KANAK-KANAK

Bagaimana Pengusaha Kantin Sekolah Mengaut Untung

Pagi ini hangat dibincangkan di forum- forum berkenaan dengan sikap pengusaha kantin yang sangat tidak patut dilakukan kepada anak- anak syurga kita. Ibu copy paste disini apa yang terkandung dalam whatapp berantai itu.

Pagi tadi dibincangkan di dalam televisyen, betapa kotornya sesetengah pengusaha kantin di sekolah menganiaya kanak-kanak naif. Bayangkan anak-anak darjah 1, berwajah kesian, suci, alami perkara-perkara di bawah:

bekal ke sekolah

1. Murid yang dah bayar dengan duit besar, tapi tidak kembalikan duit baki. Murid berlalu pergi tanpa diberitahu. Dua-dua pihak rasa tidak bersalah.

4. Apabila murid bertanya harga, pelayan memberitahu, “Dua, seringgit,” sedangkan boleh diberitahu harga seunit “Satu, lima puluh sen.”

5. Yang kasihannya, anak ini beli saja dua unit, sedangkan dia cuma perlukan satu.

6. Harga secawan (saiz kanak-kanak) air minuman sirap penuh adalah RM1, hampir menyamai harga segelas di luar untuk dewasa.

7. Ini lagi sedih, anak ini cuma ada 50 sen di tangan. Maka, dapatlah dia separuh cawan.

8. Tidak boleh saya bayangkan betapa tergamaknya anak-anak tidak berdosa diperdayakan.

9. Walaupun diketahui syarat sah pihak jualbeli haruslah mumayz/baligh, namun situasi begini amat menyedihkan.

10. Satu lagi kes, bila ramai murid beratur ambil makanan, sampai di hujung barisan, ada makanan yang habis.

11. Ada kes lain, bila dah bunyi loceng, anak ini tak jadi makan. Ditinggalkan begitu saja, terus masuk kelas kelaparan.

12. Wahai ibu bapa, kita sajalah penyelamatnya. Mari kita budayakan semula amalan bekal makanan.

13. Jika satu Malaysia ibu bapa sediakan bekal, alamat pengusaha kantin pun kena fikir cara lain untuk cari makan.

14. Ada sesetengah pengusaha yang melarang anak yang bawa bekal makan di kantin. Abaikan saja undang-undang ini. Bawah pokok pun tak mengapa. Kenangan terindah.

15. Anak-anak yatim lagi macam mana? Hai sayunya hati.

16. Cerita pasal makan ni, semua orang boleh sentap. Kita mak-mak ayah-ayah ni makan sedap waktu tengahari, anak kita makan apa di sana?

bekal ke sekolah

Ibu yang tiada anak bersekolah pun ni sangat terasa dengan situasi dia atas. Kena buat persediaan ni, sikap pengusaha kantin ini memang tidak patut. Jom bersama budayakan semula amalan membawa bekal ke sekolah. InshaAllah esok, Ibu akan cuba kongsikan resepi dan menu ringkas yang boleh disediakan oleh ibu- ibu yang sibuk.

Boleh juga bekalkan anak dengan makanan nutrisi yang sihat dan bagus untuk elakkan anak keletihan disekolah.

Anak menangis di tadika.. Cuaknya seorang ibu

Salam sejahtera..

Sepanjang minggu lepas, pelbagai keletah dan ragam anak diupload ke dalam wall facebook ibubapa masing- masing. Ada yang ceria, yang gembira dapat teman baru, ada yang menangis, tertidur keletihan, tak kurang juga yanga boleh menyesuaikan diri dengan suasana baru samaada di sekolah, tadika atau playschool.

Ibu juga turut sama teruja untuk menghantar anak ke tadika pada tahun hadapan. Tahun ini Ibu mulakan dengan pendidikan asas al Quran di kelas Al Baghdadi dahulu untuk Muhammad Iman. Kelas al Quran ini hanya diadakan pada hujung minggu sahaja.

tps bagi anak ke sekolah

Ok, balik pada tajuk di atas. Satu isu yang sangat buat ibu bapa susah hati ialah masalah anak yang tidak mahu ke sekolah. 2, 3 hari pertama di sekolah anak ok, masuk hari ke 4 cikgu tadika dah telefon cakap anak menangis dan nak balik atau menyebut nama ibunya. Cuak juga jika kita mendapat panggilan sebegini bukan?

Disusuli pula dengan minggu kedua, anak dah buat perangai tidak mahu ke sekolah, macam- macam akal dan alasan digunakan untuk menghalang ibu bapa menghantar mereka ke sekolah. Kadang- kadang si ibu yang marah akan memaksa juga anak ke sekolah, dan terjadilah ‘drama keluarga’ di pagi hari yang indah.

Disini Ibu kongsikan tips bagaimana mahu anak- anak ini ke sekolah tanpa ada drama airmata. Pertama sekali ketahui punca anak tidak mahu ke sekolah. Cuba selidik anak dengan berpandukan point dibawah ini.

  1. Mengelak situasi di sekolah yang menyebabkan dirinya murung atau tertekan
  2. Mengelak daripada bertemu dengan orang yang tidak disukai di sekolah
  3. Mengelak situasi tidak selesa di sekolah seperti tidak siap kerja rumah, kena denda, kena membentang kerja di hadapan kelas, ujian dan sebagainya.
  4. Mahu mendapatkan perhatian daripada ibu bapa
  5. Mahu lebih berseronok dengan ahli keluarga seperti abang atau adik selain ibu bapa mereka.

Ibu bapa perlu mengenalpasti punca anak tidak mahu ke sekolah. Ada hari-hari tertentu, atau masa-masa tertentu? Adakah subjek pelajaran atau seseorang yang anak cuba hindari?

Apa yang boleh kita lakukan

anak menangis tidak mahu ke sekolah

Cuba fahami apa yang merisaukan anak. Kanak-kanak biasanya tidak akan mulakan dulu cerita tentang apa yang dia takut tetapi ibubapa boleh memahami dengan mengajak anak bercerita, atau melukis mengenai sekolah atau rumah. Kaji lukisan anak jika ada.

Berbual mengenai perasaan dan fear (ketakutan) beliau. Tekankan aspek-aspek positif sekolah seperti boleh berjumpa & bermain dengan rakan-rakan, subjek kegemaran dan sebagainya. Jika anak berumur 4 hingga 5 tahun, tanya anak, adakah dia ke tadika dengan rela atau di paksa.

Berjumpa & berbincang dengan guru dan guru kauselor di sekolah. Bekerjasama dengan pihak sekolah. Sekiranya masalah utama adalah buli, berbincanglah bersama dengan pihak sekolah bagaimana untuk menangani buli di sekolah.
Tangani isu-isu keselamatan di sekolah melalui program antibuli dan anti keganasan, bersama-sama dengan pihak sekolah. Sekiranya anak murid mempunyai masalah pembelajaran yang menyebabkan dia tidak mahu ke sekolah, pastikan mereka mendapat bantuan untuk masalah itu.

Bersama-sama dengan pihak sekolah, jadikan sekolah satu persekitaran yang mesra. Ini membantu pelajar merasa ada hubungan baik dengan sekolah dan guru.

Sekiranya anak di rumah sebab tidak mahu ke sekolah, pastikan dia tidak terlalu selesa di rumah. Anak perlu mengikuti rutin sekolah & jadual sekolah di rumah. Jangan biarkan dia menonton tv, tidur, bermain komputer. Masa Mathematik, buat latihan mathematik, masa English, buat latihan English, masa rehat, baru boleh rehat.

Mulakan ‘reward system’ seperti ‘Star Chart’. Setiap hari ke sekolah akan mendapat satu bintang. Cukup bilangan bintang (seperti yang dipersetujui oleh anak), akan dapat hadiah (reward). Reward tidak semestinya barang atau sesuatu yang mahal. Antara contoh reward yang tidak memerlukan wang adalah masa eksklusif bersama ibubapa, atau bermain bersama ibubapa.

Sekiranya masalah tidak mahu ke sekolah berlarutan dan anak mempunyai masalah psikologi seperti anxiety dan depression, dapatkan rawatan.

Sumber: Doktor Norharlina Bahar

 

 

Usia berapa nak ajar anak solat?

Salam ceria kepada semua pembaca setia tulisan Ibu.

Bila usia terbaik untuk melatih anak solat?

Ini perkongsian daripada Puan Sarah cara dia mendidik anak untuk solat.

“Dhia dah siap pakai telekung!” Ujar Dhia dengan gembira dan tersenyum manja.

Sejak dibelikan telekung Weeda haritu, suka betul Dhia. Semangat dia lain macam bila dengar azan. Terus pergi bilik air ambil wudu’. Habis basah baju Dhia. Walaupun Dhia wudu’ pun tak ikut tertib, tak buat semua rukun tapi Dhia buat action macam kita ambik wudu’.

telekung kanak- kanak

Dhia basahkan muka dan kaki. Lepas tu dah selesai. Terus sarung telekung. Pada Dhia, dah cukup sempurna lah tu. Hehe. Dhia buat saya senyum. Tu belum kira Dhia punya solat. Kadang-kadang tak cukup rakaat. Tertib pun masih tunggang langgang. Angkat takbir terus rukuk pun ada. Memang kelakar tapi itu semua tak jadi masalah buat saya. Anak oh anak. Hehe.

Bila Dhia suarakan dia nak solat sama macam Mama dia, hati saya dah berbunga-bunga. Seronok kerana tak perlu memaksa. Saya pernah tengok ada Mak cik yang bertegas pada kanak-kanak yang belum umur 7 tahun pun untuk menunaikan solat. Kemudian membanding-bandingkan dengan anak lain.

Solat tanpa beban

Agak keras cara dia dan tak kena dengan jiwa saya. Kasihan apabila anak kecil dipaksa buat sesuatu. Kita yang dewasa ni pun tak suka apabila dipaksa kan. Sama lah juga anak kecil.

Saya taknak Dhia membesar dan merasa solat sebagai beban. Saya nak dia solat dengan gembira dan rela hati. Saya akui dari perspektif Islam, umur 7 tahun adalah umur mumaiyyiz. Umur mereka kenal perkara baik dan buruk. Umur itu juga adalah umur untuk bermula solat.

Hadis Abu Dawud kata:
“Perintahlah anak-anak kamu mendirikan solat ketika berusia tujuh tahun dan pukullah mereka kerana meninggalkan solat ketika berumur sepuluh tahun dan asingkanlah tempat tidur di antara mereka (Lelaki dan perempuan).”

Tapi bagaimana nak suruh anak solat apabila tidak pernah didedahkan sebelum ini? Takkan nak terus paksa dia solat. Ish tak elok tu. Deraan mental. Kasihan. Apabila dia buat dalam keadaan terpaksa, ada kemungkinan dia takkan solat bila kita tak nampak. Bila usia dia makin besar, dia merasa beban.

Bagi saya, semuanya bermula dari pendidikan awal di rumah. Kanak-kanak sangat mudah terikut dan meniru tingkah laku orang dewasa. Kita mulakan lah dulu. Mulakan dengan sentiasa solat di hadapan mereka.

ajar anak solat

Didik mereka secara tak langsung dengan bercerita tentang solat. Dan puji apabila mereka mula menunjukkan minat. Tidak ada salahnya kalau dia solat pun tunggang langgang masa permulaan. Dia nak mula solat pun dah kira okey. Selebihnya kita latih dia dengan baik. In sha Allah dia boleh ikut.

“Dhia suka pakai telekung sebab Mama selalu kata Dhia lagi comel dengan telekung. Lagipun telekung Dhia cantik. Warna pink! Dhia suka!” Dhia menambah.

Oleh sebab suka dipuji, Dhia jadi rajin macam ni. Hehe. Alhamdulillah. Sejuk perut mama. Nak anak jadi rajin macam Dhia?

Cuba la telekung jenama Weeda. Masa tu tengah offer harga dia boleh tahan best. Kain dia pun sejuk dan selesa. Ala tapi kalau mahal sikit pun, telekung ni memang kualiti dia tiptop. Anak tak comel pun boleh jadi comel dengan Weeda ni tau.

Selamat ajar anak solat!

Tap Genius- Kaedah Baru Bantu Anak Belajar

smart pen upin ipin

 

 

upin ipin belajar mengaji

 

 

upin ajar anak mengaji

 

Menarik bukan??

Apa bendanya TAP GENIUS ni ?

TAP GENIUS ini adalah sejenis SMART PEN yang direka khusus untuk anak anak berusia 4 tahun sehingga 12 tahun.

mempelajari pelbagai buku buku kanak kanak dengan cara yang lebih menyeronokkan.

Apa yang TAP GENIUS ini boleh buat ?

TAP GENIUS boleh membaca lebih 200 buku kanak kanak yang best best, boleh membaca poster dan juga flashcard serta puzzles.

Ok, inilah gambarnya TAP GENIUS ni…

BERAPA HARGANYA ?

Harga Pasaran TAP GENIUS ialah RM249 dengan Warranty satu tahun

Dimana nak beli ? Ok, boleh beli dengan saya di sini

alat bantu mengajar anak 4 tahun

 

Apakah buku buku yang boleh dibaca oleh TAP GENIUS ?

TAP GENIUS boleh membaca SIRI BUKU ISLMIK UPIN IPIN yang mengandungi lebih 20 tajuk.

Buat masa ini tajuk SIRI BUKU ISLAMIK yang ada dalam stok ialah

BUKU AL- MUQADDIMAH FASAL 1

BUKU SOLAT UPIN IPIN

KAMUS BERGAMBAR UPIN IPIN

3 tajuk buku ini dijual pada harga RM70.

Boleh beli dengan saya juga

Tajuk tajuk yang lain akan mula dipasarkan pada tahun 2015

smart pen mengaji

 

bagaimana bunyinya? Jom tonton video ini

ok, lagi TAP GENIUS juga boleh membaca Koleksi Buku dari Institut Terjemahan dan Buku Malaysia ( ITBM )

Jom kitta Tengok Koleksi BUKU ITBM

anak pandai membaca

Koleksi BUKU ITBM ini mengandungi 4 tajuk buku iaitu

1.Buku Bunny and The Tiger
2.Buku Miss Honey Bee
3.Buku Umang
4.Buku Tanggang

KOLEKSI BUKU ITBM ini dijual pada harga RM60 untuk 4 buah buku

Jom kita tengok setiap satu Koleksi BUKU ITBM yang sangat best ni

Ini dia gambar TAP GENIUS membaca Buku Bunny and The Tiger ( Buku dalam Bahasa Inggeris)

Ini Video TAP GENIUS  membaca Buku Miss Honey Bee ( Buku dalam Bahasa Inggeris)

Dan yang sangat best juga, TAP GENIUS boleh membaca produk dari PAKEJ Little Mukmin

Apa yang ada dalam PAKEJ Little Mukmin

1. Buku Healthy Happy Little Mukmins
2.Buku 5 Little Mukmins
3.Buku We Love to Pray
4. Poster ABC’s of Allah’s Blessings
5.Little Mukmin Learning Tools – Set of 5 Doa Signages

Harga Buku, Poster dan Doa Signages dalam PAKEJ LITTLE MUKMIN ini ialah RM50

Poster, Doa Signeges dan Buku kesemuanya dalam Bahasa Inggeris

Ini dia gambar PAKEJ Little Mukmin

tap genius bantu anak membaca al quran

 

Tap genius boleh membaca poster juga tau

Tap Genius membaca doa

Ok, Lagi TAP GENIUS juga boleh membaca buku buku daripada Koleksi LITTLE HEARTS ( Buku dalam Bahasa Inggeris)

Ada 4 buku dalam Koleksi LITTLE HEARTS

1.Buku Allah for Little Hearts
2.Buku Rasul for Little Hearts
3.Buku Solat & Doa for Little Hearts
4.Buku Values for Little Hearts

Koleksi LITTLE HEARTS yang terdiri daripada 4 buku ini dijual pada harga RM62.90

Anda boleh tengok gambar gambar dibawah

pakejLITTLEHEARTS

 

Video TAP GENIUS membaca Buku Allah for Little Hearts

Sudah  puas tengok banyak gambar dan Video? Best kan..

Ok, so macamana nak beli

Begini lah kami cadangkan

Anda boleh beli TAP GENIUS sahaja pada harga RM249

Tetapi anda mesti mahu buku buku yang boleh dibaca oleh TAP GENIUS kan ?

SO, kami ada buat PAKEJ TAP GENIUS + BUKU

Anda boleh memilih salah satu daripada pakej TAP GENIUS + Buku

PAKEJ PERTAMA

TAP GENIUS dan Koleksi 3 BUKU ISLAMIK UPIN IPIN,

RM249 + RM70= RM319

PAKEJ KEDUA

TAP GENIUS dan  PAKEJ Little Mukmin yang berharga RM299

PAKEJ KETIGA

TAP GENIUS dan Koleksi 4 BUKU ITBM dengan harga RM249 + RM60= RM309

PAKEJ KEEMPAT

TAP GENIUS dan Koleksi LITTLE HEARTS dengan harga RM249 + RM63= RM312

Faham kan dengan Pakej pakej yang dijual ni ?

Atau anda juga boleh mendapatkan TAP GENIUS dengan semua pakej

TAP GENIUS + Koleksi 3 BUKU ISLAMIK UPIN IPIN + PAKEJ Little Mukmin + Koleksi 4 BUKU ITBM + Koleksi 4 Buku LITTLE HEARTS= RM488

Buat masa ini, kami hanya menjual 14 buku yang boleh dibaca dengan TAP GENIUS.

Buku buku yang lain akan mula dipasarkan pada awal tahun 2015.

Okeh minat nak beli ? CARA BAYAR mudah saja

PILIH PAKEJ TAP GENIUS yang anda mahu

tapgenius70

 

Untuk setiap Pakej TAP GENIUS dan buku buku caj penghantaran RM10 dalam Semenanjung Malaysia dan RM15 ke Sabah/Sarawak

Boleh buat bayaran ke Akaun BANK :

Nama Bank : MAYBANK
No Akaun: 113024065441
Nama: AMINAH BINTI HUSSAIN
Email: ibudoakan99@gmail.com

Nama Bank : CIMB
No Akaun: 7053347778
Nama: AMINAH BINTI HUSSAIN
Email: ibudoakan99@gmail.com

Selepas buat pembayaran, sila berikan bukti pembayaran di ruangan dibawah.

Nama Bank : Maybank atau CIMB
Tarikh Bayaran:
Masa Bayaran:
Jumlah Bayaran:
No Rujukan jika ada

Atau anda juga boleh emailkan kepada ibudoakan99@gmail.com bukti pembayaran anda untuk kami buat semakan.

Produk yang anda order akan dihantar selepas kami membuat semakan pembayaran di bank.

Untuk Penghantaran produk, sila SMS/whatapp kepada 0175082443

nama penuh penerima, alamat penerima, No Telefon penerima serta Email penerima.

Pastikan maklumat yang diberi adalah tepat dan lengkap.

Anak 2 Tahun Dah Mampu Menulis

Adakah anda mahu anak anak anda seronok belajar menulis seawal usia 3 tahun ?

Mulakan ajar anak menulis dari umurnya 2 tahun lagi dengan BUKU MAGIK ini!!

buku latihan menulis untuk anak 2 tahun

Dani & Aleena seronok dapat belajar menulis menggunakan buku ‘Koleksi 8 Buku Mari Belajar Menulis’.boleh tulis lepas tu padam semula… Bersemangat diaorang. Terima kasih kerana memperkenalkan buku ini- Farrah Yunie, Kota Kinabalu, Sabah.

alat bantu mengajar anak

Adam bin Mohmmed Nazlee. 5 tahun.

“Adam boleh duduk tekun menulis lebih lama dari biasa. Kalau tak, asyik kata letih je.”

-Puan Azlina Hassan, Johor

anak pintar

Tapi magiknya tang mana?
Magiknya buku marker ni boleh tulis padam tulis padam tulis padam berulang kali !
Buku tak rosak sebab ia glossy dan kalis air. Jimat kertas, selamat dinding rumah..pheww…
Jadi bagaimana set ini akan membantu anak bijak anda?

Set ini akan membantu anak anda belajar menulis dengan lebih cepat dengan cara berikut:

––>> boleh tulis dan padam semula. (jimat kertas!)
––>> seronok belajar sebab colorful!
––>>Mereka akan suka dan terus berusaha – kerana seronok
––>> Mudah ingat – kerana tulis secara berulang
––>> Lengkap, sebab ada ABC, Alif Ba Ta dan 1,2,3
––>> tak perlu risau anak menconteng dinding
––>> kertas waterproof, tak mudah koyak

Jadi, Apa yang anda dapat dari pakej ini?

set pandai membaca

Siri Anakku Sayang Mari Belajar Menulis mengandungi 8 tajuk Buku:

1. Mari Belajar Menulis Abjad huruf kecil
2. Mari Belajar Menulis Abjad Huruf besar
3. Mari Belajar Menulis Nombor, Bentuk dan Warna
4. Mari Belajar Menulis Badan Saya
5. Mari Belajar Menulis Binatang
6. Mari Belajar Menulis Kenderaan
7. Mari Belajar Menulis Buah-Buahan dan Sayuran
8. Mari Belajar Menulis Jawi
PERCUMA !!

★ 3 Whiteboard Marker
★ Buku Mewarna Abjad dan Buku Mewarna Angka, Buku Aktiviti Upin Ipin
Untuk Melayakkan Anda Dapat 6 Free Gifts tersebut,
Telefon/SMS/WhatsApp “BUKU MAGIK”  ke no 017 5082443 (Puan Aminah)

Atau anda boleh terus buat pembayaran
RM64.00 termasuk caj pos Semenanjung Malaysia
RM68 termasuk caj pos ke Sarawak atau
RM70 termasuk caj pos ke Sabah

Jika berminat nak dapatkan 6 FREE GIFT (selagi stok masih ada)
Boleh cepat cepat buat bayaran ke akaun Bank

maybank : 113024065441
@
Cimb : 7053347778


Atas nama aminah binti hussain
Utk perbankan online sila masukkan email : ibudoakan99@gmail.com

Selepas bayar, boleh Call/SMS/WhatsApp Puan Aminah  ke no 017 5082443 nama bank (maybank atau CIMB), tarikh bayaran, masa bayaran, jumlah bayaran, nama produk, nama penuh, alamat penghantaran, dan juga phone no untuk uruskan penghantaran produk.

===============================
Nak tengok lagi banyak gambar ?
Gambar untuk setiap tajuk buku
Buku Mari Belajar Menulis Abjad huruf kecil

12

Cara didik anak sukakan al quran

Malam jumaat yang penuh barakah. Salam kepada semua pembaca blog Ibu.. sudah lama ibu tidak menulis entry baru disini kerana mempunyai masalah dengan bandwith website. Maaf ye jika ada yang ternanti- nanti perkongsian sedikit ilmu daripada Ibu, seorang ibu kepada 2 anak syurga dan alhamdulillah menginjak ke usia 31 tahun pada tahun 2015.

Sedang khusyuk membalas mesej private daripada rakan yang bertanyakan set kehamilan yang lengkap, Ibu terpandang satu status yang dicopy paste oleh salah seorang kawan facebook Ibu. Ceritanya bagaimana seorang ibu ini mendidik anak supaya cintakan alunan al quran daripada kecil lagi.

MashaAllah, diusia anak ini 2 tahun lebih dia sudah mampu membaca surah alfalah dengan baik.. Tersangat baik kerana ibunya tidak memberikan pendidikan islamik secara formal pada si anak. Dunia hiburan juga tidak lansung diambil kisah oleh ibu bapanya. Caranya hanya memperdengarkan al quran di dalam kereta sahaja.

Mari Ibu kongsikan apa petua yang ditulis ibu muda yang pernah tinggal di Mesir suatu ketika dahulu.

Tips ajar anak hafaz quran

Bismillah.
Ampun maaf, saya sangat-sangat tak sempat nak jawab pm yang menderu bertanya tentang bagaimana didik anak hafaz Al-Quran. Saya jawab di sini ya.

1. Saya mula didik anak Quran waktu dalam kandungan. Baca Quran, baca Quran, Baca Quran. Mengandung Muadz saya alahan teruk. Saya baca Quran sambil baring. Niatnya supaya anak dengar Kalamullah. Saya yakin dia sedang berkembang dengan pintar bila mendengar ayat-ayat Allah.

2. Anak lahir : usianya 2 bulan, saya buat flashcard sendiri. Sebab masa tu saya di Madinah, tak jumpa flashcard. Buat guna manilakad je. Tulis besar-besar, baca pada Muadz setiap hari. Sebut huruf tu pada dia sejelas-jelasnya. Dia buat tak tahu je masa tu. Siap ronyok-ronyok lagi

vcd al quran

3. Pasangkan dia video Alif Ba Ta. Terkekek-kekek dia ketawa tengok video tu.

4. Pasang Kaset Quran dalam kereta. Pergi mana-mana pasang je.

5. Balik Malaysia, lepas suami cerita tentang Syeikh Mesir didik anak hafaz Quran, kami terus buat keputusan. Mulai hari tu kami pasang Quran sahaja dalam kereta. Quran sahaja. Masuk kereta je terus pasang, walaupun pergi kedai dekat dengan rumah sahaja.

6. Kesan pasang Quran : saya perhatikan anak-anak saya mudah sangat tidur dalam kereta. Sampai orang pelik macamna mereka boleh sopan santun dalam kereta, sebab keluar kereta je terus tak duduk diam. Ya, sekali lagi. Saya yakin dengan keberkatan Al-Quran. Al-Quran menenangkan hati dan jiwa.

7. Selain kereta, abah Muadz rajin bacakan Quran pada anak-anak sebelum tidur. Dia peluk anak-anak kiri dan kanan, then baca Quran. Tak sampai sejam pun kadang-kadang anak dah tidur.

8. Sampai umur Muadz 2 tahun lebih ( kalau tak silap saya), kami baca Surah Asy-Syams. Tiba-tiba dia sambung! Kami terkejut! Mengalir air mata saya, Maha Hebatnya Allah! Padahal kami masih belum usaha yang maksima lagi. Tapi Muadz dah boleh ingat Surah Asy-Syams masa tu.

9. Kami test surah lain pula. Kami suami isteri baca dalam kereta. Tiba-tiba dia sambung. Sekali lagi terkejut, dia dah hafaz Surah AL-Balad! Allahu Akbar!

10. Disebabkan masuk kereta pasang Quran ni dah jadi habit, maka Muadz ni pun tiap kali masuk kereta takde ayat lain yang dia jeritkan melainkan…” Nak Qoran!! ( Nak Al-Quran) Ianya terjadi bila saya cuba-cuba nak dengar IKIM.

Ya, ini perkongsian yang bagus, ini juga Ibu tengah aplikasikan pada Muhammmad Iman dan Muhammad Ikhwan. Ini adalah muqqadam pilihan Iman untuk mengaji setelah bermacam buku digunakan untuk menarik minatnya. Alhamdulillah hingga ke saat ini Iman sudah menghafal sehingga surah Al Qari’ah.

quran kanak-kanak

InshaAllah yakin ibu ayah, kita semua boleh. Sebab anak kita semua sangat genius, insan-insan yang tiada dosa. Semuanya anak syurga. Lagi satu, puji anak bila mereka mengaji. Tunjukkan muka ceria dan gembira. All the best! Jaga pemakanan anak dan jangan rosakkan mindanya dengan kartun- kartun yang tidak berfaedah.

Tiada daya dan kekuatan melainkan dengan Izin Allah.
Jom, masih belum terlambat walaupun usia dah meningkat.. Lazimi Quran..

Mahukan pakej lengkap anak pandai mengaji? Sila klik sini 

1
Your Cart