KESIHATAN

CARA BUAT HAND SANITIZER DIRUMAH

Dengan kesukaran untuk mendapatkan hand sanitizer sekarang ini, seorang pegawai kesihatan tampil dengan cara mudah untuk membuat ‘homemade hand sanitizer’ sendiri.

Bahan asas yang diperlukan:

  1. Sterile Water
  2. Dettol Antiseptic Disinfectant

Kaedah:

  • Campurkan 20% Dettol kepada 80% Sterile Water.
  • Kalau nak buat 100ml hand sanitizer guna sukatan: 20ml Dettol, 80ml sterile water.
  • Kalau nak buat 50ml hand sanitizer guna sukatan: 10ml Dettol, 40ml sterile water.
  • Letak dalam botol spray.

PERINGATAN!!!
FORMULA NI HANYA SESUAI UNTUK ORANG DEWASA DAN KANAK2 UMURNYA 10 TAHUN KE ATAS JE TAU. INI DISEBABKAN ATAS FAKTOR KETEBALAN KULIT.

Dettol effect agak kuat jugak. Takut ada effect dekat kulit kanak2 yang umurnya bawah 10 tahun.

Kalau kita cerita kos pulak, tak mahal sangat.

500ml sterile water: RM6.90
50ml Dettol: RM4.80
Total: RM11.70

Dengan kos RM11.70 boleh buat 5 botol 50ml hand sanitizer.

Kalau dengan harga semasa RM8.00 sebotol 50ml hand sanitizer. Jumlah kos 5 botol, RM40. Tapi buat sendiri pakai formula Dettol + Water ni, boleh lah JIMAT RM28.30!

Dari tak ada langsung. OK jugak lah option ni.

Sumber: IR Abdul Rahman Bahasa

5 Petua Popular Mandian Untuk Anak Demam, Batuk Dan Selsema

Dari zaman dahulu lagi jika anak demam, mak atau nenek kita akan beri pelbagai petua untuk menurunkan suhu anak selain daripada ubat yang diberi oleh klinik. Berikut adalah antara petua paling popular yang melibatkan mandian atau air jerlum. Ianya masih kekal popular dari dulu sampai zaman sekarang.

Jerlum anak dengan air asam jawa

Tidak diketahui sejauh mana keberkesanan petua ini, tapi inilah yang selalu dibuat oleh mak saya sendiri. Demam je terus ramas asam jawa dengan air suam. Terus dilumurkan ke satu badan saya dan adik beradik lain yang demam. Mungkin faktor susah dapat ubat tahun 1980 an dulu, menyebabkan mak kami menggunakan petua traditional ini dahulu. Jika demam berlarutan barulah mak rujuk kami pada klinik yang jaraknya hampir setengah jam dari rumah kami dalam felda.

Mandi dengan air perahan lemon

mandian lemon

Ini petua paling popular dari dulu sampai sekarang. Lemon dihiris nipis- nipis dan diperah ke dalam air suam. Rendamkan anak dalam air suam tersebut. Ini kerana vitamin C daripada buah lemon dipercayai dapat menurunkan suhu badan anak. Disamping itu apabila anak tersumbat hidung, lemon juga mampu mencairkan kahak dan melegakan hidung tersumbat.

Mandi air daun inai

Petua ini amat popular di negeri utara tanahair. Daun inai diambil sekali batangnya. Kemudian dibersihkan daripada semut atau kotoran. Kemudian direbus dalam periuk besar sampai air berubah menjadi perang pekat. Biarkan air sehingga suam kemudian mandikan anak tanpa bilas dengan air lain.

Daun bunga raya

Petua ini juga biasa digunapakai oleh nenek moyang kita zaman dulu juga. 1 malaysia biasa pakai yang ni disebabkan dulu kita ada banyak pokok bunga raya yang ditanam di keliling rumah.Selain sebagai hiasan laman rumah, daunnya juga berguna untuk digunakan ketika anak demam. Daunnya diramas sehingga keluar lendir dalam air sejuk. Kemudian guna air lendir tersebut untuk dilap pada badan anak, celah ketiak dan celah peha untuk turunkan suhu badan anak.

Epsom Salt

Petua ini biasa dikongsi daripada emak era moden ini. Rendamkan anak dengan air garam atau magnesium sulphate. Jenama yang biasa guna ialah Epsom salt. Caranya sama juga dengan lemon tadi, ambil 3 sudu epsom salt dan larutkan bersama air suam. Kemudian rendam anak di dalam air tersebut selama 10 hingga 15 minit. Keluarkan anak dari tempat mandi tanpa bilas.Selain dari berfungsi untuk menurunkan suhu anak, air garam ini dipercayai juga dapat merilekkan saraf anak yang menegang sebab kurang sihat tadi.

Mandian Tasneem

mandian anak selesema

Pada era moden ini, banyak petua lama dikomersialkan demi memudahkan ibu dan ayah yang sibuk. Ibu dan ayah tidak perlu lagi membuang masa dengan menyediakan bahan dan merebus itu ini.

Tasneem antara jenama bayi dan kanak- kanak yang dipercayai ibu ayah di Malaysia mempunyai mandian CF Bath untuk membantu menurunkan suhu demam. Mencairkan kahak serta melegakan batuk. Essential oil dalam mandian ini ada lemon, orange, tea tree, cypress dan frankinsence yang mana semua ini menyumbang kepada penuruhan suhu secara alami.

Boleh terus klik whatapp dibawah untuk order mandian Tasneem.

Apapun petua yang kita gunakan pastikan suhu badan anak sentiasa dipantau. Sediakan termometer suhu yang boleh digunakan pada bila- bila masa sahaja. Suhu badan anak jangan melebihi 39 degree dan jangan melebihi 3 hari demamnya. Batuk dan selsema biasa ambil masa sikit untuk sembuh sepenuhnya.

Sabreen Perfume Rose Aromaterapi dan Organik

Berbual lama juga tadi dengan Founder Tasneem Puan Haridah Sahri . Tergoda saya dengan perfume wangian rose ni. Sabreen by Tasneem. Nama yang cukup menyentuh hati saya. Sabreen, nama diambil sempena nama ibu kepada Palestinian Nurse dan aktivis, Rouzan Al Najjar who was killed by Israel Defense Forces, June last year.

Dan rasa terharu saya tak terhingga apabila Puan Haridah juga manamakan satu lagi perfume keluaran Tasneem dengan nama Rouzan. Ada personal touch pada saya dengan pemilihan nama-nama ini.

Wangian rose yang nyaman seolah-olah membawa saya mengingati 2 wanita hebat ini. Berjuang hingga akhir hayat. Moga Syurga buat mu.

Terima kasih Puan Haridah atas semua perkongsian hari ini. Perfume ini sangat bermakna untuk saya dan MasyaAllah wangiannya tembus menimpa-menimpa perasaan saya.

Kenali Sabreen Perfume

Wangian ini bersifat lebih moden dan elegan. Adunan 2 bahan utama iaitu ros dan vanilla menghasilkan bau yang sangat mewah dan menenangkan.
Pada peringkat awal, kesegaran ros dapat dirasai. ianya manis berlemak. Pada pertengahan dan hujung aroma Patchoulli mula memainkan peranannya sebagai ejen penenang dalam wangian ini

Keunikan perfume Sabreen ini telah menjadikan ia sesuai digunakan setiap hari dab semburan sebelum tidur dapat menghilangkan ketegangan di kepala selepas penat seharian bekerja.

Kini semua boleh beramal dengan membeli wangian Sabreen kerana setiap RM5 hasil jualan akan diinfaqkan terus kepada MyCare iaitu satu badan yang menguruskan sumbangan untuk peralatan medikal khas untuk warga Palestin.

Boleh terus whatapp saya untuk belian perfume natural dan organik ini.

Balm Trub Tasneem Naturel untuk kembung perut bayi dan anak

T-RUB produk tasneem naturel yang ketiga popular selepas CF-RUB dan Calm Time sepanjang setahun K.Amy menjual produk ini. Mungkin sebab mintak telon banyak di pasaran agaknya, jadi pilihan untuk pelanggan memilih T-RUB tu agak tipis.

Tapi yang sangat istimewanya T-RUB ni.. bukan minyak telon sebarang telon, banyak sangat kegunaannya dan antara BALM KEGEMARAN K.AMY.

Nak tahu sebab apa K.Amy sangat suka balm ini? Sebab K.Amy ada anak yang berumur 5 tahun namanya Ehsan yang ada picky eater , bila budak terlalu memilih makanan akan ada masalah penghadaman selain kerap muntah kerana perut mudah masuk angin.

Puncanya sebab terlalu memilih makanan dan tak suka makan. Bila terlewat sikit siapkan makanan dia, mulalah perut dia buat perangai. Cepat masuk angin dan sukar buang air besar. Sangat merisaukan kalau Ehsan mula berhari-hari tak buang air. Pada fikiran K.Amy, mungkin perut dia tak tahu nak buang apa dari badan dia, semua meresap jadi tenaga. Jadi, perut cepat lapar.

Dulu, sebelum jumpa T-rub, K.Amy memang tak buat apa-apa, Cuma peka pada masa makan Ehsan je. Bila dah jumpa T-rub, K.Amy pun cubalah sapu T-rub seperti yang disyorkan, tapi lain jadinya. Ehsan tidur nyenyak.

Eh, kenapa pula Ehsan tertidur? K.Amy terus search fungsi essential oil ni kat MR GOOGLE. Oh, ada lavender rupanya, salah satu perangsang mood relaks dan tidur. Okay, take noted. Mungkin balm ini sudah mula ‘bekerja’.
Sebaik sahaja Ehsan terjaga, Ehsan buang air besar dengan sangat banyak. Alhamdulillah…syukur.

Percaya atau tidak, sejak peristiwa ini, sehingga sekarang Ehsan dah tak muntah lagi dan bila sehari Ehsan mula tak buang air besar, cepat-cepat K.Amy sapu T-rub. Paling cepat selepas 30 minit Ehsan mesti membuang.

Selain Ehsan, K.Amy pun kerap menggunakan T-rub, berat pun dah turun, ia berkesan nak turunkan berat badan selain ia juga dapat mengeluarkan toksin dalam badan.
Menarik kan??

Pertama kali Ehsan guna balm trub tasneem

Jom K.Amy cerita sikit apa kandungan bahan semulajadi yang ada di dalam balm ini beserta fungsinya:

Junipers : mempunyai ciri-ciri anti bakteria dan anti kulat yang boleh mencegah jangkitan bakteria pada salur kencing selain membantu merangsang enzim pencernaan dan menyerap protein, lemak dan nutrient daripada makanan.

Tangerine : dapat membantu sistem perkumuhan dan penyingkiran toksin dalam badan selain ia membantu menyembuhkan luka jika ada di dalam perut.

Fennel: membantu mencegah dan melegakan kembung perut. Ia juga terkenal sebagai antimaspodic yang dapat mengurangkan kesakitan gastrik, senak perut, loya dan sendawa.

Patchoulli : berkesan bagi mengurangkan keradangan dan kemurungan. Ia juga bersifat antiseptik yang menghalang jangkitan pada luka.

Ginger: antara yang biasa kita dengar dan arif dapat membantu buang angin dalam perut. Ia juga bertindak membuang toksin dalam badan.

Lemongrass : ia membantu menurunkan suhu badan yang tinggi, mengekalkan fungsi sistem penghadaman dan meningkatkan pembuangan air kecil.

Lavender: ia dapat memperlahankan aktiviti sistem saraf, memberi rasa relaks dan meningkatkan mood selain dapat meningkatkan kualiti tidur serta mood yang lebih stabil.

Wildmill : ia dapat membantu mengendurkan otot usus, membuang angin dan membantu masalah penghadaman.

Kebaikan T-rub pada bayi pula:

  • Ia membantu melegakan kembung perut bayi
  • Menyelesaikan masalah sembelit.
  • Mengurangkan kuning bayi sekiranya jaundice.
  • Melegakan Cirit-birit dan muntah-muntah.
  • Cara sapuan bagi pengguna T-rub adalah dengan melakukan sapuan berbentuk “I LOVE U” iaitu meletakkan kedua ibu hari pada pusat bayi dan menggerakkan jari-jari lain dengan membuat bentuk LOVE. Kemudian, sapu di kedua telapak kaki.
  • Selain T-rub, kesemua balm keluaran Tasneem Naturel sememangnya menjadi pilihan K.Amy sebagai persediaan waktu perlu.

Keistimewaan Balm keluaran Tasneem Naturel pula ialah:

  • Setiap Essential Oil yang terdapat pada balm mempunyai Material Safety Data Sheet (MSDS)
  • Beeswax
  • Shea Butter
  • Minyak Kelapa Dara

Sekitar Klang, Selangor yang berdekatan dengan Kg Delek boleh hubungi saya 0136843692 (Maryam)

Persediaan Jika Anak Demam dan Selsema

Dua hari ini hujan je kan. Rasa sejuk je. Sebenarnya musim hujan sudah tiba. Perubahan cuaca inilah yang sebabkan anak mudah terkena demam, batuk dan selsema.

Dalam group sekolaha nak pun ramai yang mengatakan anak mereka demam selsema. Ada yang lagi parah baru je baik deman 3, 4 hari kemudian demam lagi.

Pergi klinik pun mesti doktor cakap ‘musim’. Jika kerap demam pun tak best juga. Kita pula harap jika anak demam, biarlah demam yang biasa saja. Janganlah ianya batuk selsema yang teruk sampai melarat kena tahan ward dan sebagainya.Cukuplah anak merasa tidak selesa 3,4 hari je dan kita pun boleh pantau anak dirumah.

Dirumah kita boleh memantau dan merawat anak. Jom kita lihat apa persediaan yang perlu dibuat untuk mengadap anak yang demam secara tiba- tiba atau tidak sihat ini.

 

Termometer yang berfungsi dengan baik

Sebaiknya ada 2 termometer untuk lebih tepat . Suhu anak kena pantau 2 jam sekali.

36-37.4 darjah selsius adalah suhu yang normal

37.5-37.9 adalah subfebrile (demam sikit)

38.5 dan ke atas dikira demam tinggi.

Sila rujuk doktor untuk pastikan tiada kahak pada paru- paru anak. Periksa semula suhu anak setengah jam selepas ubat diberikan.

Jika suhu menurun, alhamdulillah. Kemudian wajib pantau. Jika tidak, tengok keadaan dia. Nampak biasa atau luar biasa.

Air Suam

Mandikan anak dengan air suam. Boleh tambah perahan air lemon untuk mempercepatkan proses turun suhu. Lepas mandi biarkan anak tanpa baju supaya suhu panas sentiasa bebas keluar. Jangan selimutkan anak.

Vitamin C

Boleh berikan anak buah segar untuk sumber vitamin c. Tapi jika anak tak lalu makan boleh suruh kunyah suplement vitamin c sahaja.

 

Balm anak

Boleh sapu untuk legakan ketidakselesaan akibat demam. CF-Rub–>Balm ini membantu secara semulajadi masalah batuk dan selesema. Boleh terus whatapp 0175082443 untuk dapatkan balm tasneem ini.

Tuala dan bekas bersih

Pastikan anda menggunakan air suam untuk jerlum anak. Kaedah sponging ini adalah cara paling cepat untuk turunkan suhu anak. Lap anak pada celah pelipat di siku, leheh, peha dan ketiak anak.

 

 

Ubat Cegah Sembelit Dalam Pantang

Assalammualaikum dan selamat pagi semua.

Sudah lama saya tidak menulis di ruangan ini. Ini kerana saya banyak menumpukan perhatian pada  anak terbaru saya yang baru berusia 4 bulan dan bisnes educational toys saya di facebook.

3 kelahiran yang indah dan pengalaman sembelit di dalam pantang semasa anak pertama dan kedua membuatkan saya lebih mengkaji apa keperluan ibu berpantang macam saya.

SEMBELIT!!! Allahuakbar, ianya sangat menyakitkan fizikal serta mencarik emosi saya dalam pantang. Setiap kali terasa ingin membuang air besar, setiap kali itulah dada berdebar bagai nak pecah, bibir terpaksa digigit kerasa ketakutan dan kesakitan.

Ibu yang diepisotomi seperti saya, nak tak nak akan merasa trauma itu. Serik untuk bersalin akan sentiasa bermain di fikiran dan dimulut ketika dalam pantang. Ini semua disebabkan seksanya menjaga luka episotomi.

Semasa berpantang anak pertama, saya minum ribena setiap malam untuk melancarkan proses pembuangan air besar setiap pagi. Namun ini tidak bagus untuk kesihatan kerana kandungan gula yang banyak di dalam air itu.

Anak kedua pula, saya amalkan ostematrik daripada shaklee. Najis lembut dan mudah membuang. Alhamdulillah. Saya amalkan makan sayur sawi sepanjang dalam pantang untuk serat yang baik. Namun jika tinggal ostematrik itu walaupun sehari najis akan keras balik dan sembelit pun akan berlarutan sekurangnya untuk 3 hingga 4 hari.

Anak ketiga, saya telah menjumpai penyelesaian terbaik untuk hadapi sembelit dalam pantang ini. Saya amalkan pil pyhtonatal daripada NR dan ostematrik daripada shaklee. Kali ini saya tidak pernah skip 2 biji pil ini setiap amalan sebelum tidur.

rupa ostematrik+ phytonatal

 

Keesokkannya alhamdulillah, saya dapat membuang dengan tenang dan dapat menikmati masa yang terindah dengan anak saya yang baru lahir tanpa memikirkan bagaimana untuk membuang air besar.

Sesetengah orang melihat ini perkara remeh.

Minum la air banyak sikit,

makan je sayur tu dalam pantang,

minum susu je dah boleh buang air.

Kata- kata ini dan macam- macam petua lagi dikongsi oleh rakan dan saudara mara yang datang melawat. Namun bagi saya ini adalah masalah BESAR. Sembelit dalam pantang sangat menyeksakan bagi saya.

Jadi pada ibu- ibu dalam pantang yang mempunyai masalah sama dengan saya, silalah amalkan 2 pil ini. Phytonatal dan ostematik shaklee, Insha Allah keseksaan dan pengalaman pahit ini akan tidak di alami lagi sepanjang tempoh ‘berkurung’ ini.

Boleh contact penulis blog untuk order ostemarik 0175082443.

 

 

 

0
Your Cart