Shopping Cart 1 item - $100.00 1

Sakit sendi atau nama sainsnya osteoarhritis merupakan sejenis penyakit sendi yang mempunyai ciri keradangan. Sendi pula ialah bahagian badan di mana dua tulang berlainan bertemu. Ia berlaku apabila tulang rawan yang membentuk permukaan sendi menjadi haus. Ini akan menyebabkan sendi menjadi bengkak, sakit dan kebas dan menjadi punca kepada kemerosotan sendi tulang yang progresif.

Keradangan berlaku kerana darah (tidak cukup khasiat) yang dibekalkan kurang meskipun seseorang itu sihat. Ini kerana, tubuh badan tidak boleh menghasilkan zat makanan yang mencukupi bagi menyelaras dan memastikan kadar pemulihan dan pembaharuan yang diperlukan.

sakit-sendi-lutut

Sendi yang selalunya berlaku keradangan adalah lutut. Hal ini demikian kerana, lutut adalah sendi yang menampung berat badan kita dan sentiasa digunakan sepanjang hidup kita.

Tanda anda mengidap penyakit berkaitan sendi

  1. Sakit pada sendi yang terlibat.
  2. Kesukaran untuk membengkokkan atau meluruskan sendi
  3. Sesetengahnya akan mengalami kebengkakan.
  4. Sendi juga boleh menjadi besar

Golongan yang berisiko tinggi untuk mendapat penyakit Osteoartritis:

  1. Golongan tua dan sudah berumur
  2. Golongan obesiti
  3. Sukan yang menyebabkan impak yang berulang dan memerlukan pergerakan pantas seperti bola sepak
  4. Mengangkat barang-barang yang berat.
  5. Lemah otot paha

Kaedah rawatan sakit sendi yang digunakan pihak hospital

Rawatan yang biasa diberikan untuk mengurangkan kesakitan termasuklah non- streoidanti- inflammatory drug (NSAID). Pesakit juga boleh diberikan rawatan glucosamine sulphate bagi mengurangkan kesakitan dan dipercayai boleh memperbaiki sendi-sendi yang terlibat. Malah, bagi pesakit yang tidak dapat menahan kesakitan , mereka boleh diberikan corticosterioid yang bertujuan mengurang proses keradangan dalam sendi.

Selain ubat penahan sakit yang dimakan, ada juga ubat sapu yang diperbuat daripada gel atau krim yang boleh digunakan untuk kelegaan tambahan. Ubat-ubatan ini selalunya tidak lagi berkesan untuk peringkat osteoartritis yang teruk. Ubat-ubat baru seperti glucosamine, chondroitin dan diacerin adalah termasuk dalam kategori ubat-ubat tambahan dan sokongan yang boleh di ambil bersama dengan analgesia.

Glucosamine bertindak dengan mengembalikan cecair sendi dan membantu melicinkan pergerakan sendi. Secara tidak langsung, ia juga mengurangkan sakit sendi kerana geseran.

Chondroitin boleh menahan kerosakan lanjut rawan jika diambil pada peringkat awal osteoartritis

Diacerin pula bertujuan untuk mengurangkan radang di sekitar sendi di samping boleh menolong mengurangkan sakit akibat osteoarthritis.

Ubat jenis suntikan intra-artikular seperti asid hylarunik juga boleh digunakan untuk menambah cecair pada sendi yang bermasalah. Suntikan ke dalam sendi ini boleh memberikan kesan yang cepat dengan mengurangkan sakit dan mengurangkan bunyi geseran (crepitus) akibat dari osteoarthritis.

Pesakit perlu mendapat sekurang-kurangnya tiga suntikan setiap minggu untuk satu rawatan penuh bagi satu-satu sendi. Walaubagaimanapun, kini terdapat produk asid hylarunik yang hanya perlu disuntik sekali sahaja bagi memberikan kesan hampir sama.

Wah, mendengar nama ubat penahan sakit pun dah gerun. Jadi bagaimana suplemen Shaklee dapat membantu anda? Ada 3 vitamin asas yang bertindak memberi khasiat pada darah untuk mengurangkan keradangan pada sendi dan seterusnya merawat sakit sendi tanpa penggunaan pain killer.

AJHT

cara menhilangkan sakit lutut

AJHT mengandungi extrak boswellia yang sudah diuji dalam makmal, ia mampu meningkatkan keselesaan pada sendi seawal 5 hari. Ia juga mampu meningkatkan fungsi sendi dan menyokong kesihatan sendi untuk jangka masa panjang

Ostematrix

cara merawat sakit sendi

Ianya mengandungi nutrient zinc, boron, magnesium dan kuprum yang mana fungsinya untuk memelihara metabolisme kerangka dan pertumbuhan otot serta menyusun enzim yang diperlukan untk memperbaiki tulang rawan dan menghalang sakit sendi daripada berlaku.

Omega Guard

ubat sakit lutut

Minyak ikan terbaik dunia ini bertujuan untuk memelihara fungsi-fungsi sendi (arthritis). Paras asid lemak omega-3 larut dalam tisu rawan. Oleh sebab itu ia boleh mencegah kemusnahan enzim yang membentuk tisu rawan. Ia mencegah arthritis, memelihara fungsi-fungsi sendi dan gout dengan berkesan.

Jangan biarkan lutut atau sendi anda menanggung kesakitan lagi. Boleh mulakan rawatan sekarang dengan set sendi shaklee ini. Jika berminat boleh hubungi saya di nombor yang tertera di bawah.

Puan Aminah Hussain

SMS@whatapps : 0175082443

email : ibudoakan99@gmail.com

COD : perlis, jitra, changlun, uum

Add Your Comment

CommentLuv badge