Shopping Cart 1 item - $79.00 1

Punca Gemuk/ Obesiti

Setiap orang gemuk atau badan berisi mesti tertanya- tanya ‘ kenapa aku gemuk?’.. Kenapa susah sangat berat badan nak turun, orang lain yang tak makan nasi sehari pun boleh turun 2kg sehari. Tahu tak, makan bukan punca kepada gemuk!

HAIRAN betul tengok Laila. Dia makan banyak tapi badannya kecil dan langsing. ”Kadang-kadang tengok dia makan tak berhenti. Mulutnya asyik mengunyah namun berat badannya tak pernah berganjak,” kata Naemah kepada saya.

Naemah berasa hairan kerana setelah tiga bulan mengamalkan diet yang ketat dia masih belum mampu menurunkan berat badannya. Sedangkan sahabatnya Laila yang makan banyak tidak pula menjadi gemuk.

artis-gemuk

Jelaslah bagi kita bahawa faktor makan bukannya sebab yang tepat mengapa seseorang menjadi gemuk. Seseorang menjadi gemuk disebabkan tubuhnya tidak mampu menukar makanan kepada tenaga untuk digunakan. Sebaliknya makanan disimpan menjadi lemak. Orang yang mengalami masalah ini tentu akan berasa letih dan kekurangan tenaga.

Apabila dia makan lebih banyak untuk meningkatkan tenaganya, makanan tersebut terus menjadi lemak pada badan dan dia akan bertambah gemuk.

10 sebab lain kenapa manusia mudah menjadi gemuk:

1) Diet atau pemakanan yang tidak seimbang

2) Kadar metabolisme rendah

3) Tidak bersukan

4) Gaya hidup tidak sihat seperti merokok

5) Tak Makan

6) Makan tidak mengikut kuantiti

7) Stress

8) Genetik

9) Menderita Penyakit Kronik

10) Pengambilan Ubat Anti-Depression

BMI

Seperti yang kita sedia maklum, BMI adalah cara termudah untuk mengetahui kita tergolong dalam kategori gemuk atau tidak. Jom cek BMI kita berpandukan kiraan dan gambar di bawah.

BMI = berat(kg)
             ——————————
             tinggi(m) x tinggi(m)

Kategori BMI :
Kurang berat badan = <18.5
Berat badan yang normal = 18.5-24.9
Berat berlebihan = 25-29.9
Obesiti = 30 atau lebih

Untuk cara lebih mudah anda boleh rujuk gambar di bawah ini.

cara kurus dengan cepat

BMI sesuai digunakan untuk menilai lelaki dan wanita dewasa berumur antara 18 hingga 64 tahun. BMI tidak sesuai digunakan untuk kanak-kanak, wanita hamil, orang yang sangat berotot (seperti atlet, ahli bina badan), dan orang tua (yang kehilangan jisim otot)

Cara terbaik untuk kurus

pil selamat untuk kurus

BAKAR

Lemak perlu dibakar terlebih dahulu di dalam badan. Lecitin dan Omega adalah berfungsi untuk membakar lemak. Perbezaan lecithin dengan Omega, lecithin shaklee adalah berasaskan soya manakala Omega berasaskan minyak ikan. Dari segi kadar pembakaran, omega lagi kuat untuk membakar lemak-lemak.

BUANG

Setelah lemak dibakar, lemak tersebut perlu diangkut daripada organ-organ tubuh badan dan dikumuhkan. Maka alfalfa dan Herbalax diperlukan untuk mengangkut badan toksin ini. Alfalfa adalah untuk angkut toksin dari seluruh badan manakala herbalax adalah berfungsi untuk detox di perut dan usus.

BINA

Untuk memastikan otot yang telah terbakar lemak-lemak, otot tersebut perlu dibina semua untuk tidak mengeleber. ESP dan cinch diperlukan pada tahap ini. Cinch juga berfungsi untuk meningkatkan metabolisme otot badan.

Selain 3 step mudah di atas yang menggunakan supplemen sihat untuk kurus, pemakanan yang rendah kalori juga perlu. Hentikan memakan makanan yang kaya dengan karbohidrat, pada peringkat permulaan anda akan berasa lapar, cuba alihkan perhatian anda dengan aktiviti yang menyibukkan.

Ambil hanya makanan berprotein seperti telur ikan dan berfiber seperti sayur dan buah. Selepas seminggu tubuh anda akan segar dan kembali bertenaga dan lemak akan mula pecah.

Teringin untuk menguruskan badan dengan bantuan vitamin?  Boleh mulakan sekarang dengan setkurus shaklee ini. Jika berminat boleh hubungi saya di nombor yang tertera di bawah.

Puan Aminah Hussain

SMS@whatapps : 0175082443

email : ibudoakan99@gmail.com

COD : perlis, jitra, changlun, uum

 

Add Your Comment

CommentLuv badge