doa untuk menghadapi exam

Cemerlang Dalam SPM 2014

Assalammualaikum WBT. Terima kasih kerana sudi membaca blog Ibu.

Rupanya hari ini anak- anak kita akan menduduki peperiksaan paling penting dalam hidup iaitu SPM. Anak saudara Ibu pun ada seorang yang menjadi calon di salah sebuah sekolah menengah di Perlis. Selamat menjawab soalan Muhammad Aizat Bin Pazil.

tip menghadapi peperiksaan

Teringat Ibu sewaktu menduduki SPM pada tahun 2009 dahulu. Kami adalah batch pertama yang menggunakan pensijilan terbuka oleh pihak kementerian. Banyak A yang diperoleh, bermakna pelajar itu cemerlanglah. Hakikatnya, tidak semua yang gagal dalam SPM itu gagal segalanya.

Ok, kita tinggalkan dulu sejarah SPM Ibu pada tahun 2009 yang lepas. Keputusan pun segan nak kongsikan di sini. Hehe. Memadailah dengan mengatakan SPM Ibu hanya melayakkan Ibu mengambil diploma di politeknik.

Artikel ini adalah untuk berkongsi tips untuk ibubapa yang mempunyai anak yang bakal mengambil peperiksaan. Moga perkongsian ini dapat meredakan debaran yang turut sama dirasakan oleh ibubapa.

1. Membuat persediaan 

doa untuk menghadapi exam

Kita sebagai ibubapa pada malam sebelum peperiksaan perlulah memeriksa kelengkapan alat tulis anak seperti pensel, pen, kalkulator, jam tangan, pemadam, pembaris, dan lain-lainnya. Kelengkapan ini akan membantu anak untuk memberi sepenuh tumpuan sepanjang masa peperiksaan.

2.Tenang dan percayakan diri sendiri

Ingatkan anak supaya dirinya sudah bersedia dan akan menghadapi peperiksaan dengan baik. Tolong anak menghafal doa ini.

doa sebelum masuk dewan

 

3.Bersantailah tapi berhati-hati

Apabila masuk ke dalam dewan, minta anak supaya memastikan meja dan kerusinya dalam keadaan baik dan selesa untuk anak menulis. Jika ada masalah terus membuat laopran kepada guru bertugas. Duduk dalam keadaan menegak.

4. Pantau pemakanan dan kelakuan anak supaya anak tidak mudah lupa

 1. jangan makan kepala ikan
 2. jangan makan organ dalaman
 3. jangan minum semasa makan
 4. jangan minum atau makan makanan yang tercemar oleh semut
 5. jangan melihat kemaluan
 6. banyakkan makan makanan yang mengandungi soya seperti tempe, tauhu dan lain-lain
 7. banyakkan makan kismis, kurma dan madu
 8. banyakkan makan kekacang
 9. pakai minyak wangi ketika belajar atau menghadapi peperiksaan
 10. jangan makan sehingga terlalu kenyang
 11. jangan kencing berdiri

Pastikan anak mengambil sarapan pagi untuk mengekalkan tenaganya semasa menjawab. Jika perlu suplemen, berilah suplemen pada anak.

5. Hantar anak awal ke sekolah

Jika kebiasaannya anak pergi ke sekolah sendiri menaiki bas, apa kata di hari yang penting baginya ini, hantar anak sendiri, ciumlah dahinya dan memeluknya erat tanda kita memberi restu dan doa kita sentiasa mengiringinya.

6. Minta maaf

Ingatkan anak ssebelum peperiksaan bermula, mohon maaf kepada semua guru dan rakan serta saudara mara. Maafkan semua orang dan letakkan kepergantungan 100% kepada Allah Yang Maha Kuasa.

Kepada semua anak- anak yang menduduki SPM hari ini, Ibu mengucapkan

Selamat menghadapi peperiksaan buat semua. Moga dipermudahkan oleh ALLAH. Bittaufiq wannajah biiznillah..

Be The Best !! Do The Best !! All The Best !!

 

 

2 thoughts on “Cemerlang Dalam SPM 2014”

 1. Ramai ibubaoa di luar sana yang mudah lupa walau perkara kecil setakat mengingatlan anak mereka agar berdoa (spt doaa di atas). Kebanyakan hanya fokus kepada pemakanan, persediaan spt membelikan keperluan alat tulis fan menghantar anak ke sekolah seawal yang mungkin. Namun mengajar anak doa yang betul seringkali dilupakan (mungkin sebab ibubapa pun kurang pengetahuan tentang ini) dan merasa kurang penting. Perkongsian terbaik. Tqs.

  1. Pn Aminah Hussain

   Betul tu rujautih. Walaupun k.min belum ada anak lagi yang mengambil exam besar2, perkongsian boleh simpan sampai 10 atau 20 tahun lagi..Insha Allah akan di edit dari semasa ke semasa dengan memperbanyakkan doa yg khusus untuk menuntut ilmu..

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Scroll to Top