Tag Archives balm

Ingatkan anak kena sawan, tapi bukan sawan

Ummi nak tanya pernah tak anak mommy menangis sehingga pengsan? Menjadi kejang sementara? Biru? atau tiba-tiba terdiam? Inilah fasa yang ummi lalui dengan anak kedua ummi yang mempunyai Breath Holding Spells.

Apa itu Breath Holding Spells?

Menurut Dr. Sarah Roddy, Profesor dari Sekolah Perubatan Universiti Loma Linda dari California, ia boleh berlaku pada kira-kira 4 ke 5% kanak-kanak di seluruh dunia.Sebelum ummi terang apa itu Breath Holding Spells ni, ummi ceritakan dulu macam mana kami suami isteri perasan yang anak perempuan kami ni ada Breath Holding Spells.

Ummi ingat kali pertama Widyan Mayamin jadi adalah pada tahun lepas sekitar bulan Mac 2017. Ummi kurang ingat. Dia tengah main dan kemudian mainan dari tangannya diambil oleh abangnya dan tak semena mena dia menangis dan menjerit jerit melepaskan geram, tuuppppp… dia terus collapse seperti kekejangan.

Ummi? Allah… terus panik dan ummi menjerit macam orang gila. Walid yang sedang membaca Quran pada waktu ini terus berhenti dan pergi angkat Widyan Mayamin sambil menepuk2 muka dia yang mata dah ke atas. Dan Wallahi memang biru muka dia! Dan dia terus pejamkan mata dia dan ummi memang ingat anak ummi dah mati. Allah dan walid masih berusaha menyedarkan Widyan Mayamin sambil walid laung Allahuakbar sebab memang dia mengeras (Ok…ummi typing this with tear dah..huhu) …dan akhirnya dia sedar sambil matanya memandang walid dan ummi. Terpinga-pinga keadaannya.

Terus ummi ambil dia dari walid, dukung dan ummi ketuk dinding ketuk tingkap… nak rangsang dia sambil ummi sebut juga dinding warna putih.. TV warna hitam.

Syukur! Waktu kejadian ni walid ada. Sebab kelemahan ummi adalah ummi cepat panik.

Walid dan ummi plan untuk bawa Widyan Mayamin jumpa specialist sebab risau if ada something yang berkaitan otak dia ke yang buat dia jadi macamtu. Tapi waktu ni ujiannya pula ialah alahan ummi pregnant Uzma Hunaynah adalah sangat teruk. Jadi asyik bertangguh. Jangan contohi ummi na. Sepatutnya bawa terus jumpa Dr taw.

Dalam bulan Julai 2017, Nidhal Mudrik warded sebab chicken pox di hospital dan sekali lagi Widyan Mayamin jadi macam tu tapi kalini di hospital. Dia geram tak dapat ikut ummi bawa abang dia nak pergi fisio. Dia mengamuk dan apa lagi. Biru dan nak collapse. Walid terus baringkan dia… (Rupanya walid ada baca dah di web pasal Breath Holding Spells.)

Ummi? Macam biasalah. Menjerit dan berlari keluar dari bilik Nidhal Mudrik warded tu sambil jerit NURSE NURSE!!!!!!! Ya Allah, semua nurse lari ke bilik Nidhal sebab ingatkan Nidhal Mudrik rupanya Widyan Mayamin! Siap ada nurse bawa apa tah macam bantuan oksigen kot. Sama macam haritu, tanpa bantuan oksigen tu pun Widyan Mayamin dah sedar sendiri.

Dan paedtrician yang cek Nidhal Mudrik terus cek Widyan Mayamin sekali dan di sinilah ummi tahu yang anak dara ummi ni ada BREATH HOLDING SPELLS. Senyum je Paed tu tengok ummi jenis cepat gelabah!

Dia pesan pada ummi first you perlu buat bila anak jadi macam ni adalah YOU MESTI RELAX DAN TENANG! Malu betul ummi time ni. Hahaha. Ya Allah, sejenis cepat gelabah ummi ni. Panik apatah lagi.

Sekarang, Widyan Mayamin masih lagi jadi tapi tak kerap. Bertabahlah walid dan ummi sehingga usianya 7 tahun sebab kata doktor breath holding spell akan baik dengan sendirinya sekitar usia 6-7 tahun.

Terdapat dua jenis breath holding spell bergantung kepada perubahan warna kanak-kanak. Episod cyanosis(biru) tercetus apabila kanak-kanak itu marah atau kecewa. Biasanya kanak-kanak akan menangis kuat selama kurang dari 15 saat, kemudian menjadi senyap, berhenti bernafas dan dengan pantas muka bertukar menjadi biru. Kebiasaannya mereka akan menjadi lembik dan pengsan.

Kadang-kadang badan mereka boleh mengeras seolah-olah mereka mendapat sawan. Tidak lama selepas itu mereka akan menarik nafas yang dalam, bernafas seperti biasa dan mula sedarkan diri namun mungkin akan kelihatan penat selepas episod breatholding spell tersebut.

Selain dari cyanosis (biru) kanak-kanak atau bayi boleh mendapat serangan pucat yang selalu tercetus oleh kesakitan atau ketakutan. Sebagai contoh seorang kanak-kanak berlari, tiba-tiba terjatuh dan kepala terhantuk. Ini boleh mencetus breath holding spell bukan kerana kecederaan di kepala tetapi lebih kepada sakit yang tidak dijangka dan berlaku secara tiba-tiba.

Kanak-kanak tersebut akan berteriak sekejap, betukar menjadi pucat seterusnya pengsan dan mungkin kelihatan sedikit kebiruan. Acap kali badan mengeras atau menggigil seolah-olah mendapat serangan sawan dan berlaku tidak sampai 1-2 minit. Selepas itu mereka akan sedarkan diri namun mungkin akan kelihatan letih dan tidur untuk beberapa jam. Episod ini dipanggil Reflex Anoxic Seizure di dalam bahasa perubatan.

Jika anak anda terkena Breath Holding Spells, apa yang anda perlu lakukan?

Sebaiknya jika kali pertama anak anda terkena, anda bawalah berjumpa dengan doktor untuk pastikan punca anak anda jadi begitu adalah disebabkan penyakit itu sendiri (Breath holding Spell) atau disebabkan epilepsi (sawan) atau jantung atau behavior anak itu sendiri (Kelakuan).

Bagi yang dah tahu apa punca anak, jika terjadi 4 langkah ini yang anda perlu lakukan :

• Pertama sekali sememangnya perlu bertenang! bertenang dan bertenang!
Panik memang hanya akan merumitkan lagi keadaan. Alhamdulillah lah Allah izin setiap kali jadi pada anak sehingga kini, walid ada. Ummi masih cuba untuk suruh diri ni bertenang.

• WAJIB baringkan dan mengerengkan anak di lantai/tilam.
Mengapa? Sebab ini dapat membantu mempercepatkan pengaliran darah ke kepala supaya anak ini akan segera sedar.

• BANTU SEDARKAN ANAK
Bantu dengan usap usap kepala anak. Gosok badan dia. Kita kena bantu dia sedar.

• Jika anak masih tak respon, buat CPR!
Proses ini berbeza di antara bayi dan kanak-kanak. Pastikan anda belajar tentang ilmu CPR bagi kedua-dua kumpulan ini. Masih belajar juga ummi ni walaupun walid pandai. Tapi risau jika Allah uji jadi time suami di tempat kerja.

Perkongsian ikhlas dari FB Hidayah Azir

Balm Trub Tasneem Naturel untuk kembung perut bayi dan anak

T-RUB produk tasneem naturel yang ketiga popular selepas CF-RUB dan Calm Time sepanjang setahun K.Amy menjual produk ini. Mungkin sebab mintak telon banyak di pasaran agaknya, jadi pilihan untuk pelanggan memilih T-RUB tu agak tipis.

Tapi yang sangat istimewanya T-RUB ni.. bukan minyak telon sebarang telon, banyak sangat kegunaannya dan antara BALM KEGEMARAN K.AMY.

Nak tahu sebab apa K.Amy sangat suka balm ini? Sebab K.Amy ada anak yang berumur 5 tahun namanya Ehsan yang ada picky eater , bila budak terlalu memilih makanan akan ada masalah penghadaman selain kerap muntah kerana perut mudah masuk angin.

Puncanya sebab terlalu memilih makanan dan tak suka makan. Bila terlewat sikit siapkan makanan dia, mulalah perut dia buat perangai. Cepat masuk angin dan sukar buang air besar. Sangat merisaukan kalau Ehsan mula berhari-hari tak buang air. Pada fikiran K.Amy, mungkin perut dia tak tahu nak buang apa dari badan dia, semua meresap jadi tenaga. Jadi, perut cepat lapar.

Dulu, sebelum jumpa T-rub, K.Amy memang tak buat apa-apa, Cuma peka pada masa makan Ehsan je. Bila dah jumpa T-rub, K.Amy pun cubalah sapu T-rub seperti yang disyorkan, tapi lain jadinya. Ehsan tidur nyenyak.

Eh, kenapa pula Ehsan tertidur? K.Amy terus search fungsi essential oil ni kat MR GOOGLE. Oh, ada lavender rupanya, salah satu perangsang mood relaks dan tidur. Okay, take noted. Mungkin balm ini sudah mula ‘bekerja’.
Sebaik sahaja Ehsan terjaga, Ehsan buang air besar dengan sangat banyak. Alhamdulillah…syukur.

Percaya atau tidak, sejak peristiwa ini, sehingga sekarang Ehsan dah tak muntah lagi dan bila sehari Ehsan mula tak buang air besar, cepat-cepat K.Amy sapu T-rub. Paling cepat selepas 30 minit Ehsan mesti membuang.

Selain Ehsan, K.Amy pun kerap menggunakan T-rub, berat pun dah turun, ia berkesan nak turunkan berat badan selain ia juga dapat mengeluarkan toksin dalam badan.
Menarik kan??

Pertama kali Ehsan guna balm trub tasneem

Jom K.Amy cerita sikit apa kandungan bahan semulajadi yang ada di dalam balm ini beserta fungsinya:

Junipers : mempunyai ciri-ciri anti bakteria dan anti kulat yang boleh mencegah jangkitan bakteria pada salur kencing selain membantu merangsang enzim pencernaan dan menyerap protein, lemak dan nutrient daripada makanan.

Tangerine : dapat membantu sistem perkumuhan dan penyingkiran toksin dalam badan selain ia membantu menyembuhkan luka jika ada di dalam perut.

Fennel: membantu mencegah dan melegakan kembung perut. Ia juga terkenal sebagai antimaspodic yang dapat mengurangkan kesakitan gastrik, senak perut, loya dan sendawa.

Patchoulli : berkesan bagi mengurangkan keradangan dan kemurungan. Ia juga bersifat antiseptik yang menghalang jangkitan pada luka.

Ginger: antara yang biasa kita dengar dan arif dapat membantu buang angin dalam perut. Ia juga bertindak membuang toksin dalam badan.

Lemongrass : ia membantu menurunkan suhu badan yang tinggi, mengekalkan fungsi sistem penghadaman dan meningkatkan pembuangan air kecil.

Lavender: ia dapat memperlahankan aktiviti sistem saraf, memberi rasa relaks dan meningkatkan mood selain dapat meningkatkan kualiti tidur serta mood yang lebih stabil.

Wildmill : ia dapat membantu mengendurkan otot usus, membuang angin dan membantu masalah penghadaman.

Kebaikan T-rub pada bayi pula:

  • Ia membantu melegakan kembung perut bayi
  • Menyelesaikan masalah sembelit.
  • Mengurangkan kuning bayi sekiranya jaundice.
  • Melegakan Cirit-birit dan muntah-muntah.
  • Cara sapuan bagi pengguna T-rub adalah dengan melakukan sapuan berbentuk “I LOVE U” iaitu meletakkan kedua ibu hari pada pusat bayi dan menggerakkan jari-jari lain dengan membuat bentuk LOVE. Kemudian, sapu di kedua telapak kaki.
  • Selain T-rub, kesemua balm keluaran Tasneem Naturel sememangnya menjadi pilihan K.Amy sebagai persediaan waktu perlu.

Keistimewaan Balm keluaran Tasneem Naturel pula ialah:

  • Setiap Essential Oil yang terdapat pada balm mempunyai Material Safety Data Sheet (MSDS)
  • Beeswax
  • Shea Butter
  • Minyak Kelapa Dara

Sekitar Klang, Selangor yang berdekatan dengan Kg Delek boleh hubungi saya 0136843692 (Maryam)

Senarai Stokis dan Agen Tasneemnaturel

SENARAI STOKIS DAN AGENT BALM TASNEEMNATUREL

 PERAK

Zainurulazwa 0172562030 (taiping,perak)

Fazliana sabeli 0194184356 (parit buntar,perak)

Mimi Amira 01126575527 (teluk intan, perak)

Nailatun Sakirah Ahmad 01126337236 (Kg.Gajah, Perak)

Nor Azean Bt Abdul Aziz (kamunting perak) 0175411691

Zawahariana zakaria 0125465148 (Manjung Perak)

nurul aimah bt ahmad zawawi 0193447901 (kuala kangsar, perak)

noorlaili nordin 0195970092 (Taiping, Kamunting)

Nur Adha Mansor 019-7987970 Sri Manjung,Perak

Aniz 0125144413 Kuala Kangsar, Chemor, sg siput

Mia Sowi 0179845321 Simpang Pulai, Ipoh, Perak
Nurul Husna Saadan, 0134004597, Ipoh, Perak
Alin 0174503034 (Batu Kurau, Kamunting, Taiping)

SELANGOR

Noorhayati Zakaria 0122825665 Bandar Tasik Puteri,Rawang

Nadia Sulaiman 0163882681  batu caves, sentul, jalan ipoh, kepong/jinjang, gombak, wangsa maju

Iffa Azwan 0122965320 (Ampang/Bangunan Public Bank)

Aishah Ali 019 2669057 Saujana utama, hill park, pristana, kg merbau sempak

Nuriryanie Yanie 0193103836 Bandar tasik puteri, Rawang

Huda Seksyen 23/17/Plaza Alam Sentral Shah Alam

Liza Manaf 0136691123 Cheras/Kajang

Hasnani 60174307658 kapar, meru

Noraini 011 1006 3027 Sg Buloh

Siti Farhana Mohd Said 0123779429 (Subang Jaya, Selangor)

Azizan Binti Mohd Zan 013-2223059 Gombak, Selangor

solehah +60126441694 (sri kembangan, selangor)

NUR SAKINAH SAFFIAN 0133248187 Cheras, Kajang

Ida 01129081984 Jalan Kebun shah Alam

Tengku noruakmal 0139940495 Jalan kebun,kota kemuning,bandar putera 2 klang

Wan Noormaziah, 011-32695137, Shah Alam, Selangor

norsyahida ahmad 0139227571, sepang & nilai
Suhada 0196192329 Meru & Setia Alam
Najmina Isa Meen 0193739600 Puncak Alam, Saujana Utama, Sungai Buloh
Intan Syafinaz 0122493268 Meru, Alam Budiman, Klang & Shah Alam Seksyen 14
siti zafirah maas 0172881505 sungai besar selangor
Nur Hidayah 017 5610668 Selayang, Selangor
Siti zubaidah yusoff 0193009452 Subang bestari, shah alam
 Noor Alina 0176769603 Pekan Meru, Klang
siti ainatul  0132960396 kajang utama, s13/s14 , petaling jaya
Nurhidayani Yasin  0197688861 malur,jusco maluri.tesco ampang.galaxy ampang,hospital ampang
Rosmawati 0126789787 (shah alam & damansara)
NUR KHALILAH RASYIDAH 019 4737645 BANDAR TASIK PUTERI RAWANG
Noraida Mansor Salak Tinggi, Sepang, Nilai 019-2159927
Nurul Ain 013-6068606 Bandar Putera 2 , Bukit tinggi Klang, Jalan Kebun.
Shuhada 0187818483 (Jalan Kebun, Kota Kemuning & Shah Alam)
Eina Tholhah 0124506731  Shah Alam, Banting, Teluk panglima Garang
Nur shareena 0184631955 Bangi,jalan reko
Fazliana Parlan 019-6156233 Puncak Alam, Shah Alam
 Anis Serenity 0133655071 Menara TM / Shah Alam / Kota Damansara

TERENGGANU

Athirah 013-6044095 Kuala terengganu, marang

tengku norujuliana binti tengku jaafar 0196081224 bukit payong, kuala terengganu

Rozita binti salleh  01116120491 Marang,terengganu

Amira Nadzirah 0174031798 Kijal, Teluk Kalong, Chukai, Kemaman, Terengganu

Yuhaniz 0179284125 Kerteh,paka,kemasik , chukai

Emi sekitar setiu, Langkap 0179172941

Nor’Ain Solehah Ismail 0109093007 Kuala terengganu

HAZWANI NURI HUDA 0199342909 KUALA TERENGGANU,KUALA NERUS

MELAKA

Sara 012-616 3455  klebang, tangga batu melaka

Norlela 0133582753 Bemban Jasin, Melaka

Aishah 013-6364062 Uitm Lendu, Alor gajah,Masjid Tanah

 

KUALA LUMPUR

Wan shazwani 0148398302 bangsar,jalan Klang Lama,menara TM,pantai Dalam,Shangri-la KL

Norazni binti abu samah 0176935633 seri kembangan dan serdang

Norazlin 0188741723 (putra heights)

Firzalaila Syarina 0129142767 (Seri Kembangan)

noraini zakaria 0194482314 (kepong,KL)

Syuhaidah 0173453305 (Sg Besi,KL)

Nadya Azhar 0134313378 Bukit Jalil, Puncak Jalil, Sri Kembangan, Sri Petaling,

 

PERLIS

Norshiela 012-560 7861 Beseri

Aminah 0175082443 Padang besar

Zuriha  kangar  019-478 9795

Hishafiqah Che Ishak  0125376802  mata ayer , beseri, kangar ,arau

KEDAH

Nurul huda 0125319076 jitra

Wardah bt Abdul Rahman 0125296690 Sungai Petani

syazwani 0 19-440 6265 (alor setar)

Muslihah 0 13-983 8769 (sg.petani,kedah)

yana 0192809173(Baling,kedah,)

Azreen Ghafar 0165205772 Alor Setar, Kedah

Yana Yahya 0192809173 (Daerah Baling, Kedah)

JOHOR

Anija Hasem 0177310810  Kluang

Sufiah rahmat 013-7216304 skudai, pekan nenas & kawasan sekitar

Yatie 0187627110 gelang patah.

Nurul Aini Mohamed Isa 0134864965 sekitar Larkin,kempas

nor izzati mahamad basar 013 33 22 141 (ulu tiram, johor)

Nur Izzati binti Mohamad Junaidi 0133135890 (kota tinggi)

Atikah Shafii 0136578732 Pasir Gudang, Masai, Johor Jaya

Maizanun bt Mustafa 0197481270 (segamat,johor)

Fiza Shukeree 0143302454 Batu Pahat,Johor

Aimi bte laili 0163281702 Mersing, Johor

Nor izzati 013 3322141 Ulu tiram,johor

Aimi Kluang, Johor 0122274537

Rabiatuadawiyah 019-7171093 Pusat Bandar Johor Bahru

NEGERI SEMBILAN

Nur Atikah bt Abdul Halim 0139985618 (senawang)

Aiman Shafiqa 013-3102390 (Seremban)

Sharifah Mahfuzah 0132478987 Taman Tuanku Jaafar, Seremban, NS

Aziah 0192349207 Seremban, Sikamat & Paroi.

Lynn Jamal 0127163342 sendayan, seremban 2
Husafira 60102989282 Seremban 2 & Sendayan, Negeri Sembilan
Norfaiza Besar 60122202394 Senawang Negeri Sembilan
Noraida Mansor Salak Tinggi, Sepang, Nilai 019-2159927
Madiha 0123940200 Labu, Gadong, Sendayan (N9)

Zuliza Yusoff 0193609310 Seremban,HTJS,Seremban2,Sendayan

PAHANG

siti munawarah zakaria 01121994391 (temerloh, pahang)

Syairah Atiqah Md jani sekitar Kuantan 0169234810

Noor faridah mohamad ida,01129530766,jerantut pahang

SABAH

Saidah Nafisah Binti Khairuddin 0195960387 (sandakan, sabah)

Amyee Rozana Binti Puteh SinSipitang, Sabah 012-8219688

Zen 0198235410 Kota Kinabalu & Kudat.

Saidah Nafisah 0195960387 Beluran,Sandakan

Zue 0122622970(sook,keningau,tambunan,tenom,nabawan)

 

 

SARAWAK

Apheeza 0192898287 sipitang, sabah

Aisyah Zamani 0137786312 (Miri, Sarawak/Senai, Johor)

Laeeba Haslan Miri, Sarawak 0198645144

Nur Amalina Lundu / sematan 0109250354

Nancy Dorhat 013-8125120 COD area mukah/dalat/oya

Lady Vivianey 013-8104357 Kuching/Batu kawa/kota belud

Noradilah – 0134168795 – Kudat, Kota Marudu, Pitas, Paitan Sabah

Hidayah, 0134540247 (kudat, kota marudu sabah)

Dyg.Hazimah 0168502068 Kota samarahan Sarawak/Petra Jaya

LABUAN

Rika Oktavia  0134662781 (Labuan)

Nadzirah Nadzir 0134214178 Labuan

PENANG

NOOR FAZILAH BINTI ISMAIL 0176352499 penang

Sakinah Hamid, USM Penang 0194715407

Madihah 0125421093 Balik Pulau

Hidayah Mansor, 0176187657 Sungai Dua Butterworth, Penang

Madihah 0125421093 Balik Pulau

KELANTAN

Farah 013-9625132 Kota Bharu & sekitar, Kelantan

Elly Zaily Hazmiera 0189574042 Sekitar kb,kubang kerian,kok lanas

Wan Haiera wan Nor 012-9754487 Kota Bharu dan Pasir Puteh

Nur ‘Atikah 0134033694 Ketereh, Kok Lanas, Melor

BRUNEI

Laeeba Haslan Brunei 8291629

 

0
Your Cart