Anda Hamil! Gembiranya

Bacaan Hb rendah! Sedihnya

Jangan biarkan kesedihan mengalahkan kegembiraan untuk mendapat cahayamata

Salam sejahtera kepada semua ibu hamil,

Nama saya Aminah. Saya ibu kepada 2 orang anak lelaki. Saya juga mengalami masalah seperti anda. Setiap bulan anda ibu hamil terpaksa ke klinik kesihatan ibu mengandung untuk mengambil darah bukan?

Kegembiraan yang dirasai lenyap begitu sahaja apabila keputusan hb adalah rendah. Saya tahu kerana saya juga mengalami hb rendah ini sepanjang 4 bulan trimester pertama mengandung anak sulong. 

Kegembiraan direntap dengan cerita doktor apa yang akan dialami jika bacaan tekanan darah ini terus menurun. Tumpah darah, proses menerima darah dari hospital, pitam...semua ini amat mengerikan!!

Stress!! Itulah yang dirasai apabila keputusan ujian dikeluarkan. Menunggu pula bulan hadapan untuk ketahui hb masih menurun atau tidak

Tau tak apa risikonya mempunyai hb yang rendah? Anda pasti tidak mahu ini berlaku:

  • Boleh pitam secara tiba- tiba
  • Merasai keletihan dan kelesuan melampau
  • Mungkin akan dimasukkan ke wad
  • Mungkin akan menerima darah tambahan daripada pihak hospital
  • Mengalami tumpah darah semasa melahirkan anak
  • Terpaksa menerima suntikan inferon di punggung
  • Anak yang dilahirkan pramatang/ cacat

Menyedari risiko yang teruk dengan bacaan hb yang semakin menurun, saya memulakan kajian cara untuk menaikkan bacaan hb ...

Sup bayam, kerang, susu, iberet, obimin semua saya sudah cuba untuk menaikkan bacaan hb. Namun hampa, bacaan hb pada bulan seterusnya naik dari 8.6 ke 9.1. Sangat sedikit dan masih diparas bahaya.

Demi anak di dalam kandungan saya gagahkan juga menelan iron tablet yang diberikan oleh doktor. 4 biji sehari, namun masalah lain pula yang timbul..Saya sembelit!! Ohh TIDAKKK! Akhirnya pencarian saya berakhir. Saya telah berjumpa dengan suplemen untuk cantikkan hb dan dalam masa yang sama menyelesaikan masalah sembelit ini.

Saya Menjumpaiii...

Set Naikkan Hb Ibu Hamil

  • VITALEA WITH IRON FORMULA - Multivitamin wajib bagi semua orang lebih- lebih lagi ibu mengandung. Ianya kaya dengan iron, mengandungi 30 nutrisi harian lengkap, 12 vitamin dan 7 mineral penting yg disarankan oleh RDA. Jadi kepada ibu- ibu yang mengalami tekanan darah atau hb rendah boleh mengambil 2 biji vitalea sehari
  • SUSTAINED RELEASE VITAMIN C - Fungsi utama pengambilan vitamin c adalah untuk menyerap zat iron yang terdapat dalam vitalea. Jadi ia digalakkan telan sekaligus dengan vitalea demi untuk naikkan bacaan Hb. Selain itu ia melindungi sel penting dalam pembinaan kolagen dalam membina dan menguatkan sel-sel tisu dalam badan dan juga sangat penting untuk gusi dan gigi yang sihat.
  • B Complex -  lengkap dengan folic asid yang mana sangat penting untuk pembinaan tulang dan bagi mengelakkan kecacatan pada janin. Ibu memerlukan sekurang-kurangnya 400 mg keperluan asid folik sehari. Ini kerana masalah gangguan pertumbuhan saraf dan neuro ini boleh berlaku seawal minggu pertama mengandung ketika janin baru terbentuk.

Apa kesan bila saya menggunakan set naikkan hb ini? Wow!! hasilnya memang menakjubkan!

  • Vitalea with iron mampu menaikkan hb saya dari 9.1 ke 10.8 dalam masa 2 minggu
  • Masalah keletihan melampau hilang. Badan terasa lebih segar dan nak buat kerja bersemangat
  • Tiada lagi masalah sembelit dan buasir
  • Masalah alahan teruk masa mengandung pun hilang
  • Vitamin ini juga semulajadi, bukan sintetik seperti iron tablet yang diberikan klinik

Selain Keberkesanannya, Apa Kelebihan Produk Shaklee ini Dibandingkan Dengan Produk Yang Lain?

SHAKLEE dari bahan SEMULAJADI

Tahukah ibu-ibu bahawa supplemen ini boleh dikelaskan kepada 2  jenis. Ia sama ada SEMULAJADI atau SINTETIK iaitu buatan. 

Vitamin Semulajadi

 

  • Vitamin semulajadi Dihasilkan dari bahan- bahan semulajadi dengan mengambil intipati yang diperlukan dan menyingkirkan fiber. Contohnya pembuatan vitamin C semulajadi diperolehi dari mengambil pati asid askorbik dalam buah limau dan menyingkirkan serat-seratnya.
  • Vitamin semulajadi dihasilkan dari bahan-bahan makanan kita, jadi ia bertindak dengan lebih baik dan semulajadi dengan tubuh. Ia tidak mendatangkan kesan sampingan, dan memberi kesan yang lebih baik.
  • Vitamin semulajadi tentunya lebih mahal kerana penghasilannya dari bahan-bahan semulajadi memerlukan kos bahan yang lebih tinggi.
  • Vitamin semulajadi mengambil intipati dari bahan semulajadi, jadi ia tidak meninggalkan bahan yang perlu, walaupun bukan bahan utama dalam vitamin tersebut. Contohnya kalsium memerlukan magnesium vitamin D untuk menjadikan penyerapannya lebih optimum. Kalsium yang tidak diserap dengan sempurna akan disimpan dlam ginjal dan boleh menyebabkan batu karang atau batu buah pinggang.
  • Vitamin semulajadi tidak mendatangkan kesan sampingan kerana penghasilan dari bahan-bahan seperti yang dinyatakan di atas (bahan semulajadi).

Vitamin Sintetik

 

  • Vitamin sintetik dihasilkan dari manipulasi bahan kimia yang mempunyai ciri-ciri seakan-akan bahan yang terdapat dalam vitamin. Contohnya asid askorbik (vitamin C) mempunyai formula empirik C6H8O6, jadi gabungan dari molekul- molekul karbon, hidrogen dan oksigen ini boleh dihasilkan dari apa-apa bahan bagi menghasilkan asid askorbik.
  • Vitamin sintetik walaupun formulanya sama, ia tetap tidak sama dengan vitamin semulajadi, apa lagi dengan makanan asli. Ini kerana penghasilannya pun bukan dari sumber makanan. Jangan terkejut kalau saya katakan tar yang digunakan untuk menurap jalan raya adalah salah satu bahan untuk menghasilkan vitamin B complex pada vitamin sintetik.
  • Vitamin sintetik biasanya lebih murah dan adakalanya diberi percuma saja seperti vitamin hamil dari klinik kerajaan.
  • Vitamin sintetik, oleh kerana pembuatannya adalah untuk menghasilkan sejenis bahan tertentu, makan kebanyakan vitamin sintetik datang dalam bentuk ’solo’, misalnya kalsium tanpa magnesium dan vitamin D, jadi kita kena amik magnesium dan vitamin D dari sumber lain. Begitu juga dengan vitamin-vitamin lain, yang memerlukan ‘kawan’ untuk bertindakbalas dengan sempurna, tapi tidak ada dalam vitamin sintetik.
  • Vitamin sintetik mempunyai banyak kesan jangka panjang, salah satunya akibat ketidakstabilan bahan-bahan yang terkandung dalam vitamin sintetik itu sendiri, dan manipulasi kimia yang dilakukan dalam proses penghasilannya.

Jadi disini kita dapat lihat betapa berbeza kedua-dua jenis vitamin ini. Tetapi bagaimana kita nak mengenalpasti vitamin yang ada dalam rumah kita jenis mana ? Mudah saja.

Tengok pada LABELNYA. Ia adalah: -

SEMULAJADI jika : Menyenaraikan sumber asli seperti seperti yis, ikan, sayur-sayuran dan sitrus.

SINTETIK jika : Mempunyai akhiran “-ide” atau “-ate”. Contohnya , Acetate and Palmitate. Ada juga permulaan “dl” seperti dl-alpha tocopherol

Jadi vitamin apa yang ibu-ibu sedang ambil sekarang ? 

Vitamin SHAKLEE adalah VITAMIN SEMULAJADI yang terbukti selamat dan mesra alam. Ia tidak mengandungi bahan kimia yang berbahaya malah telah melalui beratus kali ujian sebelum diluluskan. 

Selain contoh diatas, kita ambil lagi satu jenis vitamin untuk dibuat perbezaan.

Shaklee : Vita-lea Vs. Vitamin biasa: Obimin

Silica gel
1. Vita-lea Shakee tidak mengandungi silica gel. Tidak seperti Obimin. Vitamin Shaklee tidak memerlukan silica gel kerana ia adalah semulajadi dan sama sekali tidak memerlukan bahan lain untuk memelihara keasliannya.

Warna
2. Ujian lain, cuba genggam Vita-lea diluar pada suhu bilik beberapa jam, anda dapati keadaan tetap sama. Cuba pula uji Obimin, anda akan dapati warnanya akan mula “tanggal” setelah beberapa ketika dan meninggalkan kesan merah pada tapak tangan.

Ini sekaligus menunjukkan perbeza yang nyata antara yang asli dengan yang buatan. Yang asli tidak mengandungi pewarna dan pengawet tiruan tetapi yang sintetik akan ditambah bukan saja dengan pewarna, pengawet malah juga perasa tiruan !

Saranan saya, bertukarlah kepada sumber yang lebih asli. Pilihlah yang SEMULAJADI dan selamat. 

Kisah Benar Pengguna Shaklee

Untuk makluman, saya mengalami masalah bacaan HB yang rendah semasa mengandung anak kedua. Bacaan HB saya semasa mula-mula disahkan mengandung adalah 11.9 gm%. Kemudian ia semakin menurun ke bacaan 10, kemudian turun lagi sehingga bacaan paling rendah saya 9.1 gm%, doktor arahkan saya dicucuk suntikan inferon di punggung sebanyak 10 kali berturut-turut!!!

Maka balik je dari klinik saya tak buang masa terus google dan google apa yang boleh naikkan HB saya dengan cepat. Masa yang ada cuma 2 minggu sebelum balik semula ke penang dan kena cucuk. Tak ada apa info yang membantu selain tips-tips yang saya memang dah amalkan dari awal mengandung seperti minum air susu kambing asli, makan kurma, minum pati delima, makan kismis, kacang, daging, bayam dan makanan lain yang doktor cadangkan. Entah kenapa tips-tips yang saya amalkan ni seperti tiada kesan kepada penambahan HB saya. (Mungkin juga sebab saya ada mengidam pelik semasa mengandung iaitu makan beras mentah! opss jangan gelak ye, tapi kenyataannya saya memang tak tertahan bau harum beras masa nak masak nasi tu)

TETAPI….saya terjumpa info menarik dengan testimoni-testimoni yang benar bagaimana HB seorang ibu ni naik dengan baik selepas makan vitamin shaklee!! Oh sebenarnya saya agak tak berapa suka dengan shaklee ni maklumlah dulu dah ada sejarah meyertai shaklee. Jadi saya memang tak pandanglah orang promote shaklee dan ajak join bisnes shaklee ni. Menyampah pun ada. Namun dalam ketidaksukaan tu, saya tak dapat menolak betapa tertariknya hati saya membaca testimoni mereka yang benar belaka. Tambah dalam keadaan terdesak saya terus order shaklee lengkap set hamil iaitu Vita Lea, Vita C, B-Complex, dan juga ESP. Harga?? Jangan cakaplah, agak mahal sebab saya tak bekerja, tapi demi kebaikan saya sendiri dan anak semua tu saya tolak tepi. Lagipun walaupun mahal tetapi vitaminnya banyak dan tahan berbulan-bulan, saya guna sampai lepas bersalin tau! Jadi memang berbaloi-baloi la saya beli.

oh ya, nak bagitau vitamin klinik bagi (vit c, zat besi, acid folic, obimin), semua saya tak dapat telan. Jika makan je saya akan pening dan muntah jadi saya terus tak makan dan gantikan dengan zat dalam makanan sahaja.

Maka saya pun baliklah ke kampung dan pulun makan vitamin shaklee.

Di kampung, saya teruskan follow up di klinik mengandung Jerteh dan alhamdulillah bacaan HB saya naik banyak, jadi 9.9 gm% dah. Jadi doktor di hospital jerteh tu bagitau tak perlu pun cucuk ni sebenarnya sebab HB saya bukan di bawah 8gm%. Tambahan lagi saya dah hampir bersalin jadi suntikan tu tak banyak membantu pun. Sepatutnya suntikan tu dibuat lebih awal. Penerangan yang diberi oleh doktor wanita yang dalam lingkungan 40-an dan agak keibuan tu sungguh mendamaikan hati. Banyak penerangan yang saya dapat hingga saya betul-betul tahu serta faham situasi saya sekarang.

Semasa proses mengambil bacaan HB pun, orang yang menguruskan makmal tu pun banyak berborak dengan saya. Dia bercerita bahayanya HB rendah sebab ada kes ibu mati selepas bersalin, dan dia juga bercerita pengalaman kawannya yang dicucuk inferon di punggung beberapa hari berturut-turut. Katanya sakit tu sampai setahun pun masih terasa kesannya. Ye memang saya akui tentang kesan sakit tu sebab saya ada baca pengalaman orang lain di internet. Sebab tu lah saya rasa gerun dan berusaha sedaya upaya untuk menaikkan HB.

Saya terus konsisten makan set vitamin shaklee ni dengan dos yang betul setelah HB berjaya naik dan disahkan tak perlu dicucuk inferon. Alhamdulillah saya dapat bersalin secara normal, dengan berat bayi lelaki saya 3.25 kg. Tiada apa-apa masalah berlaku kepada saya dan anak saya. Selepas bersalin walaupun ada tumpah darah sedikit tetapi saya pulih dengan cepat. Kemudian semasa rawatan susulan saya dan bayi di klinik selepas bersalin, nurse yang check saya hairan melihat HB saya yang sangat cantik , > 11 gm% walaupun baru lepas bersalin. Sedangkan sewaktu mengandung bukan main lagi susah nak naik 10.5 pun tercungap-cungap.

Inilah yang membuatkan saya kembali yakin untuk menggunakan shaklee dan kini saya terus setia makan gabungan vitamin ini. Inilah set yang saya amalkan itu, malah set hamil ini juga digunakan sebagai set berpantang. Sangat bagus sebab luka jahitan saya cepat sembuh berbanding anak pertama dahulu.

- Noraini Dollah

Berminat?? Harga?? Murah jer..

Vitalea With Iron (120 biji)

Sustained Release Vitamin C (180 biji)

B Complex (120 biji)



RM 88.75

RM 92.50

RM 53.75


TOTAL   RM 235

Kenapa saya kata ianya murah? Ini kerana setiap botol mengandungi 120 hingga 180 biji. Penggunaan adalah 4 hingga 6 bulan bagi setiap botol vitamin... Jimat tuu!!

Dapatkan konsultasi eksklusif dari saya dari awal hingga akhir kehamilan anda. Sila hubungi saya Puan Aminah di 0175082443 untuk konsultasi lanjut.

Yang Ikhlas,
Puan Aminah Hussain (SID : 1098038)

ibudoakan.com

Copyright © 2014-2015.  ibudoakan.com

This is the bottom slider area. You can edit this text and also insert any element here. This is a good place if you want to put an opt-in form or a scarcity countdown.