Ruam Susu Pada Bayi. Bahaya Ke Tidak?

0 1,013

Ini ialah mengenai Ruam Susu Pada Bayi Bahaya Ke Tidak?

Bersalin 2 kali di hospital kangar meninggalkan kenangan dan pengalaman berbeza pada Ibu. Hari ini Ibu nak kongsikan pengalaman bersalin anak no 2, Muhammad Ikhwan.

Ibu bersalin pada tahun 2013 yang mana semasa itu hospital kangar sedang dinaiktaraf. Yang menjadi masalahnya ibu yang sedang sakit hendak bersalin dan ibu yang sudah selamat bersalin diletakkan dalam 1 wad biasa.

Suasana bersalin di hospital

Bayangkan dengan keadaan yang bising, katil penuh dan keadaan dalam wad sangat panas. Ibu melahirkan Ikhwan pada jam 4.28 pagi,tetapi Ibu hanya dikeluarkan dari labor room pada jam 8pagi, staff tengah bertukar dan keadaan dalam wad bertukar menjadi panas.

Teka apa yang terjadi pada Ikhwan? Belum sempat 10jam melihat dunia ruam memenuhi dahi dan bahagian belakang badannya. Semuanya gara- gara keadaan dalam wad yang sangat panas.

Kesian anak Ibu, jadi Ibu mohon balik ke rumah pada hari itu juga walaupun anak masih belum berak. Alhamdulillah tepat jam 11pagi Ikhwan dah berak dan Ibu terus memulakan prosedur keluar daripada wad. Alhamdulillah, kami sampai ke rumah tepat jam 7 malam.

Kenapa bayi mengalami masalah ruam?

krim-semulajadi-tanpa-steroid

Punca sebenar bayi mengalami ruam ialah disebabkan keadaan cuaca yang panas dan lembap. Bayi dan kanak-kanak kecil lebih cenderung mendapat ruam panas sebab kelenjar peluh mereka belum lagi matang sepenuhnya.

Jika dia berpeluh terlalu banyak sehinggakan pori kulit menjadi tersumbat dan peluh tidak dapat keluar, ruam panas akan timbul.

Jadi elakkan anak berada dalam keadaan berpeluh. Jangan pakaikan baju- baju yang tebal atau membedung anak terlalu ketat sehingga tiada aliran udara pada kulit anak untuk berpeluh.

Adakah ruam merbahaya?

Tidak, tapi ia adalah petanda yang anak anda terlalu panas. Mungkin juga anak berada dalam keadaan tidak selesa kerana ianya sangatlah gatal. Jika anda tidak menyejukkan anak, mungkin keadaan akan menjadi serius seperti terkena strok haba.

Apakah krim yang sesuai untuk ruam?

Sebelum itu kenal pasti dulu anak anda mengalami ruam apa. Boleh cek di bawah.

1. Ruam Panas

Naik bintik- bintik merah seakan-akan jerawat. Selalunya dikawasan yang berlipat seperti leher, pelipat siku, celah ketiak dan bahagian dahi.

2. Ruam Susu

Ianya terjadi akibat daripada lelehan susu yang tidak dibersihkan. Terjadinya bintik-bintik putih di muka, leher dan atas dada bayi.

3. Ruam Lampin

Pemakaian pampers yang terlalu lama dan kotor akan mengakibatkan kulit jadi merah dan radang samada di sekitar punggung bayi atau di celah peha. Biasanya kita panggil nappy rash.

4. Eczema

Naik bintik merah, kadan- kadang bernanah dan berair. Tahap lebih teruk sehingga berdarah dan keluar air. Selalunya boleh tengok pada pelipat kelopak mata, leher, siku, lutut, pergelangan tangan, jari tangan dan jari kaki. Kadang- kadang ianya menjadi kering dan berkuping.

5. Alegik

Kulit menjadi  merah dan gatal secara tiba- tiba,biasanya berpunca daripada pemakanan, habuk, cuaca, serangga, ubat dan bulu binatang.

Anda boleh mencuba produk semulajadi dari Tasneem Naturel ini untuk anak yang mempunyai ruam.

Kenapa krim ni ?

Ini kerana diperbuat dari bahan semulajadi, bebas steroid, dan tanpa bahan kimia yang berbahaya. Lagi pula krim ini bertindak secara semulajadi dan tidak berminyak.

Skeenz dan Kalmy ni tak ada mahal seperti ubat lain. Tahan lama jika digunakan sebagai krim nappy rash dan ruam.

Hubungi Ibu sekarang untuk meredakan kegatalan anak disebabkan ruam atau eczema.. Sampai bila nak pakaikan krim yang mempunyai steroid kan? Jom kita berwhatapp di sini.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Need help? Let's chat with us!

We are here to help you! Do not hesitate to ask us anything. Click below to start chat.

Admin Sale IDK Tasneem

Aina

Online

Aina

Hi, What can i do for you? 00.00