Tag Archives anak bijak

Susu Penuh krim Puremil, Susu Tambah Berat Dan Memenuhi Keperluan Nutrisi Anak Anda

Minggu lepas adik kena pergi lagi ke klinik. Berat badan adik asyik bawah line kuning. Ibu dah usaha ikut pakar pemakanan cakap dah. Masukkan lemak dalam makanan anak, kasi minyak zaitun la, hari- hari makan roti sapi marjerin, tapi berat adik tetap bawah garisan kuning. Pening ibu tiap bulan kena bawa anak timbang berat.

Kebelakangan ini ibu buat asyik google apa tak kena dengan diet anak ibu. Aha! terjumpa 1 point penting. Adik kena juga diberi susu, walaupun adik dah nak masuk 3 tahun. Sejak adik putus susu badan 5 bulan yang lepas, adik dah jarang sangat minum susu sebab dia tak berapa nak lalu.

Tapi adik makan nasi atau makanan lain banyak juga. Tapi susu kurang. Jadi ibu terus membaca. Rupanya untuk naikkan berat anak kena beri anak suus penuh krim. Ohh, sebelum ini ibu hanya beli aje susu ducth lady tu, tak perasan pula susu penuh krim atau susu biasa. Ada 1 jenama susu yang penuh krim bagus untuk anak.

SUSU FULL CREAM PUREMIL

susu full cream

Susu Puremil adalah susu tepung penuh krim dengan khasiat 13 jenis vitamin dan 10 jenis garam mineral. Kaya dengan DHA+EPA, Omega 3, kalsium dan protein yang tinggi.

Fakta Ringkas Susu Puremil :

  • Bahan : Susu tepung full cream, serbuk malt coklat (Puremil Coklat) dan DHA
  • Komposisi susu Puremil Coklat hanya 20% penggunaan serbuk malt coklat. Selebihnya adalah susu full cream.
  • Dihasilkan dari formulasi susu lembu terbaik
  • Dihasilkan oleh kilang bumiputera Islam di Perak
  • Mendapat piawaian Islamic Manufacturing Practice (IMP)
  • Sijil Halal daripada JAKIM
  • Untuk bayi atau kanak-kanak berumur 1 tahun dan ke atas
  • Sesuai diminum oleh orang dewasa, ibu menyusu dan ibu hamil
  • Tanpa gula tambahan. Gula (boleh menyebabkan kanak-kanak menjadi hyperaktif)
  • Tanpa krimer. Krimer bukan tenusu (tidak elok untuk jantung)
  • Tanpa maltodextrin. Maltodextrin (tiada manfaat kesihatan)
  • Tanpa pemekat / penstabil. Supaya bancuhan nampak sekata dan stabil dalam masa yang lama, kesan sampingan ialah kembung perut kerana perut kanak-kanak masih belum matang untuk mencernakan bahan tersebut
  • Tanpa pengawet
  • Tanpa anticaking agent iaitu ejen penyerap wap udara supaya susu tidak membeku, antara punca kembung perut

Susu Puremil ada 2 perisa iaitu :

  1. Perisa Asli
  2. Perisa Coklat

Bahan Istimewa Dalam Susu Puremil :

Susu ini ditambahbaik dengan DHA+EPA dan Omega 3 daripada sumber minyak ikan jenama terbaik dunia iaitu MEG-3 yang mendapat pengiktirafan daripada IFOS (The International Fish Oil Standards).

7 Kelebihan dan Kebaikan Susu Puremil

  1. Menambah selera makan anak-anak.
    Vitamin B12 dan zink berfungsi untuk menambah selera makan anak-anak. Anak-anak yang bergantung kepada susu sahaja akan mula berselera untuk makan makanan lain seperti nasi, sayur dan buah-buahan.
  2. Ditambahbaik dengan DHA+EPA dan Omega 3.
    DHA+EPA dan Omega 3 terbukti sangat baik untuk kesihatan jantung, otak dan mata.
  3. Anak-anak juga bebas daripada masalah gigi cepat rosak.
    Susu Puremil tidak mengandungi gula tambahan seperti Sukrosa (sumber gula tebu, ataupun gula putih).
  4. Anak-anak juga lebih kenyang dan tidak kerap meminta susu .
    Ini kerana anak-anak mendapat nutrisi yang mencukupi dan terhindar dari masalah kekurangan nutrisi (malnutrition) atau “lapar tersembunyi”.
  5. Menjimatkan kos ibu bapa membeli susu.
    Hanya 3 skop sahaja diperlukan untuk setiap bancuhan. Minum 3 kali sehari sahaja sudah cukup untuk memenuhi keperluan nutrisi anak-anak anda. 25 bancuhan dapat dibuat bagi setiap kotak Susu Puremil. 1 kotak Susu Puremil dapat bertahan selama 8 hari jika mengikut sukatan susu yang ditetapkan iaitu 3 skop bagi setiap bancuhan, 3 kali minum sehari.
  6. Sesuai diminum oleh orang dewasa, ibu menyusu dan ibu hamil.
    Susu Puremil mengandungi DHA+EPA dan Omega 3 yang baik untuk otak, Kalsium yang tinggi untuk mencegah osteoporosis ,Vitamin D membantu penyerapan kalsium yang lebih efektif, Vitamin B untuk kecantikan kulit dan juga Vitamin C untuk meningkatkan sistem imun dalam badan.
  7. Boleh dibancuh dengan sangat mudah.
    Susu Puremil mudah larut dan senang dibancuh tanpa menggunakan air panas atau air suam. Untuk membasuh juga sangat senang dan cepat kerana Susu Puremil tidak melekat pada puting dan botol susu.
susu tanpa bahan peluntur

Cara bancuhan susu: 3 skop Susu Puremil + 180ml air

Sila lihat gambar fakta nutrisi Susu Puremil untuk info lanjut jumlah kandungan Protein, Kalsium, DHA, Omega 3, vitamin dan mineral di dalamnya.

susu formula tanpa pengawet
susu omega 3

Susu Puremil adalah READY STOCK. Tarikh luput adalah 1 tahun 3 bulan dari tarikh ia dibuat.

Berat sekotak 500 gram

Harga sekotak RM 35

Harga sekarton (12 kotak ) RM 360 FREE POSTAGE
Ada jimat RM 60 bagi setiap pembelian per karton.

Kos pos semenanjung
1 kotak RM8
2 hingga 11 kotak RM12

Kos pos Sabah dan Sarawak
1 kotak RM12 (poslaju)
12 kotak RM50 (pos parcel/domestik)

susu tambah berat anak belian borong

Maklumat tambahan

Pengambilan susu yang dicadangkan adalah seperti yang tertera di kotak bagi umur 1-3 tahun. Pihak kami tidak menggalakkan pengambilan susu secara berlebihan kerana dikhuatiri anak akan bergantung sepenuhnya dengan susu. Ia juga untuk menggalakkan kanak-kanak mengambil makanan lain yang pelbagai dan berkhasiat.

[Bayi yang sudah mula makan atau kanak-kanak tidak boleh bergantung sepenuhnya kepada susu untuk keperluan nutrisi harian. Sebaiknya makanan mereka haruslah seimbang dengan pengambilan nasi, daging (ikan/ayam), buah-buahan dan sayur-sayuran. Buah-buahan dan sayuran tinggi dengan vitamin dan mineral, manakala nasi untuk karbohidrat (tenaga) dan daging sebagai sumber protein (tumbesaran tubuh badan). Susu penuh krim adalah sebagai pelengkap kepada nutrisi harian mereka.]

3 skop susu untuk 3x minum hampir melengkapi nutrisi yang diperlukan mengikut RNIM (Recommended Nutrient Intakes Malaysia). Kebiasaan pada umur ini anak-anak memilih dan kurang makan makanan berkhasiat/picky eater.

Untuk anak berumur 4 tahun ke atas, boleh minum 1-2x sehari (4 skop per serving) kerana pada umur ini anak sudah tidak memilih makanan dan banyak dapatkan makanan bernutrisi. Tidak perlu mengikut sukatan di kotak lagi.

Bancuhan 180ml air sekadar cadangan. Boleh tambah atau kurangkan air bergantung kepada selera anak.

Rasa sebenar bancuhan Susu Puremil adalah seperti susu segar (bukan susu kotak) iaitu lemak berkrim. Bagi mengekalkan rasa sedap ini, bancuh dengan air kosong (air putih/air biasa) atau air sejuk. Bancuhan dengan air suam akan kurang sedikit rasa berlemak. Elakkan bancuh dengan air panas bagi mengekalkan nutrisi susu. Susu Puremil senang larut di dalam air suhu biasa kerana diproses secara “spray dry”.

Bagi memastikan kesegaran susu gunakan dalam tempoh 3 minggu selepas dibuka. Simpan di tempat yang kering dan elakkan daripada pancaran cahaya matahari secara langsung. Cara penyimpanan ini terdapat di kotak susu dan pastikan anda ambil perhatian.

Antara sebab susu Puremil tidak dipasarkan dengan meluas di outlet/kedai adalah pengeluaran susu dibuat secara berperingkat dan mengikut permintaan bagi menjaga kualiti susu. Tempoh expired susu tidak lama iaitu 1 tahun 3 bulan dari tarikh dikeluarkan.

MAKLUMBALAS PENGGUNA/ TESTIMONI SUSU PUREMIL

Bagi yang mahu mendapatkan secara online dengan kos pos yang lebih rendah, sila buat pembelian Susu Puremil di Shopee >>>

Sebarang pertanyaan boleh hubungi kami di 011-1943 6286.

Untuk maklumat lanjut berkaitan Susu Puremil boleh lawati laman kami di https://mypuremil.com/

Cara Mudah Mengajar Anak

Menurut Ibu Rose ada cara paling mudah untuk kita mengenal gaya belajar anak. Melalui pergerakan mata dia. Biasanya gaya belajar ini kita akan dapat nampak semenjak anak umur 3 tahun ke atas.

Anak visual biasa matanya ke atas. Sebab dia nak tengok gambar atau membayangkan gambar. Anak ini senang belajar menggunakan gambar, televisyen, filem dan buku.

Anak audio matanya biasa ke tengah, tapi muka anak biasanya akan ke tepi sebab anak nak tadahkan telinga untuk mendengar apa yang kita perkatakan. Kena banyak lagu atau cara belajar yang berirama .

Anak kinestetik anak matanya akan pandang ke bawah. Kinestetik dia gabungan rasa/ emosi dan pergerakan. Anak ini kena banyak bermain sambil belajar.

Saya sudah kongsikan ciri- ciri bagi mengenal anak belajar gaya mana. Boleh rujuk semula posting saya yang lalu.

Anak Auditory
https://bit.ly/2J51KEv

Anak visual
https://bit.ly/2PEDV8N

Anak kinestetik
https://bit.ly/2NMdbRS

Kenapa nak kena tahu gaya anak kita jenis mana? Sebab paling utama ialah tidak mahu kita naik marah ketika mengajar anak.

Biasa sangat kita baca kisah seorang mak yang tertekan sebab ajar anak, anak tidak dengar atau tidak masuk. Lepas tu kita boleh cakap

“ini yang aku malas nak ajar anak aku ni, ajar bukan nak faham. takpalah nanti suruh cikgu je ajar di sekolah”

Jangan kawan- kawan. Kita perlu sedaya upaya ajar anak sendiri dirumah. Di sekolah hanya sokongan sahaja. Pendidikan bermula dirumah, kita adalah guru pertama anak- anak kita.

Kenal anak kita untuk kita terjaga emosi.

Tip Pemilihan Mainan Untuk Anak Speech Delay

Assalammualaikum ibu bapa bahagia semua.

Sebagai seorang penjual edu toy untuk anak- anak, Ibudoakan selalu diminta untuk cadangkan produk yang sesuai untuk anak speech delay. Alhamdulillah, kenalan Ibu iaitu Puan Izana seorang speech therapist ada berkongsi tip dalam permilihan mainan untuk anak yang di sahkan speech delay.

Tanda anak menghadapi masalah speech delay

Anak speech delay mempunyai masalah kemahiran bercakap seiring usianya. Sepatutnya:

Diusia 1 tahun- 1 setengah tahun dah boleh menyebut perkataan mudah seperti mama, ibu, baba, ayah

Diusia 2 tahun anak sudah boleh gabung 2 patah perkataan seperti “Nak makan”, “Dah habis”

Di usia 3 tahun anak sudah boleh gabungkan 3 hingga 4 patah perkataan seperti “Ibu ada burung atas pokok”

Tahap anak lambat bercakap pelbagai mengikut kemahiran asas

  1. Eye contact– bila bercakap dia boleh pandang mata kita, perhatikan apa kita buat
  2. Daya tumpuan
  3. Mengambil giliran– boleh pasing bola, pasing mainan
  4. Meniru- kemahiran paling susah bagi anak speech delay iaitu meniru apa yang kita cakap
  5. Menyesuaikan gambar- Tahap matching skills
  • Objek- dengan objek
  • Objek dengan gambar
  • Gambar dengan gambar
  • Gambar dengan gaya
  • Bermain

Sebagai seorang penjual barang mainan, soalan yang wajib ditanya pada mak ayah ialah “Apa target therapist untuk anak”

Contoh jawapan:

  • Melatih eye contact dengan orang
  • Nak anak lebih focus
  • Nak anak boleh bermain bersama kawan- kawan yang lain
  • Nak develop fine motor anak

Antara cadangan mainan:

Knob puzzle

Jangan bagi puzzle ABC, Nombor atau aliff ba ta dulu. Puzzle abc, 123 dan aliff ba ta boleh beri untuk anak speech delay 4 tahun ke atas.

Pemilihan knob puzzle kena ada latar belakang yang kosong atau tidak serabut.

Kebaikan knob puzzle:

  • Melatih anak meminta
  • Melatih anak develop motor halus- jika anak sudah boleh masukkan objek dalam puzzle, fine motor anak sudah ok
  • Melatih mengenal gambar
  • Meniru bunyi

Kitchen roleplay suitcase, Bermain masak- masak.

Target meniru percakapan. Paling mudah minta anak tanya mak dan ayah nak makan apa, anak masak. Mama nak air sirap, minta anak sebut sirap, jus, oren, nasi dan sebagainya

Wood cutting fruit and vegetable

Target anak dapat menyamakan objek, untuk fine motor, meminta objek dan mengenal warna/ objek.

Lacing bead

Target belajar meminta, kenal benda/ objek/ warna, latih fine motor jika anak boleh memasukkan tali dalam lubang pada objek

Genius button art/ mushroom nail

Target untuk melatih daya tumpuan anak, mengenal warna

Mengambil giliran selepas ibu letak bead anak ambil bead lain dan letak. Jika anak cabut balik bead maksudnya anak belum mencapai tahap boleh mengambil giliran

Anak akan belajar berkongsi, meminta

Fine motor- anak menolak button tu keluar dari

Matching egg- kemahiran menyamakan benda

Pemilihan Buku

Perlu memilih buku board book bagi memudahkan untuk anak yang mempunyai masalah kemahiran motor membelek buku

Buku tidak boleh melebihi 10 karektor

Cerita kena mudah/ simple

Background/ gambar dalam buku tidak serabut

Mulakan mengenal anak dengan gambar baru kosa kerja

Semoga perkongsian kali ini dapat memberi 1001 manfaat kepada ibubapa yang mempunyai anak speech delay. Paling penting adalah apa jua mainan yang dibelikan untuk anak, ibubapa perlu turut sama bermain dengan mereka.

Artikel ini adalah berdasarkan FB live video daripada Puan Nurul Izana Abdul Rahman ( Speech therapist @Terapis Pertuturan Bahasa )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cara mendidik anak dalam kandungan

Assalammualaikum WBT

Tingkah laku dan perasaan ibu semasa mengandung membawa impak besar terhadap watak dan perwatakan anak dalam kandungan. Walaupun islam telah lama menekankan tentang pendidikan yang bermula sejak bayi dalam kandungan, tapi jarang antara kita mengambil perhatian tentang perkara tersebut.

Antara cara pendidikan semasa mengandung

1. Mengamalkan solat wajib dan sunat

2. Mengamalkan zikir

3. Membaca al quran

4. Mendengar muzik yang tenang

5. Membaca buku buku ilmiah

6. Berbual dengan anak dalam kandungan

7. Menjaga adab pergaulan dan emosi

8. Tidak tertekan atau stress

9. Lakukan kerja kerja ringan di rumah

10. Makan makanan yang baik dan halal serta suci

11. Buang segala perasaan dendam, dengki, menghasut dan sebagainya

12. Sentiasa senyum dan bersabar

Kesan sikap ibubapa terhadap anak

kesan-mengandung

Impak daripada sikap ibubapa ketika ibu mengandung terhadap bayi setelah lahir. Elakkan bersikap begini jika anda mahu anak menjadi penyejuk mata dan hati bila besar nanti. 

  • ibubapa sering bergaduh akan melahirkan anak yang panas baran dan ganas
  • ibubapa sering bersedekah akan melahirkan anak yang mempunyai hati yang lembut
  • ibu mengidam benda pelik semasa mengandung akan memberi petanda tidak baik terhadap sikap anak
  • ibu tidak meninggalkan solat akan menghasilkan anak yang mudah mendapat hidayah
  • ibu bermain kayu tiga menghasilkan anak yang gemar pada maksiat dan menjadi derhaka.
  • ibu sering membaca al quran akan menghasilkan anak yang bijak
  • ibu pandai mengawal emosi akan menghasilkan anak soleh dan sentiasa menjadi dominan.

Kekuatan jiwa dan akal kanak- kanak juga ada kaitan dengan kekuatan jiwa dan akal ibu ketika mengandung. Nabi Ismail a.s lahir dari rahim Siti Hajar yang tabah menghadapi ujian. Nabi Isa a.s lahir dari rahim Siti Mariam yang suci dan Nabi Muhammad pula lahir dari rahim Siti Aminah yang sabar menanggung kesusahan hidup setelah kematian suami.

Prophetic-parenting-BM-1

Kepada ibubapa yang ingin mendidik anak cara Nabi boleh dapatkan buku ini secara online di sini. Hasilnya lahirlah manusia manusia yang kuat jiwa dan akal dan jasmani. Demikian juga dengan jiwa anak anak yang lemah, faktor utama adalah bermula daripada saat ibunya mengandung lagi.

Kesimpulannya anak-anak yang bakal dilahirkan ada hubungan rapat dengan perkembangan sikap dan emosi ibu bapa sepanjang tempoh kehamilan. Semua ini memberi kesan ke atas keperibadian anak seperti yang Ibu tulis di atas. Ibu yang baik akan melahirkan anak yang patuh perintah Allah. Jika anda ingin melahirkan generasi pencinta agama dan taat pada ibubapa, amalkanlah amalan- amalam mulia sepanjang kehamilan.

Lirik lagu yang bermanfaat untuk anak

KENAPA PERLU SELALU PASANG LAGU DAN VCD PEMBELAJARAN UNTUK ANAK?

Pembelajaran melalui lagu dan irama sangat diminati oleh anak terutama anak yang cara belajarnya menggunakan audio. Apa ciri kanak- kanak yang suka belajar cenderung kepada video:

  1. Lebih cenderung belajar melalui pendengaran dan percakapan.
  2. Banyak bercakap.
  3. Bila menonton television, mereka peka kepada bunyi. Cepat menangkap kesalahan sebutan.
  4. Apabila bercakap atau menjawab soalan, cenderung memandang ke mendatar, ke kiri dan kanan.
  5. Suka membaca dengan suara yang kuat.
  6. Mudah terganggu dengan suara-suara kuat dan bising.
  7. Suka bercakap bersendirian ketika bermain.
  8. Lebih suka humor lisan berbanding gambar-gambar lucu.
  9. Senang mendengar cerita berbanding membaca cerita sendiri.
  10. Berfikir dalam bentuk perkataan dan bukannya gambar.
  11. Jika dia menunjukkan arah, lebih mudah mengingati nama-nama jalan berbanding gambaran.
  12. Apabila mereka mahu menghafal sesuatu, mereka akan menyebutnya dengan jelas supaya didengari telinga sendiri.
  13. Mempunyai kemahiran pendengaran yang baik dan diterjemah semula dalam bentuk tulisan, analisa dan lain-lain

anak suka muzik

Mari kita lihat apa kebaikan muzik pada anak- anak:

Di saat anak tiada mood untuk belajar, anak akan kembali bersemangat setelah mendengar lagu sambil menari- nari atau membuat gerakan badan yang lucu.

Seorang pakar kanak- kanak memberitahu bahawa anak akan mudah mengingat apabila mendengar lagu. Apatah lagi jika mendengar lagu dalam kereta.

Anak ke sekolah/ taska, tempoh perjalan itu seharusnya diisi dengan dengarkan nak lagu- lagu kanak- kanak yang baik, nasyid atau bacaan al Quran, Anak lebih tenang dan otak anak juga tiada kepenatan.

Ia juga membantu anak dari segi percakapan. Anak akan mudah mengikut lirik lagu dan biasanya anak yang didedahkan dengan lagu akan cepat bercakap.

Tapi pemilihan lagu adalah penting buat si anak syurga. Adakah kita mahu anak mendengar lagu barat yang liriknya boleh dikatakan tiada manfaat lansung untuk anak kecil kita. Di barat banyak lagu- lagu yang mesra kanak- kanak terutama lagu twinkle- twinkle little star, old macdonald had a farm dan rain- rain go away.

Namun di Malaysia anak- anak banyak diperdengarkan dengan lagu tepuk amai- amai, bangau oh bangau dan anak rusa nani. Tiada pembelajaran dalam lirik lagu.

Jadi pilih lagu- lagu yang ingin diperdengarkan pada anak dan ikut sama anak menyanyi dengan lirik yang tepat, InshaAllah anak akan sentiasa tenang dan mudah menerima pembelajaran.

=====================================

lagu english islamik untuk anak

There is one god and no other god

And Allah is the one god

Aliff, lam ,lam ha..Allah

And Allah is the one god..

He sent prophets to all mankind

Muhammad is the last one Mim, ha, min, da.. Muhammad

Mahu anak boleh menyanyi dengan lirik di atas? Dengarkan anak dengan koleksi islamic learning song daripada kami. http://on.fb.me/1BPfKvQ atau whatapp 0175082443

Ransang otak anak dengan mainan edukatif

Memilih permainan yang mampu jadikan anak bijak

Pilih permainan berpendidikan atau yang menggunakan logik akal supaya si manja boleh menggalakkan percantuman antara sel-sel kompleks pada otaknya. Selagi si manja berfikir, maka sel otaknya akan terus berkembang dan dirangsang, maka lebih tinggi keupayaan IQ.

Skil menyelesaikan masalah: Mainan seperti blok kiub digunakan untuk mencipta apa juga model atau mainan yang menyuai padankan dua unit yang berpasangan. Contoh mainan:

1. Wooden blok ABC

2. Flashcard kayu berslot

3. Lego ABC

4. Literacy Fun Game

mainan berpelajaran untuk anak 1 tahun
Skil berfikir: Puzzle bagus untuk stimulasi sel-sel otak anak dan gambar yang menunjukkan sifat berlawanan seperti besar-kecil, keras-lembut, tinggi-rendah dan sebagainya.

1. Puzzle Abc, 123 dan huruf hijaiyah

2. Wooden clock

3. Wooden shape puzzle

4. Multipurpose study box

puzzle asah skil berfikir anak
Skil bahasa dan sosial: Buku bergambar, mainan puppet, bermain dengan cermin, membuat buku skrap dan sebagainya.

1. Softbook bayi bijak

2. Siri buku boneka comel

3. Kamus bergambar jenis board book

4. Flashcard

buku boneka untuk anak setahun
Skil imaginasi: Main peranan dengan apa juga permainan, bermain dengan pasir, tanah liat, melukis dan membaca buku cerita.

1. Kinetic sand

2. Bermain di tepi pantai

3. Buku mewarna upin dan upin

5. Kanvas mewarna

anak setahun membaca buku
Skil emosi: Bernyanyi, bermain sorok-sorok, binatang peliharaan, anak patung.

1. Islamic children song

2. Vcd mengenal huruf hijaiyah

3. Smart pen upin dan ipin

softbook bayi
Skil ingatan: Buku yang mempunyai bunyi-bunyian seperti bunyi binatang, kotak memori yang mengandungi barang-barang yang memerlukan anak meneka isinya dan lain-lain lagi.

1. Tap genius

2. Activity soft book

3. Islamic doll

4. Apple learning quran

apple learning quran

Kesemua permainan dalam gambar di atas ialah sebahagian daripada testimoni pelanggan Ibu. Kepada yang berminat untuk dapatkan mainan edukatif yang sesuai dengan umur anak boleh terus ke page Ibu di facebook http://on.fb.me/1JQP8vz atau whatapp ke 0175082443. Ibu sedia membantu anda!

Risiko Anak Tidak Pandai Membaca Di Sekolah

Ada juga orang yang mempertikaikan pada saya kenapa perlu susah-susah nak mahirkan anak membaca semasa kecil sedangkan nanti kita akan hantar ke sekolah. Jadi biarlah cikgu tu yang ajar, kalau tak nanti cikgu tak ada kerja pula.

Agak sedih kerana masih ada yang berfikiran begini. Zaman sudah jauh berubah. Hakikatnya sekarang nak masuk darjah 1 pun dah ada peperiksaan khas untuk menentukan kelas mereka.

Kawan saya guru sekolah rendah berpesan, pastikan anak dapat masuk kelas pertama sebab jika masuk kelas belakang, besar kemungkinan sampai bila-bila pun disitulah dia.

jika anak sukar membaca

Risiko anak yang tidak pandai membaca semasa darjah 1:

1. Banyak ketinggalan sebab silibus darjah 1 sekarang sangat jauh berbeza dengan zaman dulu. Tidak tahu membaca akan menjadikannya pelajar paling corot dalam kelas.

2. Hilang keyakinan diri dan menyebabkannya sukar untuk bersaing dengan rakan- rakan sebaya.

3. Ketinggalan dalam pelajaran kerana cikgu tidak sempat fokus kepada mengajar membaca sahaja disebabkan mengejar silibus pembelajaran.

4. Ibubapa terpaksa bersusah menghantar anak ke tuisyen khas. Ini menyebabkan pertambahan kos hidup keluarga.

5. Anak akan keletihan kerana jadual yang pada tuntuk ke kelas tuisyen dan mungkin menyebabkannya hilang minat untuk belajar kerana merasa terbeban.

Ini cara Ibu mengajar anak membaca dirumah sebagai persediaan untuknya ke tadika dan seterusnya memasuki alam persekolahan.

Anak- anak jika selalu diberi tengok vcd- vcd pembelajaran, otak mereka akan cepat tangkap. Cara Ibu ialah pasang vcd fonik ni setiap hari, Ibu dah mula semenjak umur Iman 2 tahun selang seli dengan vcd mengenal huruf hijaiyah. Anak tidak fokus pun tiada masalah asalkan anak dengar.

Dan ianya berkesan, di umur 3 tahun setengah, apa yang kita ajar anak mudah cam dan mudah kenal. Sebabnya anak sudah ada pembelajaran tu semua dalam memorinya, dan bila waktu belajar yang betul, otaknya akan recall balik setiap apa yang dilihat pada golden age nya.

https://youtu.be/phbQAVyT1rs

Sila download video ini atau dapatkan vcd fonic dengan kami. Vcd fonic juga sesuai digunakan bersama buku mengajar anak membaca.

Promosi bulan ini hanya RM65 sahaja. Anda akan mendapat: Vcd fonic+ 8 buah buku ajar anak membaca + 1 buku kamus bergambar.

abm anak 5 tahun

Bagaimana meminta maaf pada anak

Dalam banyak perkara, Ibu yakin inilah perkara yang paling susah untuk dilakukan oleh kita sebagai ibubapa. Perlu Ibu tekankan kat sini, kita bukan lah ibubapa dizaman dahulu yang tidak pernah berbuat salah, kita adalah manusia biasa, yang selalu melakukan kesalahan terutama kepada anak sendiri.

Jadi jika kita mahu menjadi ibubapa role model kepada anak, mulakan latihan meminta maaf kepada anak atas perkara yang pernah melukai atau menyakiti hati anak kita. Contohnya kita memarahi anak kerana mereka mengganggu kita semasa kita penat, memukul dan membentak anak atas kesalahan mereka yang remeh temeh.

Mulakan berlatih meminta maaf daripada anak kita. Persoalannya kenapa perlu minta maaf? Tambahan pula kepada anak- anak sendiri? Sebenarnya anak memerlukan contoh atau role model yang anak boleh dijadikan contoh. Adakah kita suka apabila anak berbuat salah dengan rakan sebayanya, tetapi tidak mengakui kesilapan itu sebab tak pernah nampak ibu atau bapa meminta maaf.

ajar anak minta maaf

Masalah mental bangsa kita ialah ego, enggan mengakui kesilapan sendiri dan meminta maaf. Bandingkan saja dengan bangsa jepun yang mudah meminta maaf tetapi sanggup membunuh diri sendiri akibat malu apabila berbuat salah. Bukanlah maksud Ibu di sini mahu anda memnbunuh diri, namun sikap merendahkan hati dan meminta maaf itu adalah tanda jiwa yang besar dan sebaiknya dipupuk dari awal usia lagi.

Anda boleh mengikuti cara ini untuk memohon maaf kepada anak:

• Mengaku. Jika memang Anda salah, Anda harus mengakuinya di depan anak.

• Tenang. Sebelum anda meminta maaf dengan tenang, anda perlu menenangkan diri terlebih dahulu.

• Ikhlas. Ketika meminta maaf, anda harus ikhlas. Anak biasanya akan mengetahui anda ikhlas atau tidak, jadi harus ikhlas dan buangkan ego.

• Terus terang. Berterus terang tentang permohonan maaf anda secara langsung dan tidak berbelit-belit. Anda haruslah memohon maaf atas sikap anda bukan keperibadian anda. 

• Jangan menyalahkan. Sebelum atau sesudahnya permohonan maaf, jangan sesekali menyebut ayah bersikap begitu kerana anak. Hal ini akan menyebabkan anak berasa bersalah. 

• Berbincang. Ajak anak melihat kembali kepada masalah berlaku dan cadangkan suatu cara yang akan dilakukan jika masalah yang sama kembali berlaku.

• Jangan Berlebihan. Minta maaflah dengan sewajarnya, kerana memang anda yang salah dan perlu meminta maaf walaupun bukan dengan anak sendiri.

cara-minta-maaf-pada-anak

• Lupakan. Semua orang biasa berbuat salah, jadi sesudah minta maaf dan cari jalan keluar, lupakan masalah tersebut dan berusahalah untuk tidak mengulanginya lagi.

• Ajarkan cara menjawab permintaan maaf dari orang lain. Anak perlu tahu dengan ayat “Ya, ibu maafkan kamu,” berguna untuk mengajarkan anak memaafkan kesalahan orang lain.

Memang tak mudah menjadi pihak yang salah kerana semuanya jadi serba salah. Namun masalah yang datang tentu jadi pembelajaran yang baik bagi ibubapa dan juga bagi anak itu sendiri. Semakin dewasa anak kita, hubungan pun semakin indah dan intim.

Bebaskan Anak dari Sifat Penakut

Lazimnya ibu bapa akan menakutkan anak untuk menghalangnya daripada melalukan sesuatu yang tidak diingini. Contohnya untuk menghalang anak pergi ke dapur, ibu akan mengandaikan ada ketakutan dalam kegelapan.

Perkara begini adalah merupakan salah satu sebab anak menjadi penakut dan sukar menghadapinya. Perasaan takut ini memberi impak negatif dalam tumbesaran emosi anak. Justeru wajarlah kita didik anak- anak syurga kita supaya hanya takut pada Allah yang Esa.

cara bagi anak berani

Kenal Allah

Untuk mengatasi ketakutan ini, anak- anak perlu dididik dengan mengenali Allah dan memahami apa iti iman. Pendidikan iman yang mantap dalam diri anak sedari kecil akan menjuruskan perasaan dan emosi yang hanya takutkan Allah. Apabila nak faham maksud iman kepada Allah, akan timbul sifat YAKIN dalam diri bahawa Allah sentiasa menjaganya dan sentiasa dekat dengannya tanpa mengira masa dan ketika.

Selain itu, berikan kepercayaan pada anak untuk memikul tanggungjawab dan boleh membuat keputusan sendiri. Bagaimanapun lihatlah kepada umur dan dan kemampuan anak. Pastikan tanggungjawab yang diberi mampu dipikul dan perbuatan itu ada manfaatnya untuk anak.

Kepercayaan yang ibu dan ayah berikan akan menanam sifat yakin dalam diri anak, pengalaman melakukan hal tersebut juga membentuk persepsi kehidupan yang baru buatnya. Persepsi ini penting untuk membenam perasaan takut yang bersarang dalam hati anak.

Bergaul

Setelah anak mencapai usia yang mampu berfikir atau lebih tepat 3 tahun, anda perlu dedahkan anak dengan aktiviti masyarakat. Ajarkan cara bergaul dengan rakan sebaya, yang lebih dewasa dan juga yang lebih muda.. Pergaulan yang luas dan kenalan yang ramai dapat menghilangkan rasa takut dalam dirinya dan melahirkan keyakinan serta keberanian.

Bagi ibu- ibu yang hebat, macam mana nak urus anak-anak kita supaya tak kacau masa nak buat kerja? Apa nak buat dengan diorang agar takde lah berebut- rebut iPhone dengan kita lagi dah? Jawapannya, ada dalam video ni,

Jika berlaku kesilapan dalam pergaulan, misalnya anak berebut mainan dengan rakan, elakkan menegur anak di hadapan kawan- kawanya. Ini akan mengagalkan usahanya untuk melenyapkan rasa takut malah akan menambah perasaan rendah diri dan kurang keyakinan dihadapan kawan- kawannya tadi.

Selain itu, untuk menghilangkan perasaan takut ini, kita terlebih dahulu perlu menghindari perbuatan menakut- nakutkan anak. Tidak kira apa tujuannya, yang penting ia harus dihentikan. gantikan dengan penerangan yang jelas mengenai perbuatan itu. Terangkan kenapa anak tidak boleh ke dapur sendirian setelah suis dimatikan, anda boleh beritahu anak yang nanti anak akan terlanggar meja dan akan berasa sakit.

Jiwa kental

Didik anak supaya berhadapan dengan perasaan takutnya. Contoh jika anak takut pada gelap, ajar dia bagaimana untuk  menghadapi suasana itu. Duduk bersama anak dalam gelap dan suruh anak mengambil sesuatu yang disukai di tempat gelap itu. Jika dilakukan secara berterusan ia akan menghindari perasaan takut pada anak.

Justeru kepada semua pembaca ibudoakan.com, perasaan ini boleh dihindari daripada terus menerus menetap dalam diri anak kita. Tindakan harus dimulai sekarang agar perasaan tersebut tidak akan menjadi penghalang kepada kejayaan anak di masa hadapan. Persiapkan anak untuk menjadi individu yang kental jiwanya dan tegar berdepan dengan sebarang halangan sesuai dengan pesan Nabi SAW : “mukmin yang kuat lebih baik dan disukai oleh Allah daripada mukmin yang lemah”

Cara ajar anak mengaji dari kecil

Salam kepada semua pembaca setia ibudoakan.. Maaf kerana Ibu sudah lama tidak menulis tips parenting untuk anda semua. Bagaimana mengajar anak membaca Al Quran seawal bayi.Itu topik hari ini dan Ibu sangat terkesan dengan pengalaman yang dikongsi oleh Puan Lina Karim, ibu kepada darwishdarwisya yang berjaya menghafal 30 surah seawal usia 3 tahun.

darwishndarwisya.blogspot.com

Jom kita baca bagaimana Puan Lina Karim mengajar anaknya mengaji sejak dari kecil. Itulah yang Ibu tengah usahakan sekarang dengan Muhammad Iman dan Muhammad Ikhwan. Semoga menjadi panduan juga pada ibubapa yang lain di luar sana.

Rata rata saya dapati di Malaysia ini ramai yang mula mendedahkan kanak kanak untuk mula belajar samada membaca, mengira atau mengaji umur 4-5 tahun. Sebab itu kita lihat ramai ibu bapa menghantar kanak-kanak bersekolah tadika/pre school umur usia tersebut. Sebenarnya otak kanak-kanak sudah sangat bersedia untuk menerima apa-apa pelajaran sejak lahir.

Otaknya pada waktu ini ibarat sponge yang amat mudah menyerap air jika diletakkan di air. Mengikut kajian sains, pada umur 2 tahun, kapasiti otak kanak-kanak adalah menyamai 80% otak dewasa. Kanak-kanak semuanya sama. Yang membuat mereka berbeza adalah didikan yang kita dedahkan pada mereka pada waktu usia kritikal ini.

cara- ajar- anak-mengaji
Setelah saya mencuba dan nampak hasilnya pada anak saya, saya ingin kongsikan pada semua kaedahnya ini. Apapun saya boleh buat kesimpulan memang benar kata orang bahawa pendidikan bermula dari rumah. Kaedah saya bermula dari bayi baru lahir hingga 3 tahun.

Saya tidak berjumpa lagi sekolah khas yang mengajar bayi baru lahir hingga 3 tahun ke atas di Malaysia ini. Kalau pusat jagaan kanak-kanak memang ada merata untuk umur ini. Maka, si ibu atau bapalah yang perlu menjadi gurunya dan rumahlah menjadi sekolahnya.

Anda boleh menggunakan kaedah ini samada untuk mengajar anak anda ABC dan seterusnya membaca atau Alifbata dan seterusnya mengaji semuanya terpulang pada pilihan anda. Bagi saya ABC boleh belajar di tadika dan di sekolah nanti. Hingga umur anak saya hampir 3 tahun ini, saya tidak pernah mengajarnya A-Z dan kiraan 1-10, bentuk dan warna dalam bahasa Inggeris secara khusus.

Tetapi anak saya sudah boleh mengenal dan menghafalnya sendiri dengan bantuan mungkin dari CD kartunnya atau Barney n Friendsnya. Apapun saya yakin ini kerana otaknya telah dilatih untuk memberi respons yang cepat untuk belajar waktu saya mengajarnya mengaji setiap hari.

Mungkin ada kaedah lain yang di luar pengetahuan saya tetapi ini sahaja kaedah yang saya tahu dan guna pakai sehingga anak saya boleh membaca al Quran sebelum umur 3 tahun. Saya ingin kongsikan kaedahnya kerana saya telah melihat akan hasilnya. Saya dapati ramai yang tidak terdedah tentang mendidik anak dari bayi.

Atau mungkin pernah mendengar tetapi tidak tahu kaedahnya. Semoga perkongsian saya ini memberi manfaat kepada masyarakat Islam bagi melahirkan lebih ramai generasi bijak pandai yang berpegangkan pada al Quran dan as Sunnah. Bagi saya setiap bayi telah dilahirkan dengan anugerah yang tersembunyi dan ibu bapalah yang membantu mengeluarkan anugerah ini MUNCUL untuk mereka gunakan seumur hidup.

Pelaburan Anda untuk memulakan kaedah ini :

1. Beli Buku Al Furqan set beserta CD ( untuk 4 buku beserta CD lagu dan gambar kartun yang menarik. Pasang CD jika anda nak melekakan dia untuk buat kerja rumah. Biasalah ibu letak anak depan TV bagi mereka leka untuk senang kita buat kerja. Anda juga boleh beli CD iqra untuk kanak kanak jenis lain yang menarik dan banyak di pasaran.

2. Beli Flash Card Al Furqan dan latih setiap pagi.

3. Gula-gula yg diperbuat dari madu atau bahan yg bagus, Mayfirst bilberry colostrum (kesukaan anak saya), coklat kacang badam atau lain-lain sebagai hadiah kalau habis belajar 1-2 muka surat dengan kita. Boleh mula di beri jika mereka faham akan do n reward system. Kalau kecil lagi tak perlu.

PANDUAN MENGAJAR

buku-ajar-anak-mengaji-iqra

a) Disiplinkan mengaji sekerap mungkin. Saya buat 5 hari seminggu. Dalam seminggu mesti ada 1-2 hari yang saya miss! Selalunya saya akan mengajar paling awal jam 8.30 malam dan paling lambat jam 9.30 malam setiap kali mengaji. Waktu siangnya sentiasalah sibuk sangat sangat termasuklah hari Sabtu dan Ahad.

b) Jangan marah. Selalunya orang cepat naik angin kalau ajar budak banyak kali tapi tak dapat2 juga. Lebih-lebih lagi kalau kanak-kanak tu anak sendiri. Kalau anak orang lain, segan sikit nak marah kerana nanti dia balik mengadu dengan ibu bapanya.

Kalau anda rasa nak marah, tarik nafas panjang-panjang dan bertenang. Ingat jika kita selalu marah kanak-kanak waktu mereka mengaji, mereka akan tidak suka mengaji dan susah untuk disuruh mengaji kerana mungkin phobia.

c) Hanya marah jika mereka tak mahu mengaji.

d) Puji dan tepuk tangan seta buat buat happy jika mereka membaca dengan betul. Beri imbuhan setelah selesai mengikut apa yang mereka mahukan atau apa yang kita janjikan selepas mengaji.

e) SABAAAAR dan tak lupa disiplinkan diri kita sendiri dan anak kita untuk mengaji setiap hari. Jangan expect anak otomatik pandai bila kita sekali mengajar. Ia memang benar-benar mencabar untuk mengajar anak-anak kecil yang berumur setahun dua yang tak tahu nak duduk diam.

Tapi hasilnya lumayan! Bayangkan kita tunjuk flashcard pada budak umur setahun, kalau tak cepat, tangannya tangkas mencapai flashcard tersebut untuk dikeronyok2.

f) Rajin- rajin membacakan surah yang kita ingin anak kita hafal sebelum mereka tidur malam dan sebelum mereka bangun dari tempat tidur waktu pagi. Lama-lama mereka boleh mengikut kita membacanya.. Kalau tak hafal, bolehlah pasang CD mengaji. Saya percaya kalau kita tak menghafal, tetapi nak mengajar anak menghafal, kita pun boleh jadi hafal.

g) Yang paling penting, sentiasa berdoa dan bertawakkal pada Allah untuk kebaikkan yang terbaik buat anak-anak dan kita. Berdoalah di dalam dan diluar solat. Berdoa boleh menimbul sikap positif pada diri kita dalam mendisiplinkan diri untuk mengajar mereka.

Lebih bagus berdoa ketika kanak kanak masih kecil dan tidak lagi banyak dosanya. Ramai yang lalai mendoakan untuk anak dan cuma mula berdoa ketika anak sudah dewasa dan melakukan perkara yang tidak disukai supaya dia boleh berubah. Ketika ini mungkin agak susah walaupun belum terlambat.

Kaedah ini amat sesuai untuk bayi baru lahir hingga 2-3 tahun. Saya dapati jika kanak-kanak 4-5 tahun yang telah didedahkan dengan Ultraman, Doraemon dan bermacam-macam lagi cerita kartun yang pelbagai, tidak mahu mengikuti CD dan program ini mungkin bagi mereka ianya membosankan.

Orang Cakap Sedekah tu Mensucikan Diri. Apa yg Nak Disucikan? Jom tonton video ini

Kenapa Sedekah, Infaq & Zakat itu Wajib? from iReach HD on Vimeo.

Sebaliknya kanak-kanak yang didedahkan dengan CD mengaji/Iqra ini sejak lahir akan teruja melihat flash kad atau buku yang berhuruf sama seperti yang mereka lihat di TV. Ini menjadikan mereka ‘cinta’ al Quran dan seronok bila di suruh mengaji.

Saya ingatkan semula ungkapan Pengkaji Bayi, Dr Robert Titzer menyatakan ‘Windows of opportunity for natural learning is from birth until 4 years old’. Melihat pada anak saya, saya boleh katakan mereka memang mencintai apa yang diajar secara semulajadi.

Ini adalah Kaedah yang saya gunakan pada pertama kali pada Darwisya. Selepas itu adalah sedikit perubahan sana-sini apabila mengaplikasikannya pada Darwish kerana anak lelaki dan anak perempuan tidak sama cara belajarnya.

Itulah perkongsian puan Lina Karim di blognya. Mudah sebenarnya bukan? Cuma keinginan kita itu perlu dipertingkatkan lagi. Dengan keinginan yang membuak- buak ianya akan memudahkan perjalanan kita mendidik anak- anak syurga ini.

Jika anda menghadapi masalah di mana mahu mencari alat bantu mengajar yang sesuai, dapatkan set Al Furqan anda disini http://on.fb.me/1xohAfE atau boleh terus whatapps admin 0175082443

0
Your Cart