Tag Archives anak

Tip Pemilihan Mainan Untuk Anak Speech Delay

Assalammualaikum ibu bapa bahagia semua.

Sebagai seorang penjual edu toy untuk anak- anak, Ibudoakan selalu diminta untuk cadangkan produk yang sesuai untuk anak speech delay. Alhamdulillah, kenalan Ibu iaitu Puan Izana seorang speech therapist ada berkongsi tip dalam permilihan mainan untuk anak yang di sahkan speech delay.

Tanda anak menghadapi masalah speech delay

Anak speech delay mempunyai masalah kemahiran bercakap seiring usianya. Sepatutnya:

Diusia 1 tahun- 1 setengah tahun dah boleh menyebut perkataan mudah seperti mama, ibu, baba, ayah

Diusia 2 tahun anak sudah boleh gabung 2 patah perkataan seperti “Nak makan”, “Dah habis”

Di usia 3 tahun anak sudah boleh gabungkan 3 hingga 4 patah perkataan seperti “Ibu ada burung atas pokok”

Tahap anak lambat bercakap pelbagai mengikut kemahiran asas

  1. Eye contact– bila bercakap dia boleh pandang mata kita, perhatikan apa kita buat
  2. Daya tumpuan
  3. Mengambil giliran– boleh pasing bola, pasing mainan
  4. Meniru- kemahiran paling susah bagi anak speech delay iaitu meniru apa yang kita cakap
  5. Menyesuaikan gambar- Tahap matching skills
  • Objek- dengan objek
  • Objek dengan gambar
  • Gambar dengan gambar
  • Gambar dengan gaya
  • Bermain

Sebagai seorang penjual barang mainan, soalan yang wajib ditanya pada mak ayah ialah “Apa target therapist untuk anak”

Contoh jawapan:

  • Melatih eye contact dengan orang
  • Nak anak lebih focus
  • Nak anak boleh bermain bersama kawan- kawan yang lain
  • Nak develop fine motor anak

Antara cadangan mainan:

Knob puzzle

Jangan bagi puzzle ABC, Nombor atau aliff ba ta dulu. Puzzle abc, 123 dan aliff ba ta boleh beri untuk anak speech delay 4 tahun ke atas.

Pemilihan knob puzzle kena ada latar belakang yang kosong atau tidak serabut.

Kebaikan knob puzzle:

  • Melatih anak meminta
  • Melatih anak develop motor halus- jika anak sudah boleh masukkan objek dalam puzzle, fine motor anak sudah ok
  • Melatih mengenal gambar
  • Meniru bunyi

Kitchen roleplay suitcase, Bermain masak- masak.

Target meniru percakapan. Paling mudah minta anak tanya mak dan ayah nak makan apa, anak masak. Mama nak air sirap, minta anak sebut sirap, jus, oren, nasi dan sebagainya

Wood cutting fruit and vegetable

Target anak dapat menyamakan objek, untuk fine motor, meminta objek dan mengenal warna/ objek.

Lacing bead

Target belajar meminta, kenal benda/ objek/ warna, latih fine motor jika anak boleh memasukkan tali dalam lubang pada objek

Genius button art/ mushroom nail

Target untuk melatih daya tumpuan anak, mengenal warna

Mengambil giliran selepas ibu letak bead anak ambil bead lain dan letak. Jika anak cabut balik bead maksudnya anak belum mencapai tahap boleh mengambil giliran

Anak akan belajar berkongsi, meminta

Fine motor- anak menolak button tu keluar dari

Matching egg- kemahiran menyamakan benda

Pemilihan Buku

Perlu memilih buku board book bagi memudahkan untuk anak yang mempunyai masalah kemahiran motor membelek buku

Buku tidak boleh melebihi 10 karektor

Cerita kena mudah/ simple

Background/ gambar dalam buku tidak serabut

Mulakan mengenal anak dengan gambar baru kosa kerja

Semoga perkongsian kali ini dapat memberi 1001 manfaat kepada ibubapa yang mempunyai anak speech delay. Paling penting adalah apa jua mainan yang dibelikan untuk anak, ibubapa perlu turut sama bermain dengan mereka.

Artikel ini adalah berdasarkan FB live video daripada Puan Nurul Izana Abdul Rahman ( Speech therapist @Terapis Pertuturan Bahasa )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bebaskan Anak dari Sifat Penakut

Lazimnya ibu bapa akan menakutkan anak untuk menghalangnya daripada melalukan sesuatu yang tidak diingini. Contohnya untuk menghalang anak pergi ke dapur, ibu akan mengandaikan ada ketakutan dalam kegelapan.

Perkara begini adalah merupakan salah satu sebab anak menjadi penakut dan sukar menghadapinya. Perasaan takut ini memberi impak negatif dalam tumbesaran emosi anak. Justeru wajarlah kita didik anak- anak syurga kita supaya hanya takut pada Allah yang Esa.

cara bagi anak berani

Kenal Allah

Untuk mengatasi ketakutan ini, anak- anak perlu dididik dengan mengenali Allah dan memahami apa iti iman. Pendidikan iman yang mantap dalam diri anak sedari kecil akan menjuruskan perasaan dan emosi yang hanya takutkan Allah. Apabila nak faham maksud iman kepada Allah, akan timbul sifat YAKIN dalam diri bahawa Allah sentiasa menjaganya dan sentiasa dekat dengannya tanpa mengira masa dan ketika.

Selain itu, berikan kepercayaan pada anak untuk memikul tanggungjawab dan boleh membuat keputusan sendiri. Bagaimanapun lihatlah kepada umur dan dan kemampuan anak. Pastikan tanggungjawab yang diberi mampu dipikul dan perbuatan itu ada manfaatnya untuk anak.

Kepercayaan yang ibu dan ayah berikan akan menanam sifat yakin dalam diri anak, pengalaman melakukan hal tersebut juga membentuk persepsi kehidupan yang baru buatnya. Persepsi ini penting untuk membenam perasaan takut yang bersarang dalam hati anak.

Bergaul

Setelah anak mencapai usia yang mampu berfikir atau lebih tepat 3 tahun, anda perlu dedahkan anak dengan aktiviti masyarakat. Ajarkan cara bergaul dengan rakan sebaya, yang lebih dewasa dan juga yang lebih muda.. Pergaulan yang luas dan kenalan yang ramai dapat menghilangkan rasa takut dalam dirinya dan melahirkan keyakinan serta keberanian.

Bagi ibu- ibu yang hebat, macam mana nak urus anak-anak kita supaya tak kacau masa nak buat kerja? Apa nak buat dengan diorang agar takde lah berebut- rebut iPhone dengan kita lagi dah? Jawapannya, ada dalam video ni,

Jika berlaku kesilapan dalam pergaulan, misalnya anak berebut mainan dengan rakan, elakkan menegur anak di hadapan kawan- kawanya. Ini akan mengagalkan usahanya untuk melenyapkan rasa takut malah akan menambah perasaan rendah diri dan kurang keyakinan dihadapan kawan- kawannya tadi.

Selain itu, untuk menghilangkan perasaan takut ini, kita terlebih dahulu perlu menghindari perbuatan menakut- nakutkan anak. Tidak kira apa tujuannya, yang penting ia harus dihentikan. gantikan dengan penerangan yang jelas mengenai perbuatan itu. Terangkan kenapa anak tidak boleh ke dapur sendirian setelah suis dimatikan, anda boleh beritahu anak yang nanti anak akan terlanggar meja dan akan berasa sakit.

Jiwa kental

Didik anak supaya berhadapan dengan perasaan takutnya. Contoh jika anak takut pada gelap, ajar dia bagaimana untuk  menghadapi suasana itu. Duduk bersama anak dalam gelap dan suruh anak mengambil sesuatu yang disukai di tempat gelap itu. Jika dilakukan secara berterusan ia akan menghindari perasaan takut pada anak.

Justeru kepada semua pembaca ibudoakan.com, perasaan ini boleh dihindari daripada terus menerus menetap dalam diri anak kita. Tindakan harus dimulai sekarang agar perasaan tersebut tidak akan menjadi penghalang kepada kejayaan anak di masa hadapan. Persiapkan anak untuk menjadi individu yang kental jiwanya dan tegar berdepan dengan sebarang halangan sesuai dengan pesan Nabi SAW : “mukmin yang kuat lebih baik dan disukai oleh Allah daripada mukmin yang lemah”

Bagaimana Pengusaha Kantin Sekolah Mengaut Untung

Pagi ini hangat dibincangkan di forum- forum berkenaan dengan sikap pengusaha kantin yang sangat tidak patut dilakukan kepada anak- anak syurga kita. Ibu copy paste disini apa yang terkandung dalam whatapp berantai itu.

Pagi tadi dibincangkan di dalam televisyen, betapa kotornya sesetengah pengusaha kantin di sekolah menganiaya kanak-kanak naif. Bayangkan anak-anak darjah 1, berwajah kesian, suci, alami perkara-perkara di bawah:

bekal ke sekolah

1. Murid yang dah bayar dengan duit besar, tapi tidak kembalikan duit baki. Murid berlalu pergi tanpa diberitahu. Dua-dua pihak rasa tidak bersalah.

4. Apabila murid bertanya harga, pelayan memberitahu, “Dua, seringgit,” sedangkan boleh diberitahu harga seunit “Satu, lima puluh sen.”

5. Yang kasihannya, anak ini beli saja dua unit, sedangkan dia cuma perlukan satu.

6. Harga secawan (saiz kanak-kanak) air minuman sirap penuh adalah RM1, hampir menyamai harga segelas di luar untuk dewasa.

7. Ini lagi sedih, anak ini cuma ada 50 sen di tangan. Maka, dapatlah dia separuh cawan.

8. Tidak boleh saya bayangkan betapa tergamaknya anak-anak tidak berdosa diperdayakan.

9. Walaupun diketahui syarat sah pihak jualbeli haruslah mumayz/baligh, namun situasi begini amat menyedihkan.

10. Satu lagi kes, bila ramai murid beratur ambil makanan, sampai di hujung barisan, ada makanan yang habis.

11. Ada kes lain, bila dah bunyi loceng, anak ini tak jadi makan. Ditinggalkan begitu saja, terus masuk kelas kelaparan.

12. Wahai ibu bapa, kita sajalah penyelamatnya. Mari kita budayakan semula amalan bekal makanan.

13. Jika satu Malaysia ibu bapa sediakan bekal, alamat pengusaha kantin pun kena fikir cara lain untuk cari makan.

14. Ada sesetengah pengusaha yang melarang anak yang bawa bekal makan di kantin. Abaikan saja undang-undang ini. Bawah pokok pun tak mengapa. Kenangan terindah.

15. Anak-anak yatim lagi macam mana? Hai sayunya hati.

16. Cerita pasal makan ni, semua orang boleh sentap. Kita mak-mak ayah-ayah ni makan sedap waktu tengahari, anak kita makan apa di sana?

bekal ke sekolah

Ibu yang tiada anak bersekolah pun ni sangat terasa dengan situasi dia atas. Kena buat persediaan ni, sikap pengusaha kantin ini memang tidak patut. Jom bersama budayakan semula amalan membawa bekal ke sekolah. InshaAllah esok, Ibu akan cuba kongsikan resepi dan menu ringkas yang boleh disediakan oleh ibu- ibu yang sibuk.

Boleh juga bekalkan anak dengan makanan nutrisi yang sihat dan bagus untuk elakkan anak keletihan disekolah.

Tap Genius- Kaedah Baru Bantu Anak Belajar

smart pen upin ipin

 

 

upin ipin belajar mengaji

 

 

upin ajar anak mengaji

 

Menarik bukan??

Apa bendanya TAP GENIUS ni ?

TAP GENIUS ini adalah sejenis SMART PEN yang direka khusus untuk anak anak berusia 4 tahun sehingga 12 tahun.

mempelajari pelbagai buku buku kanak kanak dengan cara yang lebih menyeronokkan.

Apa yang TAP GENIUS ini boleh buat ?

TAP GENIUS boleh membaca lebih 200 buku kanak kanak yang best best, boleh membaca poster dan juga flashcard serta puzzles.

Ok, inilah gambarnya TAP GENIUS ni…

BERAPA HARGANYA ?

Harga Pasaran TAP GENIUS ialah RM249 dengan Warranty satu tahun

Dimana nak beli ? Ok, boleh beli dengan saya di sini

alat bantu mengajar anak 4 tahun

 

Apakah buku buku yang boleh dibaca oleh TAP GENIUS ?

TAP GENIUS boleh membaca SIRI BUKU ISLMIK UPIN IPIN yang mengandungi lebih 20 tajuk.

Buat masa ini tajuk SIRI BUKU ISLAMIK yang ada dalam stok ialah

BUKU AL- MUQADDIMAH FASAL 1

BUKU SOLAT UPIN IPIN

KAMUS BERGAMBAR UPIN IPIN

3 tajuk buku ini dijual pada harga RM70.

Boleh beli dengan saya juga

Tajuk tajuk yang lain akan mula dipasarkan pada tahun 2015

smart pen mengaji

 

bagaimana bunyinya? Jom tonton video ini

ok, lagi TAP GENIUS juga boleh membaca Koleksi Buku dari Institut Terjemahan dan Buku Malaysia ( ITBM )

Jom kitta Tengok Koleksi BUKU ITBM

anak pandai membaca

Koleksi BUKU ITBM ini mengandungi 4 tajuk buku iaitu

1.Buku Bunny and The Tiger
2.Buku Miss Honey Bee
3.Buku Umang
4.Buku Tanggang

KOLEKSI BUKU ITBM ini dijual pada harga RM60 untuk 4 buah buku

Jom kita tengok setiap satu Koleksi BUKU ITBM yang sangat best ni

Ini dia gambar TAP GENIUS membaca Buku Bunny and The Tiger ( Buku dalam Bahasa Inggeris)

Ini Video TAP GENIUS  membaca Buku Miss Honey Bee ( Buku dalam Bahasa Inggeris)

Dan yang sangat best juga, TAP GENIUS boleh membaca produk dari PAKEJ Little Mukmin

Apa yang ada dalam PAKEJ Little Mukmin

1. Buku Healthy Happy Little Mukmins
2.Buku 5 Little Mukmins
3.Buku We Love to Pray
4. Poster ABC’s of Allah’s Blessings
5.Little Mukmin Learning Tools – Set of 5 Doa Signages

Harga Buku, Poster dan Doa Signages dalam PAKEJ LITTLE MUKMIN ini ialah RM50

Poster, Doa Signeges dan Buku kesemuanya dalam Bahasa Inggeris

Ini dia gambar PAKEJ Little Mukmin

tap genius bantu anak membaca al quran

 

Tap genius boleh membaca poster juga tau

Tap Genius membaca doa

Ok, Lagi TAP GENIUS juga boleh membaca buku buku daripada Koleksi LITTLE HEARTS ( Buku dalam Bahasa Inggeris)

Ada 4 buku dalam Koleksi LITTLE HEARTS

1.Buku Allah for Little Hearts
2.Buku Rasul for Little Hearts
3.Buku Solat & Doa for Little Hearts
4.Buku Values for Little Hearts

Koleksi LITTLE HEARTS yang terdiri daripada 4 buku ini dijual pada harga RM62.90

Anda boleh tengok gambar gambar dibawah

pakejLITTLEHEARTS

 

Video TAP GENIUS membaca Buku Allah for Little Hearts

Sudah  puas tengok banyak gambar dan Video? Best kan..

Ok, so macamana nak beli

Begini lah kami cadangkan

Anda boleh beli TAP GENIUS sahaja pada harga RM249

Tetapi anda mesti mahu buku buku yang boleh dibaca oleh TAP GENIUS kan ?

SO, kami ada buat PAKEJ TAP GENIUS + BUKU

Anda boleh memilih salah satu daripada pakej TAP GENIUS + Buku

PAKEJ PERTAMA

TAP GENIUS dan Koleksi 3 BUKU ISLAMIK UPIN IPIN,

RM249 + RM70= RM319

PAKEJ KEDUA

TAP GENIUS dan  PAKEJ Little Mukmin yang berharga RM299

PAKEJ KETIGA

TAP GENIUS dan Koleksi 4 BUKU ITBM dengan harga RM249 + RM60= RM309

PAKEJ KEEMPAT

TAP GENIUS dan Koleksi LITTLE HEARTS dengan harga RM249 + RM63= RM312

Faham kan dengan Pakej pakej yang dijual ni ?

Atau anda juga boleh mendapatkan TAP GENIUS dengan semua pakej

TAP GENIUS + Koleksi 3 BUKU ISLAMIK UPIN IPIN + PAKEJ Little Mukmin + Koleksi 4 BUKU ITBM + Koleksi 4 Buku LITTLE HEARTS= RM488

Buat masa ini, kami hanya menjual 14 buku yang boleh dibaca dengan TAP GENIUS.

Buku buku yang lain akan mula dipasarkan pada awal tahun 2015.

Okeh minat nak beli ? CARA BAYAR mudah saja

PILIH PAKEJ TAP GENIUS yang anda mahu

tapgenius70

 

Untuk setiap Pakej TAP GENIUS dan buku buku caj penghantaran RM10 dalam Semenanjung Malaysia dan RM15 ke Sabah/Sarawak

Boleh buat bayaran ke Akaun BANK :

Nama Bank : MAYBANK
No Akaun: 113024065441
Nama: AMINAH BINTI HUSSAIN
Email: ibudoakan99@gmail.com

Nama Bank : CIMB
No Akaun: 7053347778
Nama: AMINAH BINTI HUSSAIN
Email: ibudoakan99@gmail.com

Selepas buat pembayaran, sila berikan bukti pembayaran di ruangan dibawah.

Nama Bank : Maybank atau CIMB
Tarikh Bayaran:
Masa Bayaran:
Jumlah Bayaran:
No Rujukan jika ada

Atau anda juga boleh emailkan kepada ibudoakan99@gmail.com bukti pembayaran anda untuk kami buat semakan.

Produk yang anda order akan dihantar selepas kami membuat semakan pembayaran di bank.

Untuk Penghantaran produk, sila SMS/whatapp kepada 0175082443

nama penuh penerima, alamat penerima, No Telefon penerima serta Email penerima.

Pastikan maklumat yang diberi adalah tepat dan lengkap.

Set Vitamin Lengkap Kehamilan

Perkara pertama yang kita dapat apabila disahkan mengandung ialah buku merah dan vitamin asas daripada klinik kerajaan mahupun swasta. Klinik kerajaan biasanya bagi vitamin ‘4 beradik’ iaitu asid folic, vitamin b kompleks, vitamin c dan iron tablet. Klinik swasta pula biasanya beri multivitamin obimin atau iberet.

Kenapa Kena Makan Vitamin Hamil

Kenapa ye ibu- ibu mengandung dibekalkan dengan vitamin- vitamin ini? Semua vitamin ini adalah untuk memberi sokongan tenaga kepada ibu mengandung dan sokongan tumbesaran pada bayi dalam kandungan.

Biasanya jika mengandung kita akan mengalami morning sickness, tidak lalu makan, muntah, mengalami penurunan dan kenaikan berat secara mendadak dan semua akan pasti merasa sakit pinggang dan lenguh- lenguh badan. Vitamin- vitamin yang diberikan adalah untuk mengurangkan gejala- gejala yang ini.

Vitamin Semulajadi Untuk Ibu Hamil

Shaklee, peneraju vitamin semulajadi dengan ini menyediakan vitamin- vitamin yang diperlukan oleh seorang ibu mengandung. Kenapa semulajadi? Kita memerlukan vitamin yang semulajadi demi anak dalam kandungan dan kesihatan kita yang berpanjangan.

Vitamin sintetik seperti vitamin dari klinik, obimin dan iberet memang memberikan kesan yang memuaskan dan senang namun kesannya akan dilihat pada masa akan datang. Pewarna yang berlebihan dalam obimin, vitamin c sintetik akan membuatakan kulit bayi menjadi sensitif dan daya tahan terhadap penyakit juga amat rendah.

Mari kita lihat apa set vitamin lengkap kehamilan yang disediakan oleh shaklee.

1. Vitalea

khasiat zat besi untuk wanita mengandung

Multivitamin wajib bagi semua orang lebih- lebih lagi ibu mengandung. Ianya kaya dengan iron, mengandungi 30 nutrisi harian lengkap, 12 vitamin dan 7 mineral penting yg disarankan oleh RDA. Jadi kepada ibu- ibu yang mengalami tekanan darah atau hb rendah boleh mengambil 2 biji vitalea sehari

2. Vitamin B complex with asid folic

vitamin b complex untuk ibu hamil

Vitamin B Complex ini lengkap dengan folic asid yang mana sangat penting untuk pembinaan tulang dan bagi mengelakkan kecacatan pada janin. Ibu memerlukan sekurang-kurangnya 400 mg keperluan asid folik sehari. Ini kerana masalah gangguan pertumbuhan saraf dan neuro ini boleh berlaku seawal minggu pertama mengandung ketika janin baru terbentuk.

3. Vitamin C

ibu hamil tidak makan vitamin c

Fungsi utama pengambilan vitamin c adalah untuk menyerap zat iron yang terdapat dalam vitalea. Jadi ia digalakkan telan sekaligus dengan vitalea demi untuk naikkan bacaan Hb. Selain itu ia melindungi sel penting dalam pembinaan kolagen dalam membina dan menguatkan sel-sel tisu dalam badan dan juga sangat penting untuk gusi dan gigi yang sihat.

4. Ostematrix

sakit gigi semasa hamil tanda tidak cukup kalsium

Oste atau juga lebih dikenali dengan istilah pil kalsium penting untuk  mencegah sakit gigi, sakit pinggang, lenguh- lenguh badan dan cramp kaki yang selalu terjadi pada ibu mengandung. Untuk bayi pula kalsium untuk pembentukkan tulang dan gigi bayi. Jika ibu kekurangan kalsium akan berlakulah sakit gigi kerana kalsium diserap oleh bayi dalam kandungan dan penyebab kepada gigi rongak dan terpaksa dicabut.

5. Omega Guard

minyak ikan untuk anak pandai

Seperti sedia maklum, minyak ikan kaya omega 3 ini mengandungi DHA yang sangat penting untuk otak. DHA dan EPA dari Omega ni penting untuk pembentukan otak dan mata bayi. Bayi yang dilahirkan nanti akan pintar dan cerdik, malah cepat pula berjalan.Untuk ibu pula, ia membantu mengawal paras kolesterol dalam badan.

6. ESP Soy protin

esp untuk kehamilan

Ini adalah sumber protin paling utama untuk ibu mengandung. Biasa pada peringkat awal kandungan ibu akan mengalami muntah dan tiada selera makan, Esp ini membantu ibu mempunyai tenaga. Jadi tiada masalah lapar atau kekurangan tenaga berlaku.

Jadi ini ialah kombinasi lengkap set vitamin untuk ibu hamil serta apa kata ibu yang menggunakan set vitamin lengkap hamil ini:

vitamin lengkap ibu mengandung shaklee

Dapatkan vitamin yang sentiasa selamat,semulajadi dan sentiasa berkesan untuk anda dan bayi. Bertukarlah kepada vitamin yang natural dan organik.

Bagaimana mahu mendapatkan suplemen ini? Order sekarang dan hubungi saya untuk konsultasi eksklusif sebelum dan selepas penggunaan.

Puan Aminah Hussain

SMS@whatapps : 0175082443

email : ibudoakan99@gmail.com

COD : perlis, jitra, changlun, uum

 

Kesan jika selalu tampar, cubit atau pukul anak

Kisah realiti yang biasa terjadi dalam kehidupan kita. Kisah ini di ambil daripada luahan hati seorang ibu di facebook.

Dalam kekalutan nak mengisi perut
yang menjerit- jerit kelaparan
adik pula menangis memulas-mulas badan
menangisnya macam kena dera
sambil angkat baby michelin yang entah berapa kilo ni
saya senduk nasi panas dalam periuk
sambil nangis adik muntah pada baju saya
Allah….
letak pinggan bawa adik ke sinki
cuci mulut dan bersihkan baju
entah bila kakak datang pada kabinet bawah dapur
bederau darah bila mndengar bunyi kaca mencium lantai
bila saya toleh tutup kaca atas lantai
mujur masih intact tidak pecah
tapi disebabkan terkejut
tindakan reflex pertama saya tadi adalah menjerit pada kakak dan memukul tangannya
mak keluar dari bilik dan menyambung marah bila tengok apa yang berlaku
hati saya sayu bila tengok orang lain marah anak saya
sedangkan time tu hati sendiri dah nak menangis sebab pukul dia.
sambil menyuap nasi ke mulut sambil letak adik yang sudah berhenti nangis 
hati saya sebal, sebak dan bagai tidak boleh bernafas
kakak mak bawak ke bilik untuk ditidurkan
tapi tidak sampai 2 minit kakak keluar
terus saya peluk dia minta maaf
semoga Allah ampunkan saya…………

Pertama kali membaca luahan hati di atas, hati Ibu menjadi sebak. Ini kerana jika Ibu berada di tempat dia, entah bagaimana tindakan reflect Ibu, mungkin bukan setakat tampar tangannya, mungkin juga di cubit kulitnya, di marah dengan kata- kata yang tidak sedap didengar. Ya itu tindakan reflect, tindakan yang kita tidak boleh kawal.

Jangan marah anak pada usia 1 tahun

Namun apabila anda baca kesan jika selalu tampar, cubit atau pukul anak dibawah, sudah pasti anda akan mampu mengawal tindakan reflect. Ini kerana kajian menunjukkan kanak-kanak berumur setahun yang sering dipukul (pukulan atau tamparan seperti menepuk punggung, kaki atau tangan ketika melakukan kesalahan) oleh ibu atau bapa mereka akan menjadikan anak tersebut agresif dan degil.

Anda Boleh baca di sini Perlu Ke Pukul Anak untuk menghukum anak cara islam.

Walaupun ibu bapa menganggap ‘pukulan kecil’ itu tidak mendatangkan mudarat kepada anak-anak, namun kajian mengesahkan pukulan kepada anak sekecil usia setahun mendatangkan kesan negatif kepada pembesaran tubuh dan minda mereka.

“Usia setahun adalah tempoh yang paling penting dalam mewujudkan kualiti hubungan antara ibu bapa dan anak-anak,” jelas Lisa J. Berlin, seorang saintis penyelidik di Pusat Kanak-kanak dan Polisi Keluarga di Universiti Duke, Amerika Syarikat.

jom lihat TAP GENIUS..smart pen bersuara upin ipin untuk bantu anak belajar mengaji…KLIK SINI

Tambah Berlin, pukulan kepada anak-anak sekecil usia setahun akan menjadikan mereka kanak-kanak yang agresif seiring penambahan usia mereka. Hasil kajian Berlin telah diterbitkan pada sebuah jurnal Pembangunan Kanak-Kanak keluaran September/Oktober tahun ini.

Berlin dan kumpulan penyelidiknya merujuk kepada data yang diperoleh dari 2,500 responden yang terdiri daripada bangsa kulit putih dan hitam yang berasal dari keluarga berpendapatan rendah.

Menghukum dengan pukulan

Kaji selidik terbabit turut melaporkan tanggapan ibu bapa tentang kerenah anak-anak mereka dan mengapa mereka memilih untuk menghukum anak dengan pukulan.Berlin juga memilih beberapa pemerhati terlatih untuk melakukan lawatan di rumah responden terbabit bagi merekodkan cara interaksi antara ibu bapa dengan anak-anak yang berusia 1, 2 dan 3 tahun.

kesan-hukum-anak

Kira-kira satu pertiga ibu kepada anak berusia setahun memberitahu, dalam seminggu mereka pasti akan memukul anak mereka sekurang-kurangnya sekali kerana kesalahan kecil yang dilakukan anak tersebut.

Setelah data dikumpul, Berlin mendapat keputusan bahawa kanak-kanak berusia setahun pasti akan dipukul sebanyak 2.6 kali seminggu, manakala kanak-kanak berusia dua tahun pula tiga kali seminggu.

Kajian tersebut turut menunjukkan kanak-kanak yang dipukul seawal usia setahun menjadi semakin nakal pada usia dua tahun dan apabila menjelang usia tiga tahun mereka tidak menunjukkan perkembangan yang baik terhadap daya pemikiran mereka.

Berlin dan rakan-rakan penyelidiknya juga melihat kepada impak hukuman seperti menengking, menjerit atau membebel dengan bahasa yang kurang sopan terhadap anak-anak.

Dan hasil kajian menunjukkan hukuman ‘secara lisan’ itu tidak bersangkut paut dengan impak negatif jika ibu tersebut sering memberikan perhatian, kasih sayang dan sokongan kepada anak-anak mereka.

bacalah-anakku

Kajian terdahulu juga melaporkan tabiat memukul anak sering berlaku kepada keluarga berpendapatan rendah.

Kajian tersebut turut menunjukkan bahawa ibu-ibu yang mengadu mereka memiliki anak-anak yang amat cerewet akan terus menghukum anak dengan pukulan sejak anak berusia setahun hinggalah tiga tahun. Tetapi apabila anak yang berusia dua tahun bertindak agresif, si ibu lazimnya mula kurang memukul anak tersebut.

“Mungkin anak-anak yang berusia dua tahun sudah menjadi semakin agresif jadi ibu semakin sukar mengawal sekali gus mereka kurang memukul anak tersebut, tapi itu bukanlah fakta yang kami temui sebenarnya.

“Adat memukul anak ketika mereka buat salah memang telah lama dilakukan oleh generasi terdahulu, tetapi keadaan tersebut semakin berkurangan seiring perubahan zaman.

“Begitu pun memang masih wujud golongan yang mempercayai bahawa pukulan adalah cara yang terbaik mendidik anak kerana mereka juga melalui fasa yang sama ketika kecil, maka sebab itulah tiada salahnya mereka meneruskan tradisi tersebut,” ujar Berlin.

Sering dipukul akan menjadi pemukul

Sementara itu, Professor Madya di Jabatan Pembangunan Manusia dan Sains Keluarga di Universiti Texas di Austin, Elizabeth T. Gershoff, berkata, kajian menunjukkan tubuh kanak-kanak yang sedang membesar memang tidak sesuai menerima hukuman pukulan.

sering-marah-anak

“Boleh dikatakan semua kajian berkaitan amalan memukul anak kecil memberikan impak negatif terhadap tumbesaran anak-anak tersebut, ia hanya membuatkan anak-anak tersebut berhadapan dengan masalah kepada kesihatan mental mereka,” jelas beliau.

Tambah Gershoff, lebih kerap anak kecil itu dipukul semakin berisiko untuk didera oleh ibu bapa.

“Saya tidak mengatakan setiap ibu bapa yang memukul anak-anak itu mendera namun risikonya tetap ada,” ujar Gershoff.

Kanak-kanak secara semula jadinya akan belajar menerusi apa yang mereka alami dan lihat pada persekitaran, jadi mereka juga akan membesar menjadi seorang yang pembengis – HealthDay News.

Sumber: Utusan Malaysia

Tahu tak, menurut Ustaz Don, asap rokok adalah punca kenapa anak atau keturunan kita tidak mengikut apa yang kita harapkan. Jauhilah rokok seperti seorang ayah dalam video ni.

 

Cara Elakkan Bayi dari Tersedak Susu

Salam ibu- ibu semua.. Semoga dirahmati Allah semuanya.

Berikutan daripada artikel punca bayi tersedak susu yang telah dibaca hampir 3000 orang dari serata negara, hari ini Ibu nak kongsikan pula cara- cara atau tips untuk mengelakkan anak kita daripada menjadi mangsa kematian akibat tersedak susu ini.

Daripada artikel itu dapat dirumuskan bahawa sebab-sebab bayi tersedak susu ialah:

  1. Apabila seorang bayi tertidur semasa sedang menghisap botol susu, susu itu akan terus mengalir membuatkan bayi tersedak dan susu akan terus masuk ke saluran pernafasan dan paru-paru mereka.
  2. Injap paru- paru anak yang masih kecil.
  3. Tabiat ibu bapa meletakkan bantal atau kain untuk menyokong botol susu dan meninggalkan bayi keseorangan.
  4. Kedudukan bayi semasa minum susu yang salah.

Ketahui tips untuk mengemukkan anak yang kurus kering.

Cara memberi minum susu kepada bayi yang betul

  1. Ketika menyusu tidak kira susu botol atau susu badan, pastikan kedudukan kepala bayi lebih tinggi daripada dada dan perutnya.
  2. Botol susu pula mesti dipegang dalam kedudukan tidak lebih 45 hingga 60 darjah supaya air susu tidak tersekat pada tekak dan menyebabkan bayi lemas.
  3. Pastikan juga lubang puting botol tidak terlalu besar bagi mengelakkan angin masuk ke dalam perut bayi.
  4. Sekiranya menyusu badan, pastikan kawasan puting masuk sepenuhnya ke dalam mulut bayi.
  5. Elakkan memberi susu dengan meletakkan bayi di atas lantai, sebaiknya pangku bayi seperti mana teknik menyusu badan.
  6. Selepas menyusu, sendawakan bayi untuk mengeluarkan angin dan mengelak bayi muntah ketika tidur.

tips sendawakan bayi dengan betul

Rawat anak sendiri jika anak tersedak susu

Jika anak tersedak susu, ibu- ibu semua jangan panik. Tenangkan diri dan boleh cuba perkongsian untuk merawat bayi yang tersedak susu daripada harian metro di bawah:

bayi tersedak susu

1. Tiarapkan bayi kemudian seperti position di dalam gambar, tepuk belakang badan beberapa kali sehingga susu atau bahan makanan yang menyekat saluran pernafasannya keluar.

bahaya tersedak susu

2. Sekiranya susu atau ada benda lain di dalam mulut bayi tidak keluar, dalam keadaan duduk menghadap kehadapan tekan bahagian dada dengan menggunakan hujung genggaman tangan secara perlahan.

panduan sendawakan bayi

3. Selain menekan bahagian perut bayi boleh dibaringkan. Kemudian tekan dan picit bahagian dada beberapa kali menggunakan kedua-dua ibu jari sehingga bayi dapat bernafas semula.
Dengan panduan dan cara rawatan ini, moga ianya bermanfaat untuk kita kongsikan bersama dengan orang- orang yang kita sayang terutamanya ibu bapa yang baru. Yang paling penting jangan terleka, badan kena sihat untuk menjaga anak yang masih kecil dan jangan panik jika terjadinya kes anak tersedak susu.

Suplemen Untuk Anak

Suplemen untuk kehamilan demi tumbesaran anak dan perkembangan otak anak dari dalam kandungan lagi sangatlah penting untuk diambil oleh ibu mengandung. Begitu juga ketika penyususan. Ibu- ibu menyusu juga perlu mengambil suplemen dan vitamin semasa meyusus demi menyalurkan zat yang terbaik kepada anak melalui susu ibu.

Namun apabila aank sudah bercerai susu badan, apa pula suplemen yang harus kia berikan pada anak supaya makanan- makanan ini dapat meransang tumbesaran, menguatkan imun anak dan meransang pembentukaan minda yang pintar dan cerdik? Makanan yang diberikan juga harus seimbang mengikut piramid makanan.

1. Makanan sunnah sebagai jajan

jajan-untuk-minda

Ibu menyediakan 1 bekas besar jajan yang mengandungi kismis, badam, kekacang, kurma, buah tin dan tempe kering buat anak Ibu yang berusia 3thn dan 1 thn. Tidak dinafikan tok dan opah mereka suka memberikan anak Ibu aiskrim dan gula- gula, namun setakat itu sajalah. Di rumah merekan tidak dibenarkan menyentuh makanan ringan lain atau gula- gula.

2. Multivitamin

multivitamin-anak-sembelit
Kredit: ibumadeeha.com

Bagi Ibu multivitamin adalah sangat penting unuk menyeimbangkan zat yang anak perolehi daripada pemakanan sehariannya. Kadang- kadang anak Ibu hanya berselera makan nasi berlaukkan kicap dan ayam. Sayur ditolak mentah- mentah kecuali lobak merah dan bayam. Jadi pemberian multivitamin membantu Ibu melengkapkan nutrisi anak dengan cara yang mudah.

Segelas susu dicampur dengan sesudu mel shakes adalah sarapan pagi anak- anak Ibu. Ianya juga membantu anak ke tandas dengan mudah tanpa sembelit kerana diperkayakan dengan prebiotik semulajadi iaitu al manna atau acacia gum.

3. Minyak ikan

minyak ikan terbaik
kredit: aishahnin.com

Minyak ikan adalah sangat penting untuk minda anak. Kenapa perlu diberi seawal usia anak- anak 0 hingga 4 tahun? Kerana otak anak semasa fasa ini macam span. Otak seperti span ini menyerap semua input yang anak terima, samada melalui percakapan, permainan serta pemakanan. Jika anda terlepas fasa ini untuk memberikan makanan yang terbaik untuk anak, anda akan merasa sedikit sukar untuk mengajar anak sendiri bila anak sudah mula belajar dan ke sekolah.

4. Vitamin C

vitamin-bagi-anak-imun-kuat

Dari kecil lagi jika anak pergi ke klinik untuk merawat demam pastinya doktor akan mencandangkan atau membekalkan vitamin C untuk anak. Sebab apa? Ini kerana vitamin c tidak mampu dihasilkan oleh tubuh secara semulajadi.

Anak perlu mengambil sumber vitamin c ini daripada luar seperti buah- buahan segar dan sayuran. Namun inilah yang susah hendak diberi pada anak. Jadi sebiji vitamin c 100mg setiap hari adalah keperluan untuk memastikan imun anak sentiasa kuat.

Hubungi saya selaku SID anda. Anda akan mendapat komitmen eksklusif dari saya sebelum dan selepas penggunaan ESP Shaklee ini.

Puan Aminah Hussain

SMS@whatapps : 0175082443

email : ibudoakan99@gmail.com

COD : perlis, jitra, changlun, uum

Makan Banyak Pun Tak Gemuk

Salam semua kepada pembaca yang sudi singgah di blog Ibu ni.

Biasa tak ibubapa semua dengar ungkapan seperti dalam tajuk di atas? Kita sebenarnya risau sangat apabila anak kita makan banyak tapi tak juga gemuk- gemuk kan? Lagi pula bila sesi timbang dilakukan, BMI anak duk bawah garisan kuning kerana tidak cukup berat.

Lagi tambah menyesakkan nafas apabila orang tidak putus- putus menegur. Eh, kurusnya anak, tidak makan nasi ke? Dalam hati ibu- ibu sekalian mesti nak je jawab “biarlah kurus pun asal sihat walafiat” kan? Dan ianya betul, kurus takpe asalkan sihat sejahtera.

Apa penyebab anak kurus ye?

1. Metabolisma anak sangat tinggi.

Asal ada makanan yang masuk dalam perut mesti nak membuang. Kadang-kadang sehari anak boleh membuang sampai 3-4 kali. Ibubapa semua tidak perlu risau kerana membuang setiap hari bagus untuk cuci usus dan perut anak. Anak pun tiada kembung perut atau mengalami maslah sembelit jika kerap membuang.

2. Keturunan kurus

tip-naikkan-berat-anak

Ini terjadi pada anak Ibu sendiri. Kami suami isteri memang kurus keding, jadi berjangkit pada anak. Iman dan ikhwan masing- masing dilahirkan seberat 2.8kg dan sampai sekarang berat anak- anak kami ringan je walaupun mereka nampak gemuk. Tapi masih lagi normal kerana setiap bulan ada kenaikan walaupun hanya 200gram.

3. Kurang makan atau memilih makanan

Kadang- kadang apa yang anak masukkan dalam mulutnya kurang khasiatnya. Apatah lagi jika anak terlalu memilih makanan atau suka yang manis- manis sahaja.  Tiada protin dalam hidangan menyebabkan tiada otot kekal terjadi. Jadi pemakanan perlu mengikut piramid makanan.

Tip Makanan Untuk Anak Kurus

1. Pastikan anak diberi pelbagai makanan mengikut saranan Piramid Pemakanan Malaysia. Jangan beri anak makan makanan yang rendah lemak.

2. Makanan tinggi kalori sangat sesuai untuk meningkatkan berat badan ke tahap yang normal.Beri anak makanan sekurang-kurangnya 5 hingga 6 kali sehari.

3. Bekalkan anak snek sihat seperti biskut lemak, buah-buahan kering, sandwic dan kekacang setiap kali dia ke sekolah. Rehatkan anak anda daripada sebarang aktiviti sekurang-kurangnya 15 minit sebelum waktu makan.

4. Elakkan memberi anak anda makanan yang tinggi kandungan gulanya seperti makanan ringan dan minuman berkarbonat.

Nampak senang kan? Tetapi hanya ibu- ibu yang menjaga anak sahaja tahu bagaimana susahnya nak bagi makanan berkhasiat pada anak, apatah lagi jika anak seorang yang memilih makanan. Penyelesaiannya ada dalam video diatas. Rasa macam nak buat kuiz pulak untuk pembaca ibudoakan semua. Nanti 1 disember Ibu akan mengumumkan soalan kuiz berdasarkan video tersebut. Tunggu ya!! Ada hadiah menanti untuk anak- anak syurga mu.

Adam Anak Pramatang

adam-4-tahun

Comel ke tidak Muhammad Adam Bin Pazil ni? Comel kan. Sekarang Adam sudah mencapai usia 4 tahun. Hari ini adalah hari lahir Adam yang ke 4 tahun. Adam ini sebenarnya anak saudara Ibu. Teman sepermainan Iman dan Ikhwan. Dulu kami tinggal satu rumah, tetapi mulai bulan lepas Adam sudah tinggal dirumah sendiri bersama ibu dan bapanya.

 

Anak Tidak Cukup Bulan

Menyingkap kelahiran Adam pada 4 tahun yang lepas, Adam dilahirkan premature atau tidak cukup bulan dengan hanya mempunyai berat sebanyak 1.6kg. Masa tu Ibu sedang mengandungkan Iman. 27/11/11, pada jam 1 pagi mama Adam mengejutkan Ibu dan memberitahu air ketuban telah pecah. Kami semua cemas kerana usia kandungan baru memasuki 31 minggu.

Walaupun mama Adam telah melahirkan anak pertama 14 tahun yang lepas, Mama Adam tetap juga cemas kerana ini adalah pengalaman yang pertama berhadapan dengan air ketuban pecah. Mama Adam di bawa ke hospital kira- kira 20minit perjalanan. Kami semua sambung tidur la sambil doakan mama  Adam dan Adam selamat…huhu

Esoknya, mama Adam beritahu dia yang masih belum melahirkan kerana doktor bagi ubat penahan kelahiran. (Ada ke ubat camtu?). Namun Adam dilahirkan juga setelah 2 hari mama Adam di hospital. Seperti biasa bayi tidak cukup bulan akan ditahan di incubator, atau orang kampung panggil  balang bayi.

Anda juga mungkin boleh melihat pengalaman Ibu Daya yang melahirkan anak pramatang ini:

Susu Ibu Kurang

Sepanjang 23 hari itu, mama Adam berulang alik hampir setiap hari ke hospital kerana doktor pesan bayi prem perlu diberi susu ibu. Susu mama Adam masih belum ada lagi kerana usia kandungan baru memasuki 31 minggu. Kerana inilah mama Adam mengalami tekanan yang teruk. Sakit melahirkan masih terasa, anak juga masih belum di belai, sakit untuk mengepam susu pula yang datang.

Ibu hanya mampu memenangkan perasaan mama Adam, bantunya berpantang dengan baik dan sekali sekala membuat researh bagaimana untuk memperbanyakkan susu badan. Kalau lah masa itu dah kenal produk menyusu yang berlambak kat pasaran kan? Namun Allah Maha Berkuasa. Walaupun tertekan, mama Adam masih mampu menghantar stok susu ibu pada Adam walaupun kuantitinya sedikit.

makanan-anak-kurang-matang

Cukup  23 hari Adam di hospital, akhirnya Adam di bawa balik ke rumah. Ya Allah, pertama kali melihat Adam, Ibu tidak berani untuk memegangnya. Sangat kecil, sebesar tapak tangan sahaja. Namun Adam bayi yang kuat. Inilah Adam sekarang, sihat dan kuat walaupun badannya kecil sahaja.

Jadi pada para ibu yang mempunyai anak premature di luar sana, jangan risau kerana anak prem juga mampu membesar seperti anak- anak yang lain juga. Positifkan minda dan sediakan makanan yang baik- baik untuk anak prem seperti madu, kurma, multivitamin, minyak ikan dan susu ibu.

Untuk suplemen kesihatan anak anda boleh klik sini.

0
Your Cart