Kenapa Bila Hamil Kena Makan Vitamin?

As salam kepada semua pembaca sekalian.

Hari ini Ibu nak kongsikan pengalaman semasa mengandung. Sebulan setelah berkahwin Ibu disahkan mengandung selama 2 minggu. Alhamdulillah, tidak terungkap dengan kata- kata bila merasai ada janin di dalam rahim Ibu. Pada ketika itu juga suami Ibu meminta batalkan semua temuduga kerja dan fokuskan pada kehamilan sahaja.

natural vitamin

Seperti orang lain juga, Ibu turut mengalami masalah tidak lalu makan, muntah di waktu pagi dan jerawat naik dengan banyakknya pada bahagian belakang badan. Masya Allah inilah pengorbanan seorang Ibu, patutlah Allah memuliakan Ibu dengan 4 kali ganda daripada seorang bapa.

Pertama kali ke klinik untuk membuat buku merah, Ibu dibekalkan dengan 4 vitamin dari klinik. Vitamin B complex, vitamin C, asid folic dan iron tablet. Kehamilan yang pertama Ibu hanya mengikut nasihat doktor dan makan apa yang diberi. Biasanya skip juga, sebab terlupa dan bau vitamin itu sendiri sangat busuk.

Sebelum ni Ibu kurang mengambil berat kenapa vitamin yang 4 ini diberikan oleh klinik?, Apa fungsinya? kalau tidak ambil apa yang akan terjadi? dan banyak persoalan yang bermain di minda hanya setelah menceburi bidang nutrisi denagn salah satu syarikat yang bertapak kukuh di Malaysia ini.

Di sini Ibu kongsikan carta vitamin yang diperlukan oleh seorang ibu hamil. Jadi boleh cek adakah vitamin yang anda makan sekarang ini memenuhi keperluan itu.

fungsi-vitamin-semasa-hamil

Jom kita lihat satu persatu apa fungsi vitamin ini pada ibu hamil

Asid Folic

Menurut pakar nutrisi ibu hamil perlu mengamalkan asid folic jika merancang ingin hamil. Ia memastikan rahim anda subur dan pengambilan asid folic semasa hamil demi memastikan tulang anak dapat terbentuk dengan baik. Apabila ovum bercantum dengan sperma, akan berlaku proses pembahagian dan sel-sel organ semua akan terbentuk. Maka kerana itu amat perlu vitamin sudah diambil untuk membantu pembentukan sel-sel baru.

Vitamin B complex

Vitamin B dikatakan sangat penting untuk pembentukan tulang tengkorak anak di dalam kandungan. Ia juga lebih dikenali dengan vitamin anti stress yang mana boleh menenangkan perasaan ibu- ibu yang tertekan akibat alahan dan badan yang sudah berubah bentuk.

Vitamin C

Vitamin C ini adalah untuk meransang penyerapan zat besi dan asid folic. Ia juga mampu menguatkan imun anak dalam kandungan. Ada satu kajian yang dijalankan secara rawak, ibu-ibu yang tidak mengambil vitamin C semasa hamil berisiko untuk mendapat anak yang mengidap eczema.

banner-naikkan-hb-1

Iron Tablet

Vitamin kecil yang berwarna coklat ini sangat busuk. he he.. Ini lah vitamin yang selalu di'skip' kan oleh Ibu. Padahal inilah vitamin paling penting kerana ia vitamin untuk menambah darah. Jika kekurangan darah, ibu- ibu boleh pitam, pengsan dan berisiko untuk mengalami tumpah darah semasa bersalin.

Namun masih ada vitamin yang diperlukan oleh seorang ibu mengandung. Selalu sakit gigi atau kaki cramp misalnya. Tanda anda tidak cukup kalsium. Boleh ambil pil kalsium  atau makan makanan yang mempunyai kalsium yang tinggi seperti susu, keju, kurma, badam  dan bayam.

Minyak ikan juga bagus untuk perkembangan otak bayi dalam kandungan. Ia juga membantu perkembangan mata bayi dalam kandungan. Namun suka diingatkan disini berhati- hati memilih minyak ikan yang berada di pasaran. Anda boleh rujuk ciri minyak ikan terbaik untuk minyak ikan yang bagus.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Sebahagian hak milik terpelihara © 2021 - ibudoakan.com
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram