Menconteng Rangsang Kreativiti

Menconteng Rangsang Kreativiti

Mempunyai anak yang berusia 2 tahun ke atas selalu membuatkan ibu bapa pening kepala. Mesti anda biasa menjerit apabila si kecil sudah pandai menconteng. Siapa yang tidak naik angin apabila melihat dinding rumah yang cantik berseri penuh dengan hasil seni lukis anak tersayang.

Oh! Bersabarlah bila berhadapan dengan situasi ini kerana sebenarnya anak anda sedang mengasah bakat dan kreativitinya. Kanak-kanak usia dua hingga tiga tahun memang gemar menconteng. Bila terjumpa pensil warna mahupun pen biasa, dia akan terus menconteng tak kira di mana.

bagaimana-mengelakkan-anak-conteng-dinding

Jadi, untuk memastikan si manja dapat terus berkarya dan dalam masa yang sama, kita boleh mengawal emosi serta tidak naik angin melihat ‘kecantikan’ dinding rumah, berikan dia ruang untuk mengasah kreativitinya.

Tips elak anak conteng dinding

Sediakan kertas lukisan besar

Kadang kala anak lebih suka melukis di dinding rumah yang luas. Jadi, apa kata anda lekatkan kertas lukisan bersaiz besar di dinding. Biarkan anak mengekspresi dirinya kerana aktiviti menulis dan melukis mampu merangsang kreativitinya.

Buku tulis padam

Ibu memberi Iman flashcard marker dan buku tulis padam semenjak usianya 2 tahun lagi. Dengan saiz marker yang kecil dan sesuai dengan dirinya, membuatkan Iman kurang menconteng dinding. Sekarang Iman dah pandai mengambil buku Ibu dan Abahnya untuk menulis dan melukis.

Kotak warna putih

Rasanya, anak-anak kecil berminat menconteng ruang berwarna putih bersih. Apa kata anda sediakan sebuah kotak putih yang boleh dihiasi mengikut kreativitinya. Beri pada anak jika dia mahu menconteng dan simpan dalam stor untuk kegunaan hari- hari akan datang.

Pakaian lama

Kadang-kala anak gemar menconteng baju. Oleh itu sediakan baju lama yang sudah tidak digunakan sebagai tempat dia melukis dan menconteng. Sebaiknya baju yang tidak bercorak atau lebih baik berwarna putih.

Jika anak masih gemar menconteng, sabarlah ibu bapa semua. Anak kreatif memang sentiasa aktif dan kreatif. Biarkan anak, carilah mana- mana produk yang mampu menghilangkan kekotoran di dinding rumah. Nak tahu apa yang saya guna untuk membersihkan dinding?

Stay  Tuned..Bersambung pada next artikel…

Add Your Comment

CommentLuv badge

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Subscribe Our Newsletter!

AncoraThemes © 2020. All Rights Reserved.