Buku Ilmu Islamic Parenting

Buku Ilmu Islamic Parenting

Alhamdulillah, segala puji hanya bagi Allah SWT.

As salam kepada semua ibubapa pembaca yang dikasihi sekalian.

Alhamdulillah, malam tadi Ibu sempat membeli buku di PTS Online. Ada jualan murah sehingga 80% bagi buku- buku terpilih bermula 16 hingga 26 Oktober 2014, last daynya ialah semalam. Mujurlah jualan murah ini diberitahu oleh mentor Ibu dalam bisnes shaklee, sempat Ibu memborong 5 buah buku dengan nilai sebanyak RM102.

Buku yang pertama menarik perhatian Ibu ialah buku bertajuk Melatih Anak Genius. Izinkan Ibu berkongsi sinopsisnya di sini:

mengajar-anak-menjadi-pandai

Setiap ibu bapa pasti mendambakan anak yang cerdas, kreatif, optimis, dan genius! Melalui sifat genius, anak-anak dapat membesar sebagai individu yang berjaya, positif, dan kaya dengan ilmu akademik mahupun sosial. Malah, mereka pasti dapat menjadi insan yang lebih hebat pada masa hadapan.

Melalui buku ini, pembaca memperoleh:

  • Perkara-perkara yang perlu diketahui sebelum mendidik anak.
  • Tip mencintai buku gaya Hamka.
  • Cara menangani ‘mental block’ berserta tip mencungkil bakat hebat pada setiap anak.
  • Rahsia belajar sendiri gaya al-Makhzumi dan as-Suyuthi.
  • Mengenali Teori W-I-R-E-S, iaitu teori lima jenis memori manusia.
  • Mengetahui lapan strategi menggalakkan pemikiran secara produktif.
  • Mendalami langkah MASTER, iaitu langkah asas menjadi pakar dalam setiap bidang.
  • Menangani rasa panik apabila perkembangan anak tidak ‘sepantas’ orang lain.
  • Melatih Anak Menjadi Genius dapat mendorong menjadi diri sendiri berbekalkan keupayaan semula jadi.
  • Malah, mencipta suasana genius dengan terperinci, mudah difahami, dan praktikal!

Bagi Ibu, buku mengenai parenting ini harus dibaca oleh semua ibubapa demi mendidik anak- anak bukan sahaja genius di dunia, malah genius di akhirat juga. Berbaloi untuk memiliki buku ini dengan hanya RM13.50.

Buku seterusnya yang wajib ada dalam setiap kelurga ialah Rasulullah Is My Doctor hasil penulisan Jerry D. Grey. Buku ini boleh menjadi rujukan untuk ibubapa diluar sana bagaimana cara merawat sesuatu penyakit cara Rasulullah.

buku kesihatan terbaik

Sesungguhnya thibbun nabawi (pengubatan cara Nabi) adalah rawatan bagi mengubat dan mencegah penyakit yang sudah terbukti keberkesanannya. Rasulullah s.a.w. berpesan dalam hadith yang direkodkan oleh Imam Bukhari, “Sesungguhnya Allah tidak menurunkan penyakit, kecuali Dia juga menurunkan ubatnya.”

Ilmu perubatan Rasulullah s.a.w. adalah satu cara pencegahan dan penyembuhan penyakit secara praktikal sejajar dengan amalan Rasulullah s.a.w. Baginda bukan sahaja memberi resepi perubatan secara spiritual, malah fizikal juga. Justeru itu, ilmu perubatan ini masih relevan bagi masyarakat moden, memandangkan tidak semua penyakit dapat disembuhkan dengan ilmu perubatan sains moden.

Buku ini sungguh luar biasa. Berdasarkan pengalaman penulis sendiri, kaedah ini digunakan bagi mengubat beberapa penyakit yang dialami dan berjaya disembuhkan. Semoga perkongsian ini dapat menjadi pengajaran dan inspirasi kepada pengamal medik dan masyarakat awam khususnya umat Islam. Ini membuktikan apa yang tertulis dalam Al-Quran dan hadith adalah benar dan sempurna.

 

Selain 2 buku di atas, Ibu juga turut membeli buku mengenai bisnes online, apa yang menjadi passion Ibu sekarang dan buku- buku motivasi yang perlu ada dalam menghadapi cabaran dunia keibubapaan dan dunia bisnes.

Add Your Comment

CommentLuv badge

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Subscribe Our Newsletter!

AncoraThemes © 2020. All Rights Reserved.