimonitor oleh jururawat di klinik, mak ayah boleh monitor perkembangan anak sendiri dirumah. 

Cara Mudah Mengajar Anak

Menurut Ibu Rose ada cara paling mudah untuk kita mengenal gaya belajar anak. Melalui pergerakan mata dia. Biasanya gaya belajar ini kita akan dapat nampak semenjak anak umur 3 tahun ke atas.

Anak visual biasa matanya ke atas. Sebab dia nak tengok gambar atau membayangkan gambar. Anak ini senang belajar menggunakan gambar, televisyen, filem dan buku.

Anak audio matanya biasa ke tengah, tapi muka anak biasanya akan ke tepi sebab anak nak tadahkan telinga untuk mendengar apa yang kita perkatakan. Kena banyak lagu atau cara belajar yang berirama .

Anak kinestetik anak matanya akan pandang ke bawah. Kinestetik dia gabungan rasa/ emosi dan pergerakan. Anak ini kena banyak bermain sambil belajar.

Saya sudah kongsikan ciri- ciri bagi mengenal anak belajar gaya mana. Boleh rujuk semula posting saya yang lalu.

Anak Auditory
https://bit.ly/2J51KEv

Anak visual
https://bit.ly/2PEDV8N

Anak kinestetik
https://bit.ly/2NMdbRS

Kenapa nak kena tahu gaya anak kita jenis mana? Sebab paling utama ialah tidak mahu kita naik marah ketika mengajar anak.

Biasa sangat kita baca kisah seorang mak yang tertekan sebab ajar anak, anak tidak dengar atau tidak masuk. Lepas tu kita boleh cakap

“ini yang aku malas nak ajar anak aku ni, ajar bukan nak faham. takpalah nanti suruh cikgu je ajar di sekolah”

Jangan kawan- kawan. Kita perlu sedaya upaya ajar anak sendiri dirumah. Di sekolah hanya sokongan sahaja. Pendidikan bermula dirumah, kita adalah guru pertama anak- anak kita.

Kenal anak kita untuk kita terjaga emosi.

0
Your Cart