Antara Surirumahtangga Dan Engineer

Antara Surirumahtangga Dan Engineer

Tidak pernah Ibu fikir, suatu hari nanti Ibu akan bergelar seorang surirumahtangga sepenuh masa. Ini bukan impian Ibu, Ibu bercita- cita mahu menjadi seorang guru. Cita- cita ini ialah impian yang Ibu tanam dari zaman sekolah rendah lagi.

Tetiba bila berada di politeknik yang beraliran kejuruteraan cita- cita Ibu juga turut bertukar. Masa ni tekad hati Ibu ingin menjadi seorang jurutera, bahasa glamournya engineer. Jadi Ibu berusaha bersungguh- sungguh untuk merealisasikan cita- cita Ibu itu.

Oleh kerana keputusan SPM Ibu yang cukup- cukup makan je, Ibu bermula dengan sijil, seterusnya diploma dan akhirnya ijazah. Ibu telah habiskan masa 8 tahun untuk pengajian semata- mata untuk menjadi seorang engineer.

konvokesyen-unimap-jurutera

Percaturan Allah lagi hebat, Ibu berkahwin sejurus selepas tamat peperiksaan akhir di universiti. Namun cita- cita Ibu tetap Ibu teruskan. Setiap hari Ibu menghadiri temuduga untuk bergelar engineer, namun sekali lagi Allah menguji.

Ibu disahkan hamil anak pertama, tiada lagi kilang yang sanggup mengambil seorang engineer lepasan universiti tempatan tanpa pengalaman dan rekod kerja.

Akhirnya, bermulalah kerja Ibu di rumah. Ya, dengan kehamilan anak pertama ibu akhirnya bergelar seorang surirumah sepenuh masa. Bergelar surirumah bukanlah satu kerja yang mudah. Tiada masa untuk goyang kaki, tidur sepanjang hari atau mengadap televisyen 24jam seperti yang diperkatakan oleh orang ramai.

Lagi pula jika anak semakin bertambah dan tinggal pula dengan mertua. 24jam ibu terisi dengan kerja- kerja rumah yang berlambak. Nak tahu kerja apa? Kita sambung esok la ye..heheh

Eh, ada jugak yang sama situasi seperti Ibu ek? Jom sharing cerita korang kat ruangan komen dibawah.

Add Your Comment

CommentLuv badge