Merawat puting luka dan pedih semasa menyusu

Walaupun pedih dan sakit, luka pada puting tidak akan memberi kesan kepada bayi. Walaupun begitu, anda perlu sedar kerana puting anda luka menandakan bahawa penyususan bayi anda tidak berjalan dengan baik dan mesti ada sesuatu yang tidak kena, pastikan juga kedudukan bayi semasa menyusu betul agar puting tidak melecet atau luka.

Paling penting untuk sentiasa mengubah kedudukan bayi ketika menyusu dan membersihkan puting setiap kali selesai sesi menyusu. Dapatkan rehat yang mencukupi dan amalkan pemakanan semasa menyusu dengan betul.

cara-merawat-puting-susu-luka

Antara tanda- tanda yang menunjukkan bayi anda tidak menyusu dengan betul adalah:

  • Berat badan bayi tidak bertambah
  • Bayi melekap dan menyusu terlalu lama
  • Berasa tidak selesa selepas menyusu
  • Bayi mahu kerap menyusu.

Puting Luka

Ibu- ibu menyusu akan berasa sakit yang bagai dihiris- hiris jika putingnya luka atau melecet. Pertamanya anda semua kena yakin bahawa kesakitan ini akan reda dan anak syurga kita akan kembali menyusu dengan mudah serta menyeronokkan.

Cara mengatasi puting luka

Berhenti menyusu pada payudara yang sakit untuk tempoh sehari. Dalam tempoh ini, ibu perlu memerah susunya. ibu- ibu perlu belajar bagaimana hendak menyusu bayi menggunakan sudu atau cawan.

Mula menyusukan pada payudara yang sakit secara perlahan-lahan. Pada hari pertama, cuba lakukan dalam tempoh yang pendek. Pada hari kedua, cuba menyusu sebanyak dua kali dalam tempoh yang pendek. Begitulah seterusnya sehingga ibu berasa selesa dan tidak sakit lagi.

Sesetengah pakar kesihatan mencadangkan agar penggunaan ubat sapu tertentu seperti ‘lansinoh’ yang boleh dibeli di farmasi. Dapatkan nasihat doktor sebelum menggunakan ubat ini. Untuk suplemen pula, anda boleh cuba sapukan vitamin e pada puting yang luka. 

rawat-puting-luka

Ini cara mudah yang diberikan oleh bidan yang mengurut Ibu dulu. Tips ini juga diberikan oleh para jururawat iaitu selepas menyusukan anak, cuci atau basuh puting dan picit sedikit susu badan. Sapu di luka atau keliling puting dan amalkan sebelum puting luka atau yang memang telah luka. Inshallah , kesakitan akan berkurang dalam masa beberapa jam.

Anda berminat untuk mendapatkan vitamin E untuk merawat luka pada puting? boleh hubungi saya di nombor yang tertera di bawah.

Puan Aminah Hussain

SMS@whatapps : 0175082443 

email : ibudoakan99@gmail.com

COD : perlis, jitra, changlun, uum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Sebahagian hak milik terpelihara © 2021 - ibudoakan.com
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram