Ruam susu pada bayi. Bahaya ke tidak?

Ruam susu pada bayi. Bahaya ke tidak?

Bersalin 2 kali di hospital kangar meninggalkan kenangan dan pengalaman berbeza pada Ibu. Hari ini Ibu nak kongsikan pengalaman bersalin anak no 2, Muhammad Ikhwan. Ibu bersalin pada tahun 2013 yang mana semasa itu hospital kangar sedang dinaiktaraf. Yang menjadi masalahnya ibu yang sedang sakit hendak bersalin dan ibu yang sudah selamat bersalin diletakkan dalam 1 wad biasa. Bayangkan dengan keadaan yang bising, katil penuh dan keadaan dalam wad sangat panas. Ibu melahirkan Ikhwan pada jam 4.28 pagi,tetapi Ibu hanya dikeluarkan dari labor room pada jam 8pagi, staff tengah bertukar dan keadaan dalam wad bertukar menjadi panas. Teka apa yang terjadi …

Menconteng Rangsang Kreativiti

Menconteng Rangsang Kreativiti

Mempunyai anak yang berusia 2 tahun ke atas selalu membuatkan ibu bapa pening kepala. Mesti anda biasa menjerit apabila si kecil sudah pandai menconteng. Siapa yang tidak naik angin apabila melihat dinding rumah yang cantik berseri penuh dengan hasil seni lukis anak tersayang. Oh! Bersabarlah bila berhadapan dengan situasi ini kerana sebenarnya anak anda sedang mengasah bakat dan kreativitinya. Kanak-kanak usia dua hingga tiga tahun memang gemar menconteng. Bila terjumpa pensil warna mahupun pen biasa, dia akan terus menconteng tak kira di mana. Jadi, untuk memastikan si manja dapat terus berkarya dan dalam masa yang sama, kita boleh mengawal emosi serta  …

Pengedar Shaklee Alor Gajah, Melaka, Tampin

Pengedar Shaklee Alor Gajah, Melaka, Tampin

Pengedar Shaklee Melaka Saya Nuralisa bt Sazali,30 tahun..saya surirumahtangga sepenuh masa..mempunyai 2orang anak perempuan..suami bekerja sebagai pemandu lori..kehidupan kami sederhana..selalu menghadapi masalah kewangan tak mencukupi.. Tambahan anak yg bersekolah..saya risau akan masa depan anak-anak..saya juga mempunyai impian seperti orang lain..mempunyai rumah besar,kereta mewah,ada simpanan yang kukuh.. Saya pernah mencari alternatif untuk menambah pendapatan keluarga..tapi memerlukan modal yang besar..terbantut usaha saya..suatu hari terjumpa dengan kawan sama sekolah..dalam seronok bercerita dia bagi tahu pasal satu produk kesihatan dan supplement..shaklee.. Saya berminat dan terus menjadi ahli shaklee..dengan modal Rm65 sahaja..shaklee ada kumpulan tersendiri..mereka akan membimbing kita,tak akan biarkan kita sendirian..saya didedahkan dengan kejayaan2 ahli …

Buku Ilmu Islamic Parenting

Buku Ilmu Islamic Parenting

Alhamdulillah, segala puji hanya bagi Allah SWT. As salam kepada semua ibubapa pembaca yang dikasihi sekalian. Alhamdulillah, malam tadi Ibu sempat membeli buku di PTS Online. Ada jualan murah sehingga 80% bagi buku- buku terpilih bermula 16 hingga 26 Oktober 2014, last daynya ialah semalam. Mujurlah jualan murah ini diberitahu oleh mentor Ibu dalam bisnes shaklee, sempat Ibu memborong 5 buah buku dengan nilai sebanyak RM102. Buku yang pertama menarik perhatian Ibu ialah buku bertajuk Melatih Anak Genius. Izinkan Ibu berkongsi sinopsisnya di sini: Setiap ibu bapa pasti mendambakan anak yang cerdas, kreatif, optimis, dan genius! Melalui sifat genius, anak-anak dapat …

Abang Adik Suka Berebut Mainan

Abang Adik Suka Berebut Mainan

Sifat Anak Lelaki Kebelakangan ini Ibu selalu membawa Ikhwan dan Iman ke tempat- tempat kenduri dan ramai juga yang menegur alangkah baiknya hubungan 2 beradik ini. Tidak bergaduh berebut mainan atau mengusik antara satu sama lain. Alhamdulillah, anak- anak Ibu jika berada diluar rumah suka memerhati keadaan sekeliling. Iman yang telah berusia 3 tahun setengah amat ramah dengan orang sekeliling dan petah bercakap. Ramai yang suka berbual dengannya. Ikhwan pula 1 tahun setengah, tidak menyukai orang sekeliling tetapi suka memerhatikan perbuatan orang lain. Dia juga akan ralit dengan sesuatu mainan tidak kisahlah mainan itu sudu atau polisterin tempat kenduri. Adakah Iman …

Sembelit pada Bayi dan Kanak- kanak

Sembelit pada Bayi dan Kanak- kanak

Sepanjang 1 tahun 10 bulan penyusuan kepada Muhammad Iman, anak Ibu yang seorang ini tidak pernah mengalami sembelit. Namun Iman pernah tidak membuang air besar selama 8 hari berturut- turut. Masa tu Ibu dan suami tersangat runsing sehingga terpaksa membawa Iman kepada doktor pakar di Kedah. Jawapan yang kami terima “if you full breastfeed your son, its normal if your son don’t poopoo within a week” Lega hati hati kami. Namun selepas usia Iman 6 bulan dan diberi solid food, Iman mengalami masalah yang lagi besar, SEMBELIT!!! kesakitan akibat sembelit Masalah yang Ibu hadapi semasa berpantang, kini dialami pula oleh anak …

Adakah Anda Sembelit?

Adakah Anda Sembelit?

Sembelit selepas bersalin Adakah anda mengalaminya? Menyakitkan bukan? Dengan jahitan yang masih baru, ditambah pula dengan kesan kesakitan semasa bersalin, sembelit semasa pantang memang igauan ngeri setiap wanita yang berada dalam fasa berpantang. Saya juga tidak terkecuali mengalami masalah sembelit ini. Jikalau boleh seminggu selepas beranak, memang tidak mahu ke tandas untuk membuang air besar. Ini kerana takut jahitan terbuka dan mungkin ia akan dijahit kembali tanpa bius.. aduhh! Punca sembelit 1. Kurang air dalam badan Ini adalah disebabkan pesan orang- orang tua yang melarang kita minum banyak air masak selepas bersalin dikuatiri peranakkan menjadi bengkak dan miss vagina akan menjadi …

Mainan Untuk Si Manja

Mainan Untuk Si Manja

Selalunya selepas bayi berusia 3 bulan ke atas kita mesti akan membeli mainan untuk diberi kepada anak. Tapi adalah mainan yang kita beli itu bermanfaat, bagus dan sesuai untuk bayi? Ciri- ciri mainan yang baik mestilah lembut, selamat,bukan bersaiz kecil dan dapat melatih mata serta tangan bayi. Pelbagai pilihan mainan bayi yang selamat boleh didapati pada page islamic education tools for kidz. mainan yang meransang otak bayi Hari ini Ibu nak kongsikan 2 cara bermain untuk melatih koordinasi mata dan tangan bayi kita. Cara ini boleh digunakan pada bayi seawal usia 5 hingga 12 bulan. Artikel ini dipetik daripada Buku “Permainan …

Bayi Umur 9 Bulan Dah Mengenal Huruf

Bayi Umur 9 Bulan Dah Mengenal Huruf

As Salam ibu- ibu semua. Adakah bayi ibu- ibu semua sudah mengenal huruf dan nombor? Anak saya umur setahun 4 bulan dah mengenal huruf seperti dalam video adik Raisya di bawah. Menakjubkan kerana Raisya @ Bree hanya berusia 9 bulan. WOW!!! Apa yang kami buat untuk mendidik Ikhwan dan Raisya? Tidak lain dan tidak bukan, caranya ialah dengan mengenalkan flashcard huruf, nombor kepada anak seawal usia anak 5 bulan lagi secara konsisten. Konsisten yang bagaimana? Luangkan masa bersama anak selama 10 hingga 15 minit setiap sesi bermain. Jika anda ibu bekerja, anda boleh lakukan ini di waktu malam sementara anak hendak …

Pedihnya Ulser!

Pedihnya Ulser!

Penyebab ulser atau mata ikan Semenjak Iman masuk umur 3 tahun ni, satu masalah yang sering terjadi ialah dia terkena ulser. Bahasa kampung kita panggil mata ikan. Ianya kerap terjadi jika anak selalu tergigit lidah atau bibir sendiri ketika mengunyah makanan. Bermula dengan luka dibahagian dalam mulut yang kecil, akan menjadi besar dan banyak jika tidak dirawat. Mengapa mata ikan ini mudah terjadi pada kanak- kanak? Kadang- kadang kita yang besar ni pun kena juga, dan hanya Allah yang tahu kesakitan yang dirasa. Apatah lagi kanak- kanak sebesar Iman. Pedihnya ketika gosok gigi dan makan hanya Allah yang tahu. Kebiasaannya Ibu …

0
Your Cart