Tag Archives ubat selsema bayi

Air Gula Sedap Buat Ibu Mengandung

Seperti yang sedia maklum, boleh dikatakan semua ibu mengandung di Malaysia kena melalui proses MGTT yang mana secara ringkasnya dikenali dengan ayat minum air gula. Dari mulut ke mulut, ramai yang mengatakan keseraman mereka dengan air gula yang super duper manis itu.

Apakah itu Ujian MGTT?

MGTT ((modified glucose tolerance test) adalah ujian bagi mengukur respon badan seseorang kepada glukos (gula). Kebiasaanya ibu yang mempunyai berat badan berlebihan atau mempunyai keturunan yang mengidap diabetes akan diminta melalui ujian ini.

Kegunaan Ujian MGTT

Ujian MGTT digunakan bagi tujuan mengenalpasti pesakit pre-diabetis, diabetis dan diabetis semasa mengandung.

Persediaan sebelum minum air gula

Untuk prosedur, ibu-ibu akan diminta puasa bermula jam 10 malam pada hari sebelum temujanji di klinik.

Pagi keesokan harinya,kebiasaannya sebelum pukul 8 pagi di klinik, darah kira-kira 5-10 ml akan diambil buat pertama kali untuk diuji kandungan glukosa. Ibu-ibu kemudian perlu minum air glukosa yang disediakan – 75 mg glukosa dalam 200 ml air kosong.

Dua jam kemudian, darah akan diambil sekali lagi untuk melihat tahap toleransi ibu-ibu pada gula (penghasilan insulin atau tidak) dan kandungan glukos dalam darah.

Secara umumnya bacaan yang biasa di ambil untuk ibu mengandung di Malaysia adalah seperti berikut :

FBS (Fasting Blood Sugar) – Bacaan pertama yang diambil pada sampel darah yang di ambil ketika kita sampai di klinik. Normal : 3.0 mmol/L – 5.5 mmol/L

2 Jam selepas – Bacaan yang di ambil pada sampel darah selepas 2 Jam ibu hamil minum air glukos/air gula. Normal : < 7.8 mmol/L

Reference Range

Normal : < 7.8 mmol/L

Impaired : 7.8 mmol/L – 11.0 mmol/L

Diabetic : 11.1 mmol/L

Biasanya ibu-ibu yang punya bacaan yang berhampiran atau pada borderline akan di minta melakukan ujian sekali lagi. Manakala ibu-ibu yang mempunyai bacaan lebih dari 7.8 mmol/L akan di rujuk untuk melakukan ujian BSP dan seterusnya mendapat nasihat doktor.

Air Gula Sedap

Saya pula setiap kali mengandung kena lalui ujian ini 2 kali. Masa usia kandungan 13 weeks dan kandungan 28 weeks. Ini kerana mak dan ayah mempunyai penyakit kencing manis semasa hayat mereka. Kebiasaannya saya minum air gula ini di klinik kesihatan terdekat, air gula perisa oren dibancuh secara suam. Selepas itu perut akan bergelora nak muntah.

Namun kandungan ke 4 ini, saya cuba cari penyelesaian bagaimana caranya tak muntah bila minum air gula. Rupa- rupanya ada air gula yang tak semanis air gula yang daripada serbuk itu. Tapi hanya boleh didapati di sesetengah farmasi atau klinik swasta sahaja.

Tahun ni baru tau ada air gula best ni. Tapi jarang farmasi ada. Boleh beli air gula ni dan bawa ke klinik kesihatan terdekat untuk mgtt. Tapi farmasi kat perlis ni jenuh cari takde, so pergilah buat mgtt kat klinik swasta.

Alhamdullilah boleh telan dengan sedapnya. Sejuk lagi sebab doktor keluarkan dari peti ais depan mata kite

Rasa macam air soda gitu, ada gas sikit dan tak manis melampau. Cas MGTT kat private perlis RM50 sahaja.

Bisnes Online Mudah dan Kekal Lama

Anda ada 2 benda ni, anda dah boleh buat bisnes online tau.

  1. Internet
  2. Online banking

Sekarang hanya perlu memilih produk yang mana dirasakan sesuai. Untuk bisnes online tanpa modal anda boleh mencuba kaedah affilliate atau mencari suplier yang boleh offer dropship/ ejen secara percuma.

Saya pernah hadiri kelas bisnes dan pengajar itu mengatakan niche bayi dan kanak- kanak adalah menjadi trending sehingga tahun 2028. Jadi nasihat saya pada yang tercari- cari bisnes apa nak buat boleh cari bisnes dalam niche tersebut.

Selain itu, latarbelakang syarikat dan sistem yang digunakan perlu kita kaji supaya perjalanan bisnes kita lebih sistematik. Contohnya macam suplier balm tasneem. Syarikat tasneem adalah brand baru, tapi sudah kukuh jenamanya sebagai salah satu syarikat pengeluar produk untuk bayi yang semulajadi setanding jenama antarabangsa.

Selain itu, sistem ejen yang digunakan adalah sangat sistematik. Kita tak perlu pos barang, tak perlu simpan stok dirumah atau keluarkan modal beribu untuk beli stok yang belum ada jaminan habis dijual. Kita hanya perlu submit order di website dan HQ akan setelkan semua dari packing hinggalah ke pos.

Paling best mengenai bisnes yang saya ceburi ini ialah kita boleh mencapai margin tertinggi yang syarikat offer iaitu 50% dan lagi best kita boleh mempunyai ejen atau dropship kita sendiri. Semuanya teratur cantik dalam sistem dan kita boleh buat monitoring dengan hanya klik pada website sahaja.

Syarikat juga menjalankan iklan tanpa henti. Tasneem telah bekerjasama dengan produksi TV al hijrah, TV9 dan team produksi omarhana, kartun kegemaran kanak- kanak. Selain itu berpuluh billboard juga berdiri gah sepanjang highway PLUS dengan tagline yang best. Balm- balmkan anakmu. Semua pengiklanan ini sangat memberi impact pada semua ejen tasneem di seluruh negara.

Sehinggakan ada yang dapat panggilan untuk buat cash on delivery/ cod tanpa henti. Ada juga yang menerima panggilan untuk letakkan balm tasneem di kedai bayi atau farmasi kerana ramai pelanggan yang tanya mengenai balm untuk bayi ini.

Pemilihan team juga sangat penting untuk kita berada dalam circle binses yang setiasa menyokong antara satu sama lain. Itu yang kami amalkan di teamIDK. Saling menyokong antara satu sama lain, ajar cara membuat sale, ajar cara closed sale dan pelbagai perkongsian lagi sentiasa mewarnai teamidk setiap hari.

Dengan kelahiran bayi purata 200,000 ribu setahun, tidak hairanlah pengajar tadi memberitahu yang bisnes mengenai bayi dan kanak- kanak ini sangat releven sehingga tahun 2018. Jadi apa tunggu lagi, jom bina team hanya dengan mendaftar ejen tasneem hari ini juga. Boleh klik whatapp di bawah untuk terus hubungi saya.

Senarai Barang Persediaan Bersalin Sebelum Ke Hospital

Kandungan sudah mencecah 38 minggu. Bila- bila masa sahaja si ibu boleh bersalin. Di sini saya senaraikan apa persediaan untuk bersalin dan untuk bayi baru lahir. Letak dalam kereta siap- siap!

Persediaan untuk bayi

BAJU BAYI

Bawalah 3,4 pasang baju berlengan dan berseluar. Jangan lupa sarung tangan, stokin dan penutup kepala. Jangan bawa baju tebal atau baju yang susah di pakai seperti jumpsuit. Kadang- kadang nurse hanya pakaikan baju dan bedung sebab saiz anak yang kecil. Baju saja pun dah labuh hingga kaki.

KAIN BEDUNG, BABY WIPES, NEWBORN DYPERS

pampers untuk bayi baru lahir

Ada hospital yang sediakan tapi tak bolehlah bawa balik. Hari pertama lepas bersalin, kain bedung, dypers, baby wipes semua hospital support. Tapi mungkin bukan semua hospital provide semua ini. Kalau ke hospital kerajaan  tue ada la diorg bagi 3 keping. Boleh la standby guna dulu sementara nk tunggu beli yg lain. Sebaiknya beli dypers yang pack kecil 10 keping sahaja.

BUKU MERAH/BIRU BAYI

Kalau buat check up di Klinik Kesihatan, mesti ada buku merah. Kalau buat di hospital swasta, anda akan dibekalkan buku biru. Warna buku bergantung kepada hospital swasta tu sendiri.

Jangan lupa Buku Rekod Kesihatan / Kehamilan Ibu, Kad Pengenalan dan dokumen penting yang lain. Kalau boleh letakkan setempat / mudah capai dan cari.

BEG PLASTIK

Untuk baju kotor dan juga untuk bawa pulang uri bayi. Sesetengah hospital siap bersihkan dan berikan sekali dalam bekas yang disediakan pihak hospital

BABY KIT SPA

Set ini dah cukup lengkap untuk bayi. Ada minyak telon, mandian baby, massage oil baby dan paling penting semuanya semulajadi tanpa bahan kimia seperti paraben atau SLS. Tasneem kit baby spa ini adalah yang pertama di Malaysia. Didatangkan dengan kotak khas dan ianya kecil senang di bawa ke mana sahaja walaupun dalam labour room atau wad selepas bersalin.

Boleh terus dapatkan baby kit spa di sini

Persediaan untuk Ibu

BAJU SALIN IBU

Ibu jangan lupa bawa baju salin ye. baju tshirt longgar lengan panjang atau blouse. Yang suka pakai kain batik boleh bawa kain balik, atau skirt longgar. Baju yang kita pakai sebelum masuk labour room tu kadang- kadang boleh hilang tanpa dapat dijejak.

BRA MENYUSU DAN SELUAR DALAM

Boleh bawa 3-4 helai bra menyusu kerana susu akan meleleh dan kita tidak akan selesa memakai bra yang basah. Seluar dalam juga kena bawa banyak sebab biasa akan lekat darah bila kira berbaring

PAD

pad bertali untuk ibu bersalin

Selepas bersalin nurse akan pakaikan pad bertali untuk kita. Pad bertali ini boleh dibeli di farmasi atau kedai ibu dan anak. Kemudian bila darah makin kurang kita akan mula pakai seluar dalam dan pad biasa. Boleh beli pad overnite untuk cover darah yang banyak.

ALAT KEBERSIHAN

Ubat gigi, berus gigi, pencuci muka perlu dibawa ke dalam wad. Jika tidak mahu bawa sabun mandi boleh gunakan pencuci muka sebagai sabun mandi.

SPECIAL NEED

  1. Getah rambut. Sediakan banyak dalam beg sebab biasanya kita akan lupa mana kita letak.
  2. Sikat rambut sangat penting sebab bila kita sikat rambut ia akan menghilangkan pening kepala lepas bersalin
  3. Termos. Di hospital kerajaan termos, cawan dan sudu kena sediakan sendiri.
  4. Buku. Bila baby dah tidur biasa kita akan bosan jika mata belum mengantuk. Pilihlah buku untuk dibaca selain dari layan facebook di phone.

STOKIN

Perlu sediakan beberapa pasang stokin juga. Takut nanti stokin basah dan kita akan kesejukan. Sebelum pakai stokin boleh sapu minyak panas pada tapak kaki atau betis supaya tidak kejang dengan suhu wad yang sejuk atau berangin.

Jadi selamat bersalin pada semua ibu- ibu yang menunggu hari untuk bersalin. yang mana nak cuba balm untuk bayi baru lahir atau baby kit spa boleh tekan terus whatapp dibawah:

Agent balm Tasneem Tanjung Malim, Perak

Assalamualaikum,

hai mommies hebat semua..
saya Anizhidayu binti Mohd Nazri, mudah mesra panggil je k.niz.

k.niz adalah pengedar balm tasneemnaturel balm baby no 1 di Malaysia.

Kenapa k.niz memilih balm tasneem untuk anak- anak?

NATURAL: ianya 100% menggunakan bahan semulajadi (minyak pati tumbuhan) , jadi k.niz tak risau kalau sapu selalu, xde dah isu overdose..

👍 MUDAH & MEMUDAHKAN: Mudah nak guna..sapu2 je.. tak perlu dah nak potong2 lemon bagai (sblm ni mmg potong lemon la kalau anak demam 🤭) ..mudah juga nak bawak travel.

👍 ADA KKM : selamat untuk anak2..dari newborn boleh guna tau..

👍 WANGI & SELESA : Tak memedihkan dan tak panas macam minyak telon yang lain. jadi, xdelah isu kulit baby tak tahan kan..

So, mommies yang nak dapatkan balm tasneem meh roger k.niz. di pelbagai channel pon hado.

🚴‍♂ COD: AREA UPSI TANJUNG MALIM .

🖱FB: Anizhidayu Mohd Nazri (https://www.facebook.com/tulip.biru.92)

🖥 FB PAGE: Kiddy Edutoys & Babykit (https://www.facebook.com/kiddyedutoys)

💈SHOPEE : https://shopee.com.my/aniznazri

www.wasap.my/60125144413/balmtasneem

Agent Balm Tasneem Naturel Melaka

Assalamualaikum dan salam mesra mommies semua.

Saya Sarah Belweel pengedar sah balm Tasneen Naturel area Melaka Tengah. ummi kepada 2 puteri kembar.

Perkongsian untuk semua…sesuai untuk semua peringkat umur:

Selalunya anak-anak bawah 2 tahun atau bayi, bila batuk dan selesama doktor tak bagi ubat sebab tiada ubat selesama/ batuk yang selamat untuk bawah 2 tahun

Penyelesaian yang mampu membantu ibu ayah dalam mengurangkan penggunaan ubat pada bayi dan anak-anak.

Tummy time – ikhtiar untuk membantu sakit perut, kembung perut, cirit birit, sembelit, period pain dan alahan ibu hamil.


Calm time – membantu untuk bayi yang meragam,anak yang suka mengamuk, sukar tidur dan membantu mengurangkan masalah kulit.


Coughflu- membantu untuk mengurangkan batuk berkahak, selsema, athma dan mengurangkan suhu ketika demam.


Sleep time- membantu untuk memudahkan anak tidur, mendapatkan tidur yg nyenyak serta berkualiti.


Skeenz -membantu menyelesaikan masalah kulit, eczema, alahan, gigitan serangga dan lain- lain.

COD dan postage available. berminat boleh direct whatsapp link di bawah:
www.wasap.my/60126163455

fb page :https://m.facebook.com/pages/category/Health-Beauty/Ikhtiar-Anak-Meragam-1270029926452560/

instagram : https://instagram.com/ikhtiaranakmeragam?utm_source=ig_profile_share&igshid=1f260a6jb6jie

Trusted seller
TN000755

Agent balm Tasneem Naturel di Kok Lanas & Ketereh, Kelantan

Assalamualaikum warahmatullah..

Saya merupakan salah seorang Pengedar Sah produk bayi berasaskan Essential Oil iaitu Tasneem Naturel.

Nama saya Nur ‘Atikah Abdul Rahman, berusia 31 Tahun pada January 2019. Alhamdulillah saya dikurniakan 4 orang permata hati.

Saya mula terkesan dengan Tasneem Naturel pada ketika saya melahirkan anak saya yang ke 4 dan berhadapan dengan masalah anak menangis tanpa henti. Balm pertama yang saya cuba adalah Balm Calm Time untuk meredakan tangisan anak dan memberi kesan tenang serta relax.

Sebagai suri rumah sepenuh masa, saya mengambil inisiatif meningkatkan potensi diri dengan berniaga secara atas talian dan membina Legasi Bisness sendiri iaitu Legasi Musleh Glory.

Saya adalah seorang Leader yang membantu sesiapa sahaja yang ingin menjana pendapatan melalui perniagaan online dan offline. Saya gemar mendapatkan ramai kenalan dan menghubungkan pertalian baru dengan cara ini.

Bagi saya, perniagaan bukanlah sekadar menjadi jalan menjana pendapatan semata-mata. Malah ia juga adalah suatu cara untuk menambah nilai di dalam diri sendiri.

Apa yang menarik tentang Produk yang saya tawarkan adalah, ianya sangat dikenali dengan keunikan tersendiri dalam membantu ibu-ibu muda menyelesaikan masalah-masalah utama berkaitan bayi dan anak-anak kecil. Produk Tasneem Naturel adalah berasaskan Minyak Pati Tumbuhan yang telah di dilute dengan nisbah yang sesuai dan sedia digunakan tanpa risau.

Produk kami telahpun dikenali ramai melalui media seperti program television, majalah Pa&Ma, dan juga papan iklan di sepanjang laluan lebuhraya Selatan ke Utara. Kami juga telahpun berkoliberasi dengan icon Omar & Hana dan muncul dengan wajah baru.

aya sangat sarankan penggunaan Balm Tasneem Naturel kepada semua ibu bapa muda. Terutamanya yang mengadapi masalah berkaitan Bacaan Kuning yang tinggi semasa kelahiran, menangis tanpa henti, meragam akibat kembung perut dan berangin, bayi susah tidur, masalah pernafasan yang tidak lancar akibat selsema atau mukus, atau mengalami masalah kulit yang sensitif.

InsyaAllah Produk kami adalah natural dan tanpa kimia yang memudaratkan. Setiap produk yang kami ada sudahpun diiktiraf dan mendapat kelulusan KKM.

Sekiranya berminat menyertai saya menjana pendapatan dalam perniagaan Balm Bayi ataupun ingin mendapatkan Produk Tasneem Naturel, boleh hubungi saya untuk mendapat konsultasi secara Percuma.

Page : www.facebook.com/muslehglory
Shopee : www.shopee.com/muslehglory www.wasap.my/60134033694/BalmTasneem_MG

Balm Tasneem Naturel atasi masalah bayi dan anak kecil

Secara umumnya ada 5 masalah utama yang biasa terjadi pada anak kecil terutama bayi iaitu:

  1. Anak sukar tidur
  2. Anak tantrum, suka mengamuk
  3. Anak kena demam dan batuk berpanjangan
  4. Anak sakit perut
  5. Ruam atau kulit sensitif

Kebelakangan ini banyak produk yang berkaitan essential oil atau pati minyak pokok dikatakan boleh membantu menyelesaikan 5 masalah di atas jika digunakan secara konsisten.

Ada pelbagai jenama minyak pati di luar sana dan dalam banyak- banyak jenama ini saya suka pada satu jenama iaitu Tasneem Naturel.

Balm tasneemnaturel boleh selesaikan semua permasalah di atas jika disapu secara konsisten pada anak. Yang menariknya ianya berbentuk balm bukan minyak seperti produk essential oil yang lain.

Kenapa berbentuk balm? Ini kerana essential oil tidak boleh disapukan direct pada kulit anak, ada dos yang sesuai untuk kulit anak serta bayi. Balam tasneem sudah siap gunakan essential oil dos kanak- kanak.

Yang pasti balm tasneem ini tiada bahan kimia seperti paraben atau SLS yang menyebabkan keradangan pada kulit bayi. Balm tasneem hanya menggunakan bahan- bahan semulajadi seperti :

1. Essential oil mengikut jenis balm

Setiap balm tasneemnaturel mempunyai 7-10 essential oil yang telah dicampurkan mengikut dos bayi atau istilah dalam penghasilan minyak pati pokok dinamakan telah di ‘dilute’.

Setiap essential oil yang digunakan mempunyai Material Safety Data Sheet (MSDS) yang mana sijil ini diperlukan untuk mendapatkan kelulusan KKM. Balm tasneemnaturel kesemuanya telah mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia.

2. Beeswax

Beeswax adalah bahan yang terhasil dan dikeluarkan daripada kelenjar bawah abdomen lebah. Ia hanya dapat dihasilkan oleh lebah pekerja dan beeswax juga adalah bahan yang menghasilkan sarang lebah yang kukuh.

Beeswax adalah bahan yang sinonim dengan rawatan keradangan kulit. Bahan semulajadi ini dapat merawat masalah kulit kering, masalah bakteria pada kulit, masalah jerawat dan juga strechmark pada kulit.

3. Shea butter

Shea butter terkenal dengan pelembab kulit semulajadi. Banyak produk kosmetik di luar sana menggunakan shea butter dalam bahan mereka. Shea butter dihasilkan daripada tumbuhan Shea atau Karite.

Shea butter mampu melembabkan kulit kering, mengelupas, sunburn, ruam dan banyak digunapakai dalam produk menghilangkan parut.

4. Minyak Kelapa Dara

Minyak kelapa dara adalah salah satu komponen dalam penghasilan Balm Tasneem Naturel. Minyak kelapa sudah terkenal dengan 1001 manfaat. Minyak kelapa dihasilkan daripada isi kelapa.

Balm Tasneem Naturel ini mempunyai 5 jenis.

  1. Calm Time
  2. Sleep Time
  3. T-Rub Time
  4. CF Rub Time
  5. Skeenz

Calm Time Tasneem Naturel

Membantu menstabilkan emosi baik kepada bayi atau orang dewasa. Apabila disapu pada anak, ia akan merilexkan saraf anak yang menegang akibat tantrum atau sesi mengamuk tadi.

Kelebihan Calm Time adalah menyelesaikan masalah:

  • – Anak kuat meragam dan tantrum
  • – Anak kurang fokus
  • – Anak sering menangis

Malah ia juga berfungsi dan berkesan kepada orang dewasa.

Sleep Time Tasneem Naturel

Sleep Time Tasneem Naturel membantu memperbaiki hormon tidur anda atau anak anda. Minyak pati cedarwood yang digunakan dalam sleep time boleh mengimbangkan hormon tidur dan jaga.

Kelebihan Sleep Time adalah dengan menyelesaikan masalah:

  • – Anak susah tidur malam
  • – Anak tidak tidur lama atau nyenyak
  • – Orang dewasa yang tidur tidak teratur
  • – Masalah tidur malam bagi kanak-kanak atau orang dewasa

T-Rub Tasneem Naturel

Trub adalah balm wajib ada dalam setiap kit kecemasan anak. Saya gunakan balm ini semenjak anak lahir lagi sebagai minyak angin bayi.

Sekarang anak dah makan makanan pejal, masalah sembelit kerap berlaku. Sapu balm tasneem anak dapat membuang dengan senang.

Antara kelebihan Trub Time adalah menyelesaikan masalah:

  • – Bayi sukar buang air besar
  • – Bayi selalu kembung perut
  • – Anak sakit perut
  • – Anak susah membuang air besar atau sembelit
  • – Orang dewasa / kanak-kanak yang sakit perut atau cirit birit

Cf Rub  Tasneem Naturel

Cr Rub atau nama lamanya coughflu juga wajib ada dalam kit kecemasan anak. Kita tak tahu bila anak akan terkena selsema atau batuk. Jika sudah ada tanda- tanda anda boleh kerap sapu balm cf rub ini.

Antara kelebihan cf rub adalah untuk mengatasi masalah:

  • – Batuk malam
  • – Susah bernafas kerana selesema
  • – Selesema dan batuk
  • – Anak nak mula demam

Skeenz Tasneem Naturel

Memperkenalkan balm terbaharu dari Tasneem Naturel, Skeenz bantu meredakan masalah kulit anak seperti gatal, ruam, kena gigit serangga atau nyamuk.

Walaupun baru dipasaran, Alhamdulilah dah banyak feedback positive yang kami terima dari pengguna Skeenz terutama ibu yang mempunyai anak eczema.

Testimoni

Di bawah adalah beberapa testimoni pengguna-pengguna yang mencuba Balm Tasneem Naturel ini:

Jom ibu ayah, kita ikhtiar dengan bahan semulajadi

Calm Time : Atasi tantrum anak

Sleep Time : Bantu anak tidur lena

T-rub : Atasi masalah perut anak

Cf-rub : Mengurangkan selsema dan batuk

Skeenz : Membantu menyelesaikan masalah kulit sensitif, ruam, ekzema

Terus saja tekan whatapp dibawah untuk order:

http://ibudoakan.com/produk/

atau boleh bersembang dengan saya di whatapp:

0
Your Cart