Balm Tasneem Naturel atasi masalah bayi dan anak kecil

Secara umumnya ada 5 masalah utama yang biasa terjadi pada anak kecil terutama bayi iaitu:

 1. Anak sukar tidur
 2. Anak tantrum, suka mengamuk
 3. Anak kena demam dan batuk berpanjangan
 4. Anak sakit perut
 5. Ruam atau kulit sensitif

Kebelakangan ini banyak produk yang berkaitan essential oil atau pati minyak pokok dikatakan boleh membantu menyelesaikan 5 masalah di atas jika digunakan secara konsisten.

Ada pelbagai jenama minyak pati di luar sana dan dalam banyak- banyak jenama ini saya suka pada satu jenama iaitu Tasneem Naturel.

Balm tasneemnaturel boleh selesaikan semua permasalah di atas jika disapu secara konsisten pada anak. Yang menariknya ianya berbentuk balm bukan minyak seperti produk essential oil yang lain.

Kenapa berbentuk balm? Ini kerana essential oil tidak boleh disapukan direct pada kulit anak, ada dos yang sesuai untuk kulit anak serta bayi. Balam tasneem sudah siap gunakan essential oil dos kanak- kanak.

Yang pasti balm tasneem ini tiada bahan kimia seperti paraben atau SLS yang menyebabkan keradangan pada kulit bayi. Balm tasneem hanya menggunakan bahan- bahan semulajadi seperti :

1. Essential oil mengikut jenis balm

Setiap balm tasneemnaturel mempunyai 7-10 essential oil yang telah dicampurkan mengikut dos bayi atau istilah dalam penghasilan minyak pati pokok dinamakan telah di ‘dilute’.

Setiap essential oil yang digunakan mempunyai Material Safety Data Sheet (MSDS) yang mana sijil ini diperlukan untuk mendapatkan kelulusan KKM. Balm tasneemnaturel kesemuanya telah mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia.

2. Beeswax

Beeswax adalah bahan yang terhasil dan dikeluarkan daripada kelenjar bawah abdomen lebah. Ia hanya dapat dihasilkan oleh lebah pekerja dan beeswax juga adalah bahan yang menghasilkan sarang lebah yang kukuh.

Beeswax adalah bahan yang sinonim dengan rawatan keradangan kulit. Bahan semulajadi ini dapat merawat masalah kulit kering, masalah bakteria pada kulit, masalah jerawat dan juga strechmark pada kulit.

3. Shea butter

Shea butter terkenal dengan pelembab kulit semulajadi. Banyak produk kosmetik di luar sana menggunakan shea butter dalam bahan mereka. Shea butter dihasilkan daripada tumbuhan Shea atau Karite.

Shea butter mampu melembabkan kulit kering, mengelupas, sunburn, ruam dan banyak digunapakai dalam produk menghilangkan parut.

4. Minyak Kelapa Dara

Minyak kelapa dara adalah salah satu komponen dalam penghasilan Balm Tasneem Naturel. Minyak kelapa sudah terkenal dengan 1001 manfaat. Minyak kelapa dihasilkan daripada isi kelapa.

Balm Tasneem Naturel ini mempunyai 5 jenis.

 1. Calm Time
 2. Sleep Time
 3. T-Rub Time
 4. CF Rub Time
 5. Skeenz

Calm Time Tasneem Naturel

Membantu menstabilkan emosi baik kepada bayi atau orang dewasa. Apabila disapu pada anak, ia akan merilexkan saraf anak yang menegang akibat tantrum atau sesi mengamuk tadi.

Kelebihan Calm Time adalah menyelesaikan masalah:

 • - Anak kuat meragam dan tantrum
 • - Anak kurang fokus
 • - Anak sering menangis

Malah ia juga berfungsi dan berkesan kepada orang dewasa.

Sleep Time Tasneem Naturel

Sleep Time Tasneem Naturel membantu memperbaiki hormon tidur anda atau anak anda. Minyak pati cedarwood yang digunakan dalam sleep time boleh mengimbangkan hormon tidur dan jaga.

Kelebihan Sleep Time adalah dengan menyelesaikan masalah:

 • - Anak susah tidur malam
 • - Anak tidak tidur lama atau nyenyak
 • - Orang dewasa yang tidur tidak teratur
 • - Masalah tidur malam bagi kanak-kanak atau orang dewasa

T-Rub Tasneem Naturel

Trub adalah balm wajib ada dalam setiap kit kecemasan anak. Saya gunakan balm ini semenjak anak lahir lagi sebagai minyak angin bayi.

Sekarang anak dah makan makanan pejal, masalah sembelit kerap berlaku. Sapu balm tasneem anak dapat membuang dengan senang.

Antara kelebihan Trub Time adalah menyelesaikan masalah:

 • - Bayi sukar buang air besar
 • - Bayi selalu kembung perut
 • - Anak sakit perut
 • - Anak susah membuang air besar atau sembelit
 • - Orang dewasa / kanak-kanak yang sakit perut atau cirit birit

Cf Rub  Tasneem Naturel

Cr Rub atau nama lamanya coughflu juga wajib ada dalam kit kecemasan anak. Kita tak tahu bila anak akan terkena selsema atau batuk. Jika sudah ada tanda- tanda anda boleh kerap sapu balm cf rub ini.

Antara kelebihan cf rub adalah untuk mengatasi masalah:

 • - Batuk malam
 • - Susah bernafas kerana selesema
 • - Selesema dan batuk
 • - Anak nak mula demam

Skeenz Tasneem Naturel

Memperkenalkan balm terbaharu dari Tasneem Naturel, Skeenz bantu meredakan masalah kulit anak seperti gatal, ruam, kena gigit serangga atau nyamuk.

Walaupun baru dipasaran, Alhamdulilah dah banyak feedback positive yang kami terima dari pengguna Skeenz terutama ibu yang mempunyai anak eczema.

Testimoni

Di bawah adalah beberapa testimoni pengguna-pengguna yang mencuba Balm Tasneem Naturel ini:

Jom ibu ayah, kita ikhtiar dengan bahan semulajadi

Calm Time : Atasi tantrum anak

Sleep Time : Bantu anak tidur lena

T-rub : Atasi masalah perut anak

Cf-rub : Mengurangkan selsema dan batuk

Skeenz : Membantu menyelesaikan masalah kulit sensitif, ruam, ekzema

Terus saja tekan whatapp dibawah untuk order:

https://ibudoakan.com/produk/

atau boleh bersembang dengan saya di whatapp:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Sebahagian hak milik terpelihara © 2021 - ibudoakan.com
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram