Tag Archives makanan ibu menyusu

Kalau berpuasa adakah susu badan akan kering?

Assalammualaikum WBT semua ibu- ibu yang dirahmati Allah.

Bulan ramadhan, bulan yang mulia. Bulan yang di tunggu- tunggu oleh semua umat islam seluruh dunia kerana rahmat bulan ramadhan tiada pada bulan- bulan lain. Sudah separuh bulan kita berpuasa, bagi ibu yang menyusu seperti saya, adakah anda bersedia untuk berjuang 15 hari terakhir ramadhan ini? Mari kita meminjam semangat para mujahidin perang badar ini.

Semangat juang

Mujahideen fight for islam, Allah, Allah

Mujahideen fight for Islam, Allah, Allah

In the first battle of Al Badar

Muhajirin and Al Ansar

Only three hundred and thirteen men

With angel that Allah sent

In the fasting month of ramadhan

Thirst and hunger gave them power

They all fought hard for victory or become syuhada’

‘ish ‘azizan mut syahidan

saf by saf by saf by saf by saf..

Hanya dengan 330 orang tentera islam berjaya di dalam perang badar dan ianya berlaku pada bulan ramadhan iaitu ketika seluruh tentera islam ini sedang berpuasa. Apa kaitan tentera dan ibu menyusu? Allahuakbar, kita ibu menyusu juga pejuang, pejuang demi memastikan amanah Allah mendapatkan yang terbaik iaitu susu ibunya sendiri. Mari kita meminjam semangat dan tekad yang ada pada semua mujahedeen perang badar, dan kita berjaya memenangi ‘perang’ dengan diri sendiri demi memastikan anak dapat menyusu sehingga 2 tahun atau lebih.

breast-feeding

Susu badan tidak akan menjadi kering selagi ada ‘demand’ daripada anak. Anak menangis nak meyusu, itulah demandnya, dan Allah telah memberikan satu hormon yang hanya ada pada ibu menyusu iaitu prolaktin akan dirembeskan daripada otak, dan hormon inilah yang menyahut demand anak tadi dan akan memberitahu badan supaya keluarkan banyak susu untuk supply pada bayi tadi. Hormon ini juga di panggl hormon keibuan. Jadi tolong jangan dikacau hormon prolaktin ni.

Bagaimana hormon menyusu terjejas?

1. Stress

2. Badan keletihan

3. Tidak cukup air

4. Kekurangan nutrien dalam badan

5. Pemakanan tidak seimbang

6. Diet untuk kurus

7. Jamu atau ubat

Jadi sepanjang bulan ramadhan ini, elakkan ‘mengacau’ hormon prolaktin ini. Pastikan air sentiasa cukup dan pastikan juga anda mendapat makanan lebih protin semasa berbuka dan bersahur. Elakkan juga trafik jam dan pastikan juga anda mempunyai tidur yang cukup dan berkualiti. Minum air 8 gelas sehari serta suplemen tambahan untuk ibu menyusu jangan pula dilupakan. Nak lagi tips hebat? jom dengar kata mama salwa ni.

Banyak tips daripada mama salwa kan? Cubalah, mana tahu ia adalah milk booster anda. Setiap orang milk boosternya adalah tidak sama, ada yang hanya meminum kopi air susu dah melimpah ruah, mungkin anda boleh baca milk booster semulajadi ini untuk mencari apa milk booster anda.

Sila hubungi Ibu ye untuk milk booster yang digunakan oleh mama salwa. 

Puan Aminah Hussain

SMS@whatapps : 0175082443 

email : ibudoakan99@gmail.com

COD : perlis, jitra, changlun, uum

Tanda Hb Rendah

Adakah hb anda rendah?

Adakah anda terlalu letih dalam kehidupan seharian? Mulai bangun daripada tidur rasa letih yang amat sehingga rasa tidak mahu pergi bekerja. Waktu makan, solat dan riadah juga terganggu dek kerana selalu berasa letih. Jika anda menjawab ya pada situasi di atas, sah, anda mengalami tanda hb rendah.

cara-naikan-hb

Hb rendah akan mengakibatkan keletihan yang amat teruk. Keletihan ini berlaku kerana badan tidak mempunyai set darah merah untuk membawa oksigen ke dalam badan. Sel darah merah atau yang kita panggil hb ini adalah protin yang kaya dengan zat besi yang bertugas membantu sel- sel darah merah membawa oksigen daripada paru- paru kepada setiap sel tisu badan.

Jika anda mengalami hb rendah, maka anda akan selalu merasai situasi dibawah:

1. Tiba- tiba rasa tidak boleh bernafas.

2. Pening yang teruk hingga merasakan seolah dunia sedang berpusing

3. Sakit kepala yang teruk, sehingga tahap tidak boleh bangun dari pembaringan

4. Kaki dan tangan sentiasa berada dalam keadaan sejuk

5. Berasa sakit dibahagian dada

6.Selalu rasa gelap atau ingin pitam apabila bangun daripada pembaringan atau bangun daripada tempat duduk.

Apabila oksigen tidak cukup, maka jantung kita perlu bekerja lebih keras untuk membawa oksigen ke seluruh badan, dan inilah penyebab kepada hati selalu berdebar- debar dan ianya boleh membawa kepada penyakit lain jika tidak dirawat.

banner-naikkan-hb-1

Cara merawat dan menghilangkan gastrik ketika hamil

Gastrik kronik SEPULUH tahun tiba- tiba sembuh?

Gastrik memang satu lagi masalah orang zaman sekarang. Ada yang terkena gastrik sebab sengaja tidak makan. Alasan utama ialah nak kurus punya pasal dan ada jugak yang tak sempat nak sarapan & makan tengahari dek terlalu sibuk kat tempat kerja mengalahkan perdana menteri Malaysia.

Apa yang teruknya ialah, sekali dah kena gastrik berkemungkinan besar akan terseksa selama-lamanya. Seksa yang bagaimana? Perut tak boleh kosong atau tak boleh terlalu penuh. Tak kena ulser perut tu dah kira cukup beruntung sangat dah.

HB RENDAH? Sila klik sini untuk kisah wanita ini yang mempunyai hb sangat rendah.

Tapi ia langsung berbeza dengan wanita yang bernama Fara Hana ni. Apa yg buat dia sembuh secara tiba-tiba? Tak sengaja pulak tuh? saksikan sendiri:

Apa itu gastrik?

Penyakit gastrik merujuk kepada keradangan pada lapisan dinding perut. Di dalam perut, terdapat satu lapisan semulajadi yang melindungi dinding perut daripada bahan kimia berasid semulajadi yang sangat diperlukan untuk proses penghadaman makanan di dalam perut.

Keradangan dinding perut berlaku apabila terdapat bahan asing yang menghakis lapisan tersebut di permukaan perut.

Simptom gastrik

Ramai pesakit gastrik tidak mengalami sebarang simptom. Namun, kewujudan penyakit gastrik akan tetap menyebabkan kerosakan kepada dinding perut dan seterusnya menyebabkan kesan-kesan buruk yang lebih serius seperti pendarahan di dinding perut.

Selalunya, pesakit gastrik akan mengalami simptom seperti sakit perut, hilang selera makan, rasa loya dan muntah-muntah.

gastrik-ketika-hamil

Jika penyakit gastrik bertambah sehingga berlakunya ulser perut dan pendarahan di dinding perut, pesakit boleh mengalami masalah najis berdarah yang berwarna hitam atau muntah darah.

Jika merasa anda mempunyai simptom gastrik saya nasihatkan agar tuan atau puan cepat berjumpa pegawai perubatan untuk pemeriksaan lanjut.

Jadi sila cegah gastrik sebelum kena. Doktor Zubaidi dalam artikelnya mengatakan pengambilan protin secara berterusan semasa hamil mampu mencegah gastrik.

Anda berminat untuk mengambil set gastrik seperti Puan Fara Hana di dalam video? Sila hubungi saya selaku agen anda yang sah. Sms/ Whatapp ke 0175082443.

Milk booster semulajadi

Setiap ibu menyusu pasti mahukan penyusuan yang sehingga 2 tahun atau paling kurang penyusuan eksklusif selama 6 bulan namun masalah biasa yang berlaku ialah susu mereka tiada atau susu tidak cukup.

Tahukan anda bahawa, tiada istilah susu tiada atau susu kurang tetapi kita sendiri masih tidak cukup ilmu mengenai penyusuan. Si ibu perlulah kuat semangat dan mempunyai keazaman yang tinggi untuk menjayakan penyusuan ini.

Selain daripada suplemen menyusu yang sedia ada dipasaran, ada juga makanan alami yang boleh menjadi milk booster ibu menyusu. Pemakanan ysng sihat ini boleh membantu ibu mendapatkan susu yang melimpah ruah dan berkhasiat.

tambah-susu-secara-semulajadi

1. Kurma

Makanan sunnah yang kaya dengan pelbagai khasiat, di antaranya adalah protein, serat, glukosa, vitamin A, vitamin C, sodium dan potassium. Ia juga kaya dengan zat besi dan membekalkan kalori segera yang diperlukan terutamanya buat ibu menyusu.

2. Habbatus sauda/Jintan hitam/Black seed

Amat berkhasiat sehinggakan Rasulullah pernah bersabda bahawa ia berupaya mengubati pelbagai penyakit kecuali maut. Boleh didapati dalam bentuk kapsul.

3. Lobak putih

Sesuai dimasak sup bersama daun kucai dan ikan bilis. Boleh juga dikikis dan direndam di dalam air suam sebelum diminum begitu sahaja.

4. Kacang soya

Makanan berasaskan kacang soya seperti air soya, tempe atau tauhu diketahui umum berupaya menambah pengeluaran susu ibu.

5. Buah longan kering

Rebus longan kering bersama kurma kering, kismis atau barli. Lebih sedap jika dimasukkan sedikit gula merah.

5. Pucuk betik/Betik muda

Pucuk betik atau betik muda boleh dimakan mentah dan dimakan bersama nasi sebagai ulam-ulaman.

6. Halba/Fenugreek

Rendam sedikit halba dengan air suam dan minum airnya. Boleh juga diletakkan di dalam masakan seperti sup, kari atau nasi.

7. Jantung pisang

Boleh di celur dan dimakan seperti ulam-ulaman atau dimasak gulai lemak.

8. Daun cekur manis/pucuk manis

Boleh dimasukkan dalam sajian masak lemak atau tumis air.

9. Minum banyak air

Haruslah diingat bahawa ibu menyusu mestilah  meminum air kosong dengan banyak supaya tidak mengalami dehidrasi atau kekurangan air dalam badan. Dehidrasi boleh membuatkan susu ibu menjadi kurang. Oleh itu, ibu menyusu haruslah meminum air masak sekurang-kurangnya 3 liter sehari.

10. Pemakanan seimbang

Pemakanan ibu menyusu haruslah seimbang seperti mana yang disarankan dalam piramid kesihatan. Lebihkan sayur-sayuran hijau dan buah-buahan dalam diet seharian. Selain matlamat menyusukan bayi, para ibu haruslah menjaga kesihatan diri.

Tanamkan dalam diri dan minda, susu saya cukup untuk anak syurga saya. Pastikan diri berada dalam keadaan sihat, bertenaga selalu dan tiada tekanan. Sentiasalah berfikiran positif.

Jika anda bekerja selalulah mengepam susu untuk anak. Semakin anda kuat mengepam, semakin banyak susu akan keluar bertepatan dengan konsep demand and supply.

Amalkan zikir-zikir untuk menambah susu seperti Ya Maatin, selawat dan sebagainya. Sentiasalah berdoa supaya anda berjaya menyusukan anak anda sehingga berumur dua tahun terutamanya setiap kali selepas solat.

Selamat menjayakan penyusuan!

Susu Badan Cair. Baby lapar!

Salam sayang kepada semua ibu- ibu atau bakal ibu serta pasangan istimewa kepada ibu-ibu semua iaitu ayah- ayah yang masih setia membaca blog Ibu. Alhamdulillah, blog tulisan Ibu dibaca hampir 100k pembaca dan hampir 20% daripadanya ialah pembaca lama.

Terima kasih kerana menjadikan blog Ibu sebagai satu medan ilmu untuk kita berkongsi rahsia keibubapaan, kehamilan, penyusuan serta pemkembangan anak- anak syurga kita.

Susu badan tidak pekat

Artikel harini berkisar kepada soalan yang selalu di tanya pada Ibu di facebook. Kenapa susu badan saya cair? Anak menangis ni sebab tak kenyang. Setengah jam sekali menyusu dengan muka yang penuh kelaparan. Baby boy pulak tu. Makan banyak. What should i do k.min?? nak pekatkan susu bagaimana?

cara bagi susu badan pekat

Buat pengetahuan ibu- ibu semua TIADA istilah susu badan CAIR sebenarnya. Jangan terpengaruh dengan pihak lain yang mendakwa susu badan yang cair tiada khasiat dan tidak bagus untuk anak. Ini salah!! Buat pengetahuan semua, susu ibu ada 2 peringkat:

1. Susu badan yang pertama iaitu susu semasa mula-mula keluar masa kita perah dinamakan “foremilk” kelihatan agak cair dan jernih.

2. Susu badan yang terakhir ialah “hindmilk”, dimana susu tersebut lebih pekat dan kaya dengan lemak.

Seperti kita juga sebelum makan, sunnah nabi adalah meminum segelas air atau makan buah dahulu untuk melancarkan pencernaan makanan selepas itu. Begitu juga dengan bayi, susu yang cair tu sebagai serat untuk mudahkan pencernaan dan sebagai penghilang dahaga, dan yang terakhir tulah sebagai makanan berat bayi.

Susu badan susu sempurna untuk bayi

Allah telah menjadikan susu badan itu sempurna, penuh kebaikan dan makanan untuk anak sehingga usianya 2 tahun . Kenapa masih perlu ada lagi pertikaian lidah lagi mengenai hal ini. Jangan suka- suka berkata “susu awak cair ini, tiada khasiat untuk baby”.

Mungkin dengan satu ayat kita ini, Si ibu telah menggantikan susu badan kepada susu formula yang lebih pekat. Berdosanya kita pada si anak yang sepatutnya mendapat khasiat penuh dari susu ibunya sendiri.

Bagi Ibu susu ini adalah alasan yang sangat tidak masuk akal untuk bagi susu formula pada anak. Terlalu banyak penyakit dan masalah kesihatan berlaku pada anak kerana susu buatan manusia yang terbatas ini. Anda juga mungkin berminat kepada suplemen untuk tambah susu badan.

Suplemen Tambahan Untuk Menjayakan Penyusuan Anak

Sesibuk mana pun kita bekerja, setiap wanita yang bergelar ibu pastinya akan ingin menyusukan anak sendiri dengan susu badan. Sebagaimana yang telah diwar-warkan semasa dari awal kehamilan lagi, susu ibu ada terlalu banyak khasiatnya sehingga pelbagai produk timbul di pasaran untuk menjayakan penyususan ibu.

Namun adakah anda tahu, badan anak yang dilahirkan masih belum mampu menerima ubat serta bahan kimia yang lain. Mereka masih kecil untuk semua vitamin sintetik dan produk yang bukan semulajadi.

makanan tambah susu badan

Kami di shaklee meyediakan makanan tambah susu yang semulajadi, selamat dan tidak meninggalkan apa- apa efek pada bayi dan anda. Malah kebanyakkan pelanggan kami mampu mengembalikan berat badan ideal dengan mengamalkan set menyusu 3M ini.

Set menyusu 3M (Making More Milk ) ini sangat digalakkan kepada:

  1. Si ibu yang ada masalah penyusuan
  2. Si ibu yang ingin menyimpan stok
  3. Si ibu yang mahukan anaknya mudah lena waktu malam
  4. Si ibu yang sedang relaktasi atau induce lactation.

suplemen tambah susu

Apa fungsi setiap vitamin ini?

Vitalea@ Multivitamin dengan formula zat besi

Sangat perlu demi memastikan tubuh badan menerima semua zat dan vitamin yang penting dan perlu dalam menjami kesejahteraan secara am.

B complex

Lengkap dengan 8 kumpulan B yang diperlukan oleh tubuh badan demi membantu tubuh badan bertenaga, otak lebih fokus, emosi lebih stabil.

Vitamin B lebih kepada keperluan pertumbuhan otak anak dan vitamin yang sangat diperlukan ibu yang berada di dalam pantang dan ibu- ibu yang stress bekerja.

Vitamin C

Sebagai antioksidan, membantu meningkatkan sistem imunisasi badan. Anak yang cukup vitamin c akan terhindar dari masalah eczema dan kerap demam.

Alfalfa

Raja segala tumbuhan, membantu meningkatkan imunisasi, mengandungi kalsium dan bagi ibu-ibu yang menyusu ia sangat membantu MEMPERCEPATKAN PENGHASILAN SUSU IBU.

Kalsium@ Ostematrix 

Kalsium penting untuk bina darah, bina tulang, gigi dan saraf dalam tubuh manusia. Bagi ibu yang menyusu, pengambilan kalsium tidak boleh dipandang remeh. Bagi ibu-ibu yang tidak menjaga dan mementingkan pengambilan kalsium dalam diet harian, maka kalsium untuk penghasilan susu ibu akan diserap dari yang sedia dalam tubuh ibu.

Pengambilan ostematrix semasa berpantang boleh mencegah sembelit dan buasir.

ESP @ Energizing Soy Protein 

Nutrien utama dalam susu ibu ialah protein. Protein adalah makanan sel. Sel tak kenal nasi lemak, air soya atau tempe tetapi sel hanya perlukan protein iaitu khasiat dari makanan yang diambil. Protein berfungsi mengekalkan pertumbuhan normal dan pemeliharaan tisu.

Protein sangat sensitif. Ianya wujud pada suhu badan kita dan mudah terhapus pada suhu yang tinggi. So apabila kita memasak sumber protein seperti ikan goreng pada suhu yang tinggi, hakikatnya banyak protein yang telah musnah semasa proses memasak itu sendiri.

*************************************************************

Jangan bertangguh lagi untuk menjayakan penyusuan kepada bayi anda sehingga umurnya 2 tahun. Anak susu badan secara semulajadinya lebih kuat, lebih cerdik dan lebih fokus.

Dapatkan set menyusu 3M ini dengan saya, dan saya bantu anda dengan memberikan ebook penyususan secara percuma. Hubungi saya sekarang untuk pertanyaan lanjut

Puan Aminah Hussain

SMS@whatapps : 0175082443 

email : ibudoakan99@gmail.com

COD : perlis, jitra, changlun, uum

 

hukum menyusu badan bila ada janin dalam rahim

Siapa pernah mengalami pengalaman ini? Ibu salah seorang ibu yang mengalami tandem nursing ini. Ibu lahir dalam masyarakat kampung yang masih belum terdedah kepada ilmu tandeem nursing ini. Bahkan arwah mak Ibu sendiri menentang susukan anak ketika sedang hamil anak yang lain. Begitu juga dengan mertua dan ipar duai.

Ibu disahkan hamil anak kedua ketika anak yang sulong berumur 1 tahun 3 bulan dan masih menyusu badan sepenuhnya. Hari buka buku merah, Ibu panjangkan hal ini kepada doktor bertugas masa itu, doktor Hoe, masih muda dan Ibu yakin masih belum berkahwin. Jawapan doktor Hoe:

” kalau boleh you stop la bf anak you, dia dah besar boleh makan makanan yang lain”

Terdiam dan terkaku Ibu mendengar nasihat yang diberikan oleh doktor Hoe. Ini kerana Ibu dah tanya pakcik google sebelum tu tandeem nursing adalah dibenarkan jika keadaan ibu dan anak dalam kandungan tiada masalah.

Dan apa yang Ibu dapat dari google Ibu cakap pada doktor Hoe..Lama dia terdiam dan menjawab, “nanti kita scan kandungan you, jika tiada masalah you boleh continue bf anak”

Bayangkan jika Ibu mengambil pendapat doktor Hoe yang pertama. Anak syurga Ibu tidak dapat merasai khasiat susu ibu sehingga umurnya 1 tahun 10 bulan. Alangkah ruginya nikmat yang Allah berikan tidak digunakan dengan baik sebab tiada ilmu mengenai penyusuan ini.

penyusuan ketika hamil

Apa hukum tandem nursing?

Terdapat ramai ibu-ibu yang menyusukan bayinya berasa ragu-ragu hendak meneruskan penyusuan apabila mendapati mereka mengandung. Dari segi hukum, Islam tidak menghalang ibu meneruskan penyusuan kepada bayi mereka sekiranya mereka didapati mengandung.

Terdapat hadis di dalam soheh Muslim di mana Rasulullah s.a.w. bersabda; “Aku pada mulanya berhasrat menegah al-Ghilah hinggalah diberitahu kepadaku bahawa orang-orang Rom dan Parsi melakukannya dan tidak ada kesan mudarat pada anak-anak mereka (maka aku tidak jadi menegahnya)” (HR Imam Muslim dari Judamah binti Wahab al-Asadiyyah r.a.).

Menurut ulamak, al-Gilah mempunyai dua maksud; (maksud pertama;) mensetubuhi isteri ketika ia sedang menyusukan anak (dibimbangi ia akan mengandung pula dan memudaratkan anak yang sedang disusui). (Maksud kedua;) seorang wanita menyusui anak ketika ia sedang hamil/mengandung.

Hasrat Nabi s.a.w. menegah perbuatan tersebut ialah kerana dibimbangi perbuatan tersebut akan memudaratkan bayi yang sedang menyusu. Menurut tabib-tabib Arab di zaman Nabi; susu wanita hamil adalah penyakit dan orang-orang Arab tidak menyukainya dan mereka akan menjauhkan anak-anak mereka darinya. Kerana itu, Nabi berhasrat melarangnya.

Namun apabila Nabi mendapati orang-orang Rom dan Parsi telah biasa melakukannya dan tidak ada sebarang kesan tidak elok pada anak-anak mereka, maka baginda menarik semula hasrat baginda. Imam an-Nawawi menegaskan; “Di dalam hadis ini terdapat keharusan al-Ghilah kerana Nabi tidak menegahnya dan baginda menjelaskan sebabnya” (Lihat; Syarah Soheh Muslim, juz. 10, kitab an-Nikah, bab Jawaz al-Ghilah.)

Alhamdulillah, Ibu dapat menyusukan Muhammad Iman sehingga usianya 1 tahun 10 bulan dan Iman telan wean-off dengan mudahnya. Nanti Ibu kongsikan cara Ibu wean off anak Ibu yang seorang ini pada artikel seterusnya.

Biasanya, sekiranya tiada sebarang masalah kesihatan ibu-ibu boleh meneruskan menyusukan walau pun ketika mengandung. Ibu telah mengamalkan:

(1) Ambil kalori dan khasiat tambahan. Minta nasihat pakar pemakanan atau pakar kesihatan untuk panduan pemakanan.

(2) Minum banyak air mineral.

(3) Dapatkan rehat secukupnya kerana kebiasaannya Ibu akan mudah berasa penat. Menyusukan bayi sambil berbaring membolehkan Ibu melelapkan mata untuk seketika bagi menghilangkan keletihan.

(3) Pastikan pelekapan (latch on) bayi adalah betul kerana puting akan menjadi lebih sensitif sewaktu hamil. Menarik nafas dalam boleh membantu mengurangkan kesakitan.

(4) Semasa usia kandungan mencecah 4 bulan, penghasilan kolostrum akan bermula. Ini mungkin menyebabkan susu badan berkurangan dan rasanya sedikit berlainan. Ada bayi yang dengan sendirinya menolak susu dari ibunya.

Bagaimana pun, sekiranya bayi meneruskan penyusuan, jangan bimbang bayi “mencuri” kolostrum untuk adiknya badan ibu dengan sendirinya akan tahu yang mana patut didahulukan.

(5) Sediakan susu formula jika berat anak adalah dibawah garisan kuning.

Jadi kepada ibu- ibu diluar sana, jangan risau jika anda disahkan mengandung ketika masih menyusu badan. Hukum membenarkan dan pelbagai suplemen tambahan juga terdapat dipasaran untuk ibu- ibu menjayakan misi ini.

Susu Ibu Berharga RM16 ribu

As salam kepada semua pembaca yang dikasihi.

Sambil- sambil melayan pm dari customer, tiba- tiba lalu satu gambar yang di newsfeed facebook Ibu yang membuatkan Ibu mengeleng kepala sendirian. Kisah wanita menyusu daripada luar negara ini memang menjadi viral satu dunia yang mana dia menjual susu badannya kepada pihak ketiga dengan mendapat duit sehingga berbelas ribu ringgit Malaysia. Lumayan tu..hu hu

hukum jual susu badan

Dulu Ibu juga pernah terbaca yang seorang peniaga kek menghasilkan keknya dengan menggunakan susu badannya sendiri. Malahan dia mengiklankan keknya itu kek susu ibu dan ramai pelanggannya berpuas hati dan datang kembali untuk menikmati air tangan wanita tersebut. Bertuahnya jika dikurniakan susu badan yang melimpah ruah.

Tips banyakkan susu badan

Di Malaysia pula kita dikejutkan dengan perkongsian daripada seorang ibu yang menggunakan stok ebm yang berlebih- lebih untuk mandikan bayi dan diri sendiri. Dan hasilnya kulit ternyata lebih lembut, gebu dan licin. Kesudahannya dia terpaksa memadamkan status tersebut akibat kecaman hebat dari rakan facebook kerana hukum dalam islam ialah haram menggunakan susu ibu untuk dibuat mandian.

Jadi apa status orang yang memakan susu ibu ini, sama ada melalui kek, kuih dan dalam pelbagai masakan lagi?

petua banyakkan susu badan

Mari saya kongsikan pendapat dan pandangan daripada Syed Yusof Al Qardawi mengenai perkara berkaitan bank susu atau hukum anak susuan.

Secara amnya pendapat Yusof Qadrawi dirumuskan sebagai:

  1. Minum susu dan proses penyusuan adalah berbeza. Minum susu tidak mendatangkan perasaan kasih, belas dan sebagainya, sedangkan bila menyusu di payudara, ibu-anak susuan diikat dengan perasaan kasih kerana ibu susuan itu akan memegang anak susuannya.
  2. Bila menyusu susu ibu lain dari botol/syringe/cawan, ia tidak mendatangkan perasaan apa2 kepada si anak dan ibu.
  3. Jadi ia tidak menjadikan anak/saudara sepersusuan dengan cara begitu.

Walau bagaimanapun, dalam entry yang sama, dinyatakan dalam Majlis Feqah Islami, melalui Badan Muktamar Islam yang diadakan di Jeddah pada tanggal 22 – 28 Disember 1985 (lama dah, kalau ada sesiapa tahu fatwa terbaru Majlis ini silakan kongsi ya) – menyatakan bahawa apa sahaja cara susu tersebut diminum, direct atau EBM, maka tetap menjadi anak susuan, sekiranya cukup syarat2nya.

sumber: mysuperkids.net

Tetapi ini mengenai bank susu ibu, atau susu ibu yang dikongsikan kepada anak- anak yang tidak mendapat susu ibu. Bukan hukum menjual susu ibu. Jadi apa pendapat anda sebagai seorang ibu menyusu? Tegarkah untuk anda menjual susu sendiri demi keuntungan???

Kenapa Arjuna Beta Tak Dapat Masuk Final?

As salam semua pembaca setia ibudoakan.com. Harapnya masih belum jemu dengan apa yang Ibu sajikan buat para ibubapa sekalian.

Siapa tengok AJL semi final malam tadi? Sesiapa yang membaca kisah disebalik airmata Fynn Jamal ini pastinya kecewa kerana lagu Arjuna Beta tidak layak masuk final kan? Sejujurnya Ibu tidak menyaksikan semi final malam tadi tapi melalui group whatapps sekolah Ibu dapat mengetahui senarai 12 lagu yang layak.

Dalam list tersebut tiada Fynn Jamal, tiada Arjuna Beta. Sedih  kan? Lagu yang telah menyentuh hati hampir 30ribu kaum ibu di Malaysia tidak berjaya ke final dan menjadi juara. Tapi tak apa, lagu Arjuna Beta lagu yang menjadi JUARA di dalam hati nurani ibu- ibu semua.

Kita tinggalkanlah pasal Arjuna Beta tu. Jom tonton video ini dulu:

 

Sweet kan suami isteri ni kan? Berganding bahu dalam menjayakan misi penyusuan anak secara EBM. Apabila ibu memberi anak melalui EBM, apa yang diperlukan ialah TENAGA yang super duper extra. Berbagai cara terutama dari segi pemakanan patut dicuba untuk memberi anak susu badan.

Dan salah satunya seperti Puan Dilla Jalil seperti dalam video di atas. Puan Dilla menggunakan makanan tambahan shaklee dalam menjayakan misinya. Anda pula bagaimana? Jom kongsi di ruangan komen.

Pengedar suplemen

Dengan kualiti produk yang terjamin, Ibu sangat memerlukan pengedar untuk memenuhi keperluan di setiap daerah dan kampung- kampung seluruh Malaysia, termasuk negara jiran seperti Indonesia, Singapura dan Brunei.

Hubungi Ibu jika berminat menjadi pengedar, kehadiran anda amat dialu-alukan! 017 508 2443.

Sila share artikel ini di media sosial, mungkin ada di antara kenalan anda yang memerlukan. Yakinlah, setiap satu manfaat yang dikongsi, ada balasannya bagi kita.

0
Your Cart